Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ

5 48


Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Περιγραφή Μηχανοκίνητων Σκαφών

5 48

alt

Τα μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής είναι η δημοφιλέστερη κατηγορία και η γκάμα τους είναι ανεξάντλητη. Είναι επίσης και τα πιο άνετα, αφού διαθέτουν στα μεγάλα μεγέθη βέβαια, χώρους αντίστοιχους με αυτούς μιας πολυτελούς οικίας.

Για την κατασκευή τους ασχολούνται όλες οι ειδικότητες των μηχανικών όπως ναυπηγοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι και πολλές ειδικότητες τεχνιτών.

Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε το σκαρίφημα ενός πολυτελούς ιταλικού εικοσάμετρου μηχανοκίνητου Azimut που είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Το εν λόγω μοντέλο είναι κατασκευασμένο από πολυεστέρα και διαθέτει τρία καταστρώματα. Για το εσωτερικό του έχουν χρησιμοποιηθεί αρίστης ποιότητας υλικά όπως για παράδειγμα η ξυλεία του που είναι εξολοκλήρου από κερασιά και επενδύει μεγάλες επιφάνειες και σε συνδυασμό με τα μπεζ υφάσματα και δέρματα ποιότητας δημιουργείται ένα άκρως εκλεπτυσμένο περιβάλλον.

alt

ΓΕΦΥΡΑ (FLY BRIDGE)

Για το ανώτερο κατάστρωμα έχει επικρατήσει διεθνώς η ονομασία fly bridge και είναι η δική μας γέφυρα. Στο fly bridge βρίσκεται πάντα ένα πιλοτήριο. Από εκεί και πέρα στη διάθεση των επιβατών αφιερώνεται το υπόλοιπο κατάστρωμα και ανάλογα με το μήκος του προσφέρονται και οι αντίστοιχες παροχές.

Στο ΑΖ 68 και πίσω από το πιλοτήριο είναι εγκατεστημένη μια υπαίθρια τραπεζαρία κυκλικού σχήματος και αντικριστά μια επιπλοσύνθεση που περιλαμβάνει ένα μικρό νιπτήρα, ψυγείο και αποθηκευτικό χώρο και ονομάζεται wet bar. Έτσι, ο χώρος αποκτά μια αυτονομία, προς όφελος των επιβατών.  Πρίμα, έχει προβλεφθεί χώρος για την τοποθέτηση του βοηθητικού σκάφους. Διατίθενται δύο σκάλες μια εκ των οποίων επικοινωνεί με το εσωτερικό και η άλλη με τον υπαίθριο χώρο του κυρίου καταστρώματος.

alt

ΚΥΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ

Στο κύριο κατάστρωμα πραγματοποιούνται οι κυριότερες δραστηριότητες αφού σε αυτό είναι εγκατεστημένοι οι βασικότεροι χώροι, όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία, το σαλόνι, η υπαίθρια τραπεζαρία, η ζώνη ηλιοθεραπείας και φυσικά το πιλοτήριο. Στο ΑΖ 68 η εν λόγω διάταξη θα λέγαμε ότι είναι ιδανική αφού προσφέρονται μεγάλοι ενιαίοι χώροι.

Το ναυπηγείο προσφέρει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με τη διάταξη των χώρων καθώς επίσης και με τα υλικά και τα υφάσματα.  Έτσι είναι δυνατόν να απομονωθεί ο χώρος της κουζίνας ή του πιλοτηρίου και να χρησιμοποιηθούν δερμάτινοι ή υφασμάτινοι καναπέδες αναλόγως βέβαια με τις επιλογές του υποψήφιου πελάτη.

Σε άλλα ναυπηγεία, οι δυνατότητες παρεμβολών είναι μεγαλύτερες και όλα εξαρτώνται από την πολιτική του κάθε ναυπηγείου ξεχωριστά.

alt

ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ

Εδώ βρίσκονται οι καμπίνες, το ιδανικό μέρος για ηρεμία και ξεκούραση μετά από ένα κουραστικό ταξίδι. Το συγκεκριμένο σκάφος, διαθέτει τέσσερις συνολικά, δύο με διπλό κρεβάτι και δύο με κουκέτες και δυνατότητα άνετης φιλοξενίας οκτώ ατόμων.

Η κάθε καμπίνα διαθέτει αυτονομία αφού διαθέτει τα πάντα, όπως ευρύχωρες ντουλάπες και πρακτικές επιπλοσυνθέσεις για αποθήκευση μικροαντικειμένων ενώ διαθέτουν και φινιστρίνια με επακόλουθο τον φυσικό φωτισμό.  Όλες ανεξαιρέτως διαθέτουν λουτρό / w.c. Επίσης προσφέρεται μία επιπλέον καμπίνα για το πλήρωμα σε ξεχωριστό χώρο και με διαφορετική πρόσβαση.

Στο ίδιο κατάστρωμα βρίσκεται επίσης και το μηχανοστάσιο που φιλοξενεί δύο εσωλέμβιες πετρελαιομηχανές. Ο χώρος του μηχανοστασίου έχει -ή τουλάχιστον οφείλει να έχει-πολύ καλή ηχομόνωση.

πηγή: http://archive.in.gr/


Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Amazing Underwater Reef Fishing

5 48


Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Tuna Fishing - South Pacific

5 48


Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ- ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

5 48

altΤο κοινό χταπόδι, Octopus vulgaris είναι το τυπικό είδος του γένους, αλλά και το πλέον δημοφιλές από τα περίπου 100 άλλα είδη που έχουν περιγραφεί.

To χταπόδι είναι ένα είδος το οποίο ζει σε παράκτια νερά από την επιφάνεια μέχρι τα 100-150 μ. Η αφθονία του μειώνεται με το βάθος και είναι σχεδόν μηδενική στο τέλος της ηπειρωτικής κρηπίδας (200μ.).
Σπάνια έχουν γίνει καταγραφές σε μεγαλύτερα Βάθη. Σε πολύ ρηχά νερά βρίσκεται σε ύφαλους και βράχους, αλλά και σε πολλές περιοχές βρίσκεται στην ίδια ή ακόμα και σε μεγαλύτερη ποσότητα σε αμμώδεις πυθμένες και λιβάδια ποσειδωνίας. Είναι προσαρμοσμένο ώστε να ζει σε μεγάλη ποικιλία υποστρωμάτων. Επισκέπτεται επίσης την τροκάδα, καθώς και όλες τις βραχώδεις ακτές, τα λιμάνια και τους μόλους, τις ξέρες και τους πάγκους, καθώς εκεί βρίσκει σπουδαίο καταφύγιο, με πολλές σχισμές για κρυψώνες και πλούσια τροφή. Αποφεύγει συστηματικά τις μεγάλες εκτάσεις με φύκια, καθώς και τους λασπώδεις πυθμένες. Αποφεύγει επίσης και τις πέτρες που κατοικούν αχινοί, γιατί το τσιμπούν και ενοχλείται.
Την ικανότητα του χταποδιού να αλλάζει χρώματα και σχήματα στο δέρμα του ανάλογα με το υπόστρωμα το οποίο βρίσκεται διαθέτουν λίγα κεφαλόποδα. Το χταπόδι μπορεί να αντέξει σε μεταβολές της θερμοκρασίας από 6 έως 33 Βαθμούς Κελσίου. Συνήθως το είδος απαντάται σε νερά θερμότερα από 10°C και ψυχρότερα από 30°C. Οι ανεκτές διακυμάνσεις της αλατότητας είναι από 32 έως 40ppt.

Η ηλικία του χταποδιού δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια λόγω ελλείψεως σκληρών κατασκευών, αλλά υπολογίζεται ότι είναι από 12 έως 24 μήνες. Στάδιο αυγού: Τα αυγά του χταποδιού (μάζες) βρίσκονται συνήθως σε ρηχά νερά, προσκολλημένα σε σκληρό υπόστρωμα. Γενικά πάντως μάζες αυγών έχουν βρεθεί σε όλα τα Βάθη που συναντάμε και το χταπόδι. Τα θηλυκά επιλέγουν στις βραχώδεις ακτές, μια σχισμή που να προσφέρει καταφύγιο, έτσι ώστε να εναποθέσουν τα αυγά τους. Συχνά μάλιστα, προστατεύουν την είσοδο με όστρακα και μικρές πέτρες που έχουν συλλέξει για το λόγο αυτό. Αντίθετα, σε αμμώδεις πυθμένες, επειδή δεν υπάρχει φυσική κάλυψη, τα αυγά τοποθετούνται συνήθως σε πυθμένες ανθρωπογενούς προελεύσεως (π.χ. λάστιχα αυτοκινήτων, τενεκέδες κ.λπ.). Σε τροπικά και υποτροπικά νερά, αυγά βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ στη Μεσόγειο αυγά έχουν συλλεχθεί από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο. Σε θερμοκρασία 25°C τα αυγά επωάζονται για 22-25 μέρες ενώ στους 13°C η διάρκεια της επώασης μπορεί να επιμηκυνθεί και ως τις 125 μέρες. Όταν η θερμοκρασία κατέβει κάτω από τους 10°C, η ανάπτυξη σταματάει για ένα χρονικό διάστημα και συνεχίζεται μόλις η θερμοκρασία φτάσει πάλι τους 10°C. Τα νεο-εκκολαφθέντα άτομα έχουν ένα απόθεμα λεκίθου το οποίο τους επιτρέπει να ζήσουν λίγες ημέρες, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή στο περιβάλλον.

alt
Το κοινό χταπόδι περνάει τις πρώτες 5-12 βδομάδες της ζωής του ως ένας δραστήριος πλαγκτονικός θηρευτής. Τα ζώα τρέφονται με καρκινοειδή, τα οποία βρίσκονται στο πλαγκτόν και άλλους ζώο πλαγκτονικούς οργανισμούς, ενώ μοιάζουν στη γενική τους εμφάνιση με ενήλικα άτομα. Η μετάβαση από την πλαγκτονική στη Βενθική ζωή δεν είναι ξαφνικά, αλλά μια βαθμιαία διαδικασία. Η εγκατάσταση είναι το πρώτο Βήμα για το βενθικό τρόπο ζωής των χταποδιών. Σε αυτή τη φάση τα άτομα αρχίζουν να αναπτύσσουν δραστηριότητες όπως προσκόλληση στο υπόστρωμα, ερπυσμό, αλλά και κολύμβηση για αναζήτηση θηραμάτων, καταφυγίων, αποφυγή θηρευτών κ.λπ.
Στο χταπόδι, επειδή η αναπαραγωγική περίοδος είναι πολύ μακρόχρονη, η αναγνώριση των ηλικιακών κλάσεων είναι πολύ δύσκολη και κάθε ερευνητής δίνει τη δική του εξίσωση για τον πληθυσμό που έχει μελετήσεις. Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη δεν είναι ασυμπτωτική, αλλά το μέγιστο των ζώων καθορίζεται από τη φυλετική ωρίμανση και την αναπαραγωγή. Τέλος, η ανάπτυξη εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της τροφής, ενώ ο ρυθμός μετατρεψιμότητας της ποικίλει πολύ. Έτσι, μπορεί να διαφέρει ακόμα και στην ίδια δίαιτα, όχι μόνο μεταξύ των ατόμων, αλλά επίσης και ανά εποχή στο ίδιο άτομο.

altΩρίμανση: Για τα χταπόδια  που βρίσκονται στη Μεσόγειο μπορεί να υποτεθεί ότι τα ζώα που εκκολάπτονται στα τέλη της άνοιξης ωριμάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και γεννούν σε μια ηλικία 12-15 μηνών. Αντίθετα, τα ζώα που εκκολάπτονται στο τέλος του φθινοπώρου και του χειμώνα θα ωριμάσουν το δεύτερο χειμώνα και θα γεννήσουν σε ηλικία 15-18 μηνών. Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με τις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης που επικρατούν το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι επακόλουθο της ωοτοκίας είναι ο θάνατος. ¶ρα για τα θηλυκά χταπόδια ο κύκλος ζωής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών. Πιθανώς τα αρσενικά άτομα να ζουν περισσότερο. Επίσης, στα 200.000 αυγά του χταποδιού παρατηρείται μια θνησιμότητα της τάξεως του 10% κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Το υψηλότερο, όμως ποσοστό θνησιμότητας σε όλο τον κύκλο ζωής του είδους παρατηρείται κατά τη διάρκεια της πλαγκτονικής φάσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το σώμα του χταποδιού αποτελείται από δύο κύρια μέρη: την κουκούλα και τους Βραχίονες (πλοκάμια). Στο σημείο σύνδεσης τους βρίσκεται και το κεφάλι. Είναι το μικρό σκληρό κομμάτι, απ' όπου ξεκινούν ακτινωτά τα πλοκάμια και απ' όπου κρέμεται η κουκούλα. Δεν χωρίζεται εύκολα και για το λόγο αυτό πολλοί συγχέουν την κουκούλα με το κεφάλι, το οποίο είναι μόνο ο στενός «λαιμός» πάνω στον οποίο βρίσκονται τα δύο του μάτια. Τα μάτια του χταποδιού εξέχουν κι έτσι μεγάλα όπως είναι καλύπτουν ευρύ οπτικό πεδίο. Το στόμα βρίσκεται από την κάτω πλευρά του κεφαλιού, ακριβώς στο κέντρο του σημείου σύνδεσης των πλοκαμιών. Πρόκειται για μια οπή με κοκάλινο εσωτερικό κέλυφος, το οποίο μοιάζει με ράφμος παπαγάλου. Αυτό είναι και το μοναδικό οστέινο στοιχείο του κορμιού του. Οι οχτώ Βραχίονες του έχουν την ευχέρεια όλων των κινήσεων, ενώ φέρουν από δύο σειρές βεντούζες ώστε να μπορούν να προσκολλούνται στα διάφορα υποστρώματα. Η δύναμη έλξης ή προσκόλλησης κάθε βεντούζας ελέγχεται πλήρως από το χταπόδι. Έτσι τα πλοκάμια λειτουργούν σαν πόδια, σαν χέρια, σαν εργαλεία, τυλίγουν, σφίγγουν, κολλάνε, εκτελώντας οποιαδήποτε εντολή δίνει το ζώο. Το Βάρος του είδους, όσον αφορά τη Μεσόγειο, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15kg. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μήκος τους φτάνει το 1,5 μ. Οι βραχίονες έχουν διατομή κυκλική, είναι χοντροί στην έδρα τους και καταλήγουν πάρα πολύ λεπτοί στα άκρα τους. Οι βεντούζες βρίσκονται όλες από τη μία πλευρά του βραχίονα. Συγκεκριμένα στην κάτω πλευρά, καθώς το χταπόδι στέκεται όρθιο πάνω τους.
Όλα τα μέρη του σώματος του καλύπτονται εξωτερικά από χοντρή μεμβράνη, ένα χοντρόπετσο δέρμα, χρώματος καφετί. Το χρώμα ενδέχεται να ποικίλει από σταχτί έως σκούρο κόκκινο, καθώς προσαρμόζεται εύκολα στο
φυσικό του περιβάλλον. Είναι ένας κλασικός τρόπος αυτοάμυνας, διαδεδομένος σε πολλά θαλάσσια είδη. Πάντως, η από κάτω πλευρά, αυτή με τις βεντούζες, έχει πάντα πιο ανοιχτό χρώμα, φτάνοντας μερικές φορές να παίρνει σχεδόν λευκό χρώμα. Αυτό παρατηρείται πιο έντονα όσο πλησιάζουμε προς το στόμα του ζώου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ήδη από τη φάση της εκκόλαψης, μπορούμε να διακρίνουμε το φύλο στα άτομα του χταποδιού από κάποια ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων είναι ανάλογη με την ανάπτυξη του σώματος και στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της πλαγκτονικής φάσης και των πρώτων Βενθικών σταδίων. Αντίθετα, μόνο από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, ο καθορισμός του φύλου δεν μπορεί να γίνει, ακόμα και σε νεαρά άτομα. Έτσι, αν υπάρχουν δύο γονάδες στη σπλαχνική κοιλότητα, το ζώο είναι θηλυκό. Αν υπάρχει μία, τότε είναι αρσενικό. Όταν το αρσενικό ζυγίζει 50-70g, η εκτοκοτύλη στον τρίτο δεξιό βραχίονα αρχίζει να διαφοροποιείται. Το μήκος του δεξιού βραχίονα, στα ενήλικα άτομα, είναι το 75% του αντίστοιχου αριστερού βραχίονα. Η εκτοκοτύλη αποτελεί μια διαφοροποίηση, η οποία δεν υπάρχει στα θηλυκά άτομα .
Η αναλογία του σωματικού βάρους και του μήκους του μανδύα δε διαφέρει πολύ μεταξύ των δύο φύλων. Τέλος, τα αρσενικά άτομα γίνονται μεγαλύτερα απ' ότι τα θηλυκά. Αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει λόγω της θνησιμότητας η οποία παρουσιάζεται στα θηλυκά άτομα μετά των ωοτοκία.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Όπως προαναφέρθηκε, τα είδη του χταποδιού έχουν αντιπροσώπους και των δύο φύλων. Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος το αρσενικό πλησιάζει το θηλυκό, το οποίο το απομακρύνει για λίγο, αλλά στη συνέχεια ενδίδει. Τα ζώα μπορεί να ζευγαρώνουν για περίπου μία εβδομάδα, αλλά το αρσενικό ζευγαρώνει και με άλλα θηλυκά και το θηλυκό να δέχεται και άλλα αρσενικά. Συχνά το ζευγάρωμα συμβαίνει όταν τα θηλυκά είναι ανώριμα. Το αρσενικό κάθεται δίπλα ή πάνω στο θηλυκό και Βάζει την εκτοκοτύλη του στη μανδυακή κοιλότητα του θηλυκού. Με αυτό τον τρόπο εισάγει τα σπερματοφόρα. Τα σπερματοφόρα εισέρχονται στις σάλπιγγες και τα κενά κελύφη απορρίπτονται. Η γονιμοποίηση λαμβάνει μέρος στους ωαγωγούς αδένες και τα ώριμα αυγά περνάνε μέσω αυτών έξω από τις σάλπιγγες. Τα θηλυκά όταν είναι έτοιμα να γεννήσουν γίνονται ανήσυχα και ψάχνουν για ένα καταφύγιο, όπου μπορούν να ωοτοκήσουν, ενώ απομακρύνουν τα αρσενικά που προσπαθούν να πλησιάσουν. Τα γενετικά ώριμα άτομα μεταναστεύουν σε ρηχά νερά για να ωοτοκήσουν. Η περίοδος αναπαραγωγής ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται τα ζώα. Συγκεκριμένα, για τη Μεσόγειο έχουν παρατηρηθεί ωοτοκίες από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Το Βάθος της ωοτοκίας κυμαίνεται από 4-50 μέτρα, ενώ προτιμούν Βραχώδες υπόστρωμα και αρκετά συχνά αμμώδες ή λασπώδες. Δύο εκκρίσεις από τους ωαγωγούς αδένες, μαζί με τη βλέννα, κολλάνε τα στελέχη των αυγών σε ταινίες, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται σε ρηχά νερά και
προσκολλούνται στο υπόστρωμα. Σε βραχώδεις αιγιαλούς τα θηλυκά βρίσκουν μία τρύπα, μία ρωγμή ή κάποιο προστατευμένο μέρος. Οι ύφαλοι αποτελούν καλό καταφύγιο. Σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους σε άδεια κελύφη και σε ανθρώπινα αντικείμενα όπως λάστιχα, κονσερβοκούτια, μπουκάλια κ.λ π.. Στα ενυδρεία, τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά στον τοίχο της δεξαμενής, τακτική η οποία δεν ενδείκνυται. Γι' αυτό το λόγο είναι καλό να υπάρχει κάποιο τεχνητό καταφύγιο. Τα αυγά του χταποδιού είναι επιμήκη με απιοειδές σχήμα (σαν σουσάμι), μέσου μεγέθους 2mm. Περιβάλλονται μόνο από το χόριο, το οποίο σχηματίζεται από θυλακιακά κύτταρα των γονάδων. Το χόριο περιβάλλει το αυγό και καταλήγει σε ένα μίσχο με τον οποίο όλα τα αυγά σχηματίζουν ένα βότρυ. Ο αριθμός των αυγών ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των ώριμων αυγών που βρίσκονται
στην περίοδο της ωοτοκίας. Συγκεκριμένα κυμαίνεται από 100 ως 400 ενώ ο συνολικός αριθμός των αυγών που εκκολάπτονται ανά άτομο είναι από 100.000 ως 500.000. Κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας και στη συνέχεια της επώασης, το θηλυκό σπάνια αφήνει τη μάζα των αυγών. Συνήθως δεν τρέφεται ολόκληρη την περίοδο της ωοτοκίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει 4-5 μήνες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η φροντίδα των αυγών περιλαμβάνει τον καθαρισμό τους, με τα άκρα των πλοκαμιών και την ακριβή εκτόξευση νερού από το σιφόνιο στις ταινίες με τα αυγά. Οι εισβολείς συμπεριλαμβανομένων και της πιθανής λείας διώχνονται, παρόλο που τα καβούρια τα οποία παραμένουν όλη τη νύχτα μπορεί να φαγωθούν. Ως κανόνας τα θηλυκά πεθαίνουν λίγο μετά την ωοτοκία του τελευταίου αυγού, αφού έχουν χάσει το 1 /3 του βάρους που είχαν πριν την ωοτοκία. Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί θηλυκό άτομο να γεννά για δεύτερη φορά στη ζωή του. Ο θάνατος των θηλυκών που επέρχεται μετά την εκκόλαψη των αυγών είναι και ο λόγος που δεν παρατηρούνται καθόλου σχεδόν θηλυκά μεταξύ των μεγαλύτερων κλάσεων μεγεθών.


Από την εγκυκλοπαίδεια ο Βυθός

-->-->-->-->-->-->

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2014
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Τελευταίες εγγραφές

Δηλητηριώδες ψάρια στη Μεσόγειο (0 comments)

ΕΞΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΥΣ (0 comments)

Το τροπικό λαγόψαρο απειλεί τα νερά του Αιγαίου (0 comments)
Ένα τροπικό ψάρι, το λαγόψαρο, το οποίο έχει...

Οι ροφοί του Σεπτέμβρη ροφοί. Από τα μαύρα τάρταρα θα έρθουν τα ρηχά. (0 comments)
Ο Σεπτέμβρης είναι για πολλούς μήνας περισυλλογής....

Πατέντα βαρίδι για την τεχνική του φύλακα. (0 comments)

Ψάρεμα με Downrigger (0 comments)

Συρτή Βυθού VISK (0 comments)

ΨΑΡΕΜΑ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ (0 comments)

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit
SYNC ME @ SYNC
vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Neemo.gr
Search Engine Submission - AddMe