Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ- ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

5 48

altΤο κοινό χταπόδι, Octopus vulgaris είναι το τυπικό είδος του γένους, αλλά και το πλέον δημοφιλές από τα περίπου 100 άλλα είδη που έχουν περιγραφεί.

To χταπόδι είναι ένα είδος το οποίο ζει σε παράκτια νερά από την επιφάνεια μέχρι τα 100-150 μ. Η αφθονία του μειώνεται με το βάθος και είναι σχεδόν μηδενική στο τέλος της ηπειρωτικής κρηπίδας (200μ.).
Σπάνια έχουν γίνει καταγραφές σε μεγαλύτερα Βάθη. Σε πολύ ρηχά νερά βρίσκεται σε ύφαλους και βράχους, αλλά και σε πολλές περιοχές βρίσκεται στην ίδια ή ακόμα και σε μεγαλύτερη ποσότητα σε αμμώδεις πυθμένες και λιβάδια ποσειδωνίας. Είναι προσαρμοσμένο ώστε να ζει σε μεγάλη ποικιλία υποστρωμάτων. Επισκέπτεται επίσης την τροκάδα, καθώς και όλες τις βραχώδεις ακτές, τα λιμάνια και τους μόλους, τις ξέρες και τους πάγκους, καθώς εκεί βρίσκει σπουδαίο καταφύγιο, με πολλές σχισμές για κρυψώνες και πλούσια τροφή. Αποφεύγει συστηματικά τις μεγάλες εκτάσεις με φύκια, καθώς και τους λασπώδεις πυθμένες. Αποφεύγει επίσης και τις πέτρες που κατοικούν αχινοί, γιατί το τσιμπούν και ενοχλείται.
Την ικανότητα του χταποδιού να αλλάζει χρώματα και σχήματα στο δέρμα του ανάλογα με το υπόστρωμα το οποίο βρίσκεται διαθέτουν λίγα κεφαλόποδα. Το χταπόδι μπορεί να αντέξει σε μεταβολές της θερμοκρασίας από 6 έως 33 Βαθμούς Κελσίου. Συνήθως το είδος απαντάται σε νερά θερμότερα από 10°C και ψυχρότερα από 30°C. Οι ανεκτές διακυμάνσεις της αλατότητας είναι από 32 έως 40ppt.

Η ηλικία του χταποδιού δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια λόγω ελλείψεως σκληρών κατασκευών, αλλά υπολογίζεται ότι είναι από 12 έως 24 μήνες. Στάδιο αυγού: Τα αυγά του χταποδιού (μάζες) βρίσκονται συνήθως σε ρηχά νερά, προσκολλημένα σε σκληρό υπόστρωμα. Γενικά πάντως μάζες αυγών έχουν βρεθεί σε όλα τα Βάθη που συναντάμε και το χταπόδι. Τα θηλυκά επιλέγουν στις βραχώδεις ακτές, μια σχισμή που να προσφέρει καταφύγιο, έτσι ώστε να εναποθέσουν τα αυγά τους. Συχνά μάλιστα, προστατεύουν την είσοδο με όστρακα και μικρές πέτρες που έχουν συλλέξει για το λόγο αυτό. Αντίθετα, σε αμμώδεις πυθμένες, επειδή δεν υπάρχει φυσική κάλυψη, τα αυγά τοποθετούνται συνήθως σε πυθμένες ανθρωπογενούς προελεύσεως (π.χ. λάστιχα αυτοκινήτων, τενεκέδες κ.λπ.). Σε τροπικά και υποτροπικά νερά, αυγά βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ στη Μεσόγειο αυγά έχουν συλλεχθεί από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο. Σε θερμοκρασία 25°C τα αυγά επωάζονται για 22-25 μέρες ενώ στους 13°C η διάρκεια της επώασης μπορεί να επιμηκυνθεί και ως τις 125 μέρες. Όταν η θερμοκρασία κατέβει κάτω από τους 10°C, η ανάπτυξη σταματάει για ένα χρονικό διάστημα και συνεχίζεται μόλις η θερμοκρασία φτάσει πάλι τους 10°C. Τα νεο-εκκολαφθέντα άτομα έχουν ένα απόθεμα λεκίθου το οποίο τους επιτρέπει να ζήσουν λίγες ημέρες, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή στο περιβάλλον.

alt
Το κοινό χταπόδι περνάει τις πρώτες 5-12 βδομάδες της ζωής του ως ένας δραστήριος πλαγκτονικός θηρευτής. Τα ζώα τρέφονται με καρκινοειδή, τα οποία βρίσκονται στο πλαγκτόν και άλλους ζώο πλαγκτονικούς οργανισμούς, ενώ μοιάζουν στη γενική τους εμφάνιση με ενήλικα άτομα. Η μετάβαση από την πλαγκτονική στη Βενθική ζωή δεν είναι ξαφνικά, αλλά μια βαθμιαία διαδικασία. Η εγκατάσταση είναι το πρώτο Βήμα για το βενθικό τρόπο ζωής των χταποδιών. Σε αυτή τη φάση τα άτομα αρχίζουν να αναπτύσσουν δραστηριότητες όπως προσκόλληση στο υπόστρωμα, ερπυσμό, αλλά και κολύμβηση για αναζήτηση θηραμάτων, καταφυγίων, αποφυγή θηρευτών κ.λπ.
Στο χταπόδι, επειδή η αναπαραγωγική περίοδος είναι πολύ μακρόχρονη, η αναγνώριση των ηλικιακών κλάσεων είναι πολύ δύσκολη και κάθε ερευνητής δίνει τη δική του εξίσωση για τον πληθυσμό που έχει μελετήσεις. Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη δεν είναι ασυμπτωτική, αλλά το μέγιστο των ζώων καθορίζεται από τη φυλετική ωρίμανση και την αναπαραγωγή. Τέλος, η ανάπτυξη εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της τροφής, ενώ ο ρυθμός μετατρεψιμότητας της ποικίλει πολύ. Έτσι, μπορεί να διαφέρει ακόμα και στην ίδια δίαιτα, όχι μόνο μεταξύ των ατόμων, αλλά επίσης και ανά εποχή στο ίδιο άτομο.

altΩρίμανση: Για τα χταπόδια  που βρίσκονται στη Μεσόγειο μπορεί να υποτεθεί ότι τα ζώα που εκκολάπτονται στα τέλη της άνοιξης ωριμάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και γεννούν σε μια ηλικία 12-15 μηνών. Αντίθετα, τα ζώα που εκκολάπτονται στο τέλος του φθινοπώρου και του χειμώνα θα ωριμάσουν το δεύτερο χειμώνα και θα γεννήσουν σε ηλικία 15-18 μηνών. Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με τις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης που επικρατούν το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι επακόλουθο της ωοτοκίας είναι ο θάνατος. Άρα για τα θηλυκά χταπόδια ο κύκλος ζωής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών. Πιθανώς τα αρσενικά άτομα να ζουν περισσότερο. Επίσης, στα 200.000 αυγά του χταποδιού παρατηρείται μια θνησιμότητα της τάξεως του 10% κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Το υψηλότερο, όμως ποσοστό θνησιμότητας σε όλο τον κύκλο ζωής του είδους παρατηρείται κατά τη διάρκεια της πλαγκτονικής φάσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το σώμα του χταποδιού αποτελείται από δύο κύρια μέρη: την κουκούλα και τους Βραχίονες (πλοκάμια). Στο σημείο σύνδεσης τους βρίσκεται και το κεφάλι. Είναι το μικρό σκληρό κομμάτι, απ' όπου ξεκινούν ακτινωτά τα πλοκάμια και απ' όπου κρέμεται η κουκούλα. Δεν χωρίζεται εύκολα και για το λόγο αυτό πολλοί συγχέουν την κουκούλα με το κεφάλι, το οποίο είναι μόνο ο στενός «λαιμός» πάνω στον οποίο βρίσκονται τα δύο του μάτια. Τα μάτια του χταποδιού εξέχουν κι έτσι μεγάλα όπως είναι καλύπτουν ευρύ οπτικό πεδίο. Το στόμα βρίσκεται από την κάτω πλευρά του κεφαλιού, ακριβώς στο κέντρο του σημείου σύνδεσης των πλοκαμιών. Πρόκειται για μια οπή με κοκάλινο εσωτερικό κέλυφος, το οποίο μοιάζει με ράφμος παπαγάλου. Αυτό είναι και το μοναδικό οστέινο στοιχείο του κορμιού του. Οι οχτώ Βραχίονες του έχουν την ευχέρεια όλων των κινήσεων, ενώ φέρουν από δύο σειρές βεντούζες ώστε να μπορούν να προσκολλούνται στα διάφορα υποστρώματα. Η δύναμη έλξης ή προσκόλλησης κάθε βεντούζας ελέγχεται πλήρως από το χταπόδι. Έτσι τα πλοκάμια λειτουργούν σαν πόδια, σαν χέρια, σαν εργαλεία, τυλίγουν, σφίγγουν, κολλάνε, εκτελώντας οποιαδήποτε εντολή δίνει το ζώο. Το Βάρος του είδους, όσον αφορά τη Μεσόγειο, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15kg. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μήκος τους φτάνει το 1,5 μ. Οι βραχίονες έχουν διατομή κυκλική, είναι χοντροί στην έδρα τους και καταλήγουν πάρα πολύ λεπτοί στα άκρα τους. Οι βεντούζες βρίσκονται όλες από τη μία πλευρά του βραχίονα. Συγκεκριμένα στην κάτω πλευρά, καθώς το χταπόδι στέκεται όρθιο πάνω τους.
Όλα τα μέρη του σώματος του καλύπτονται εξωτερικά από χοντρή μεμβράνη, ένα χοντρόπετσο δέρμα, χρώματος καφετί. Το χρώμα ενδέχεται να ποικίλει από σταχτί έως σκούρο κόκκινο, καθώς προσαρμόζεται εύκολα στο
φυσικό του περιβάλλον. Είναι ένας κλασικός τρόπος αυτοάμυνας, διαδεδομένος σε πολλά θαλάσσια είδη. Πάντως, η από κάτω πλευρά, αυτή με τις βεντούζες, έχει πάντα πιο ανοιχτό χρώμα, φτάνοντας μερικές φορές να παίρνει σχεδόν λευκό χρώμα. Αυτό παρατηρείται πιο έντονα όσο πλησιάζουμε προς το στόμα του ζώου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ήδη από τη φάση της εκκόλαψης, μπορούμε να διακρίνουμε το φύλο στα άτομα του χταποδιού από κάποια ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων είναι ανάλογη με την ανάπτυξη του σώματος και στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της πλαγκτονικής φάσης και των πρώτων Βενθικών σταδίων. Αντίθετα, μόνο από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, ο καθορισμός του φύλου δεν μπορεί να γίνει, ακόμα και σε νεαρά άτομα. Έτσι, αν υπάρχουν δύο γονάδες στη σπλαχνική κοιλότητα, το ζώο είναι θηλυκό. Αν υπάρχει μία, τότε είναι αρσενικό. Όταν το αρσενικό ζυγίζει 50-70g, η εκτοκοτύλη στον τρίτο δεξιό βραχίονα αρχίζει να διαφοροποιείται. Το μήκος του δεξιού βραχίονα, στα ενήλικα άτομα, είναι το 75% του αντίστοιχου αριστερού βραχίονα. Η εκτοκοτύλη αποτελεί μια διαφοροποίηση, η οποία δεν υπάρχει στα θηλυκά άτομα .
Η αναλογία του σωματικού βάρους και του μήκους του μανδύα δε διαφέρει πολύ μεταξύ των δύο φύλων. Τέλος, τα αρσενικά άτομα γίνονται μεγαλύτερα απ' ότι τα θηλυκά. Αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει λόγω της θνησιμότητας η οποία παρουσιάζεται στα θηλυκά άτομα μετά των ωοτοκία.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Όπως προαναφέρθηκε, τα είδη του χταποδιού έχουν αντιπροσώπους και των δύο φύλων. Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος το αρσενικό πλησιάζει το θηλυκό, το οποίο το απομακρύνει για λίγο, αλλά στη συνέχεια ενδίδει. Τα ζώα μπορεί να ζευγαρώνουν για περίπου μία εβδομάδα, αλλά το αρσενικό ζευγαρώνει και με άλλα θηλυκά και το θηλυκό να δέχεται και άλλα αρσενικά. Συχνά το ζευγάρωμα συμβαίνει όταν τα θηλυκά είναι ανώριμα. Το αρσενικό κάθεται δίπλα ή πάνω στο θηλυκό και Βάζει την εκτοκοτύλη του στη μανδυακή κοιλότητα του θηλυκού. Με αυτό τον τρόπο εισάγει τα σπερματοφόρα. Τα σπερματοφόρα εισέρχονται στις σάλπιγγες και τα κενά κελύφη απορρίπτονται. Η γονιμοποίηση λαμβάνει μέρος στους ωαγωγούς αδένες και τα ώριμα αυγά περνάνε μέσω αυτών έξω από τις σάλπιγγες. Τα θηλυκά όταν είναι έτοιμα να γεννήσουν γίνονται ανήσυχα και ψάχνουν για ένα καταφύγιο, όπου μπορούν να ωοτοκήσουν, ενώ απομακρύνουν τα αρσενικά που προσπαθούν να πλησιάσουν. Τα γενετικά ώριμα άτομα μεταναστεύουν σε ρηχά νερά για να ωοτοκήσουν. Η περίοδος αναπαραγωγής ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται τα ζώα. Συγκεκριμένα, για τη Μεσόγειο έχουν παρατηρηθεί ωοτοκίες από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Το Βάθος της ωοτοκίας κυμαίνεται από 4-50 μέτρα, ενώ προτιμούν Βραχώδες υπόστρωμα και αρκετά συχνά αμμώδες ή λασπώδες. Δύο εκκρίσεις από τους ωαγωγούς αδένες, μαζί με τη βλέννα, κολλάνε τα στελέχη των αυγών σε ταινίες, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται σε ρηχά νερά και
προσκολλούνται στο υπόστρωμα. Σε βραχώδεις αιγιαλούς τα θηλυκά βρίσκουν μία τρύπα, μία ρωγμή ή κάποιο προστατευμένο μέρος. Οι ύφαλοι αποτελούν καλό καταφύγιο. Σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους σε άδεια κελύφη και σε ανθρώπινα αντικείμενα όπως λάστιχα, κονσερβοκούτια, μπουκάλια κ.λ π.. Στα ενυδρεία, τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά στον τοίχο της δεξαμενής, τακτική η οποία δεν ενδείκνυται. Γι' αυτό το λόγο είναι καλό να υπάρχει κάποιο τεχνητό καταφύγιο. Τα αυγά του χταποδιού είναι επιμήκη με απιοειδές σχήμα (σαν σουσάμι), μέσου μεγέθους 2mm. Περιβάλλονται μόνο από το χόριο, το οποίο σχηματίζεται από θυλακιακά κύτταρα των γονάδων. Το χόριο περιβάλλει το αυγό και καταλήγει σε ένα μίσχο με τον οποίο όλα τα αυγά σχηματίζουν ένα βότρυ. Ο αριθμός των αυγών ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των ώριμων αυγών που βρίσκονται
στην περίοδο της ωοτοκίας. Συγκεκριμένα κυμαίνεται από 100 ως 400 ενώ ο συνολικός αριθμός των αυγών που εκκολάπτονται ανά άτομο είναι από 100.000 ως 500.000. Κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας και στη συνέχεια της επώασης, το θηλυκό σπάνια αφήνει τη μάζα των αυγών. Συνήθως δεν τρέφεται ολόκληρη την περίοδο της ωοτοκίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει 4-5 μήνες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η φροντίδα των αυγών περιλαμβάνει τον καθαρισμό τους, με τα άκρα των πλοκαμιών και την ακριβή εκτόξευση νερού από το σιφόνιο στις ταινίες με τα αυγά. Οι εισβολείς συμπεριλαμβανομένων και της πιθανής λείας διώχνονται, παρόλο που τα καβούρια τα οποία παραμένουν όλη τη νύχτα μπορεί να φαγωθούν. Ως κανόνας τα θηλυκά πεθαίνουν λίγο μετά την ωοτοκία του τελευταίου αυγού, αφού έχουν χάσει το 1 /3 του βάρους που είχαν πριν την ωοτοκία. Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί θηλυκό άτομο να γεννά για δεύτερη φορά στη ζωή του. Ο θάνατος των θηλυκών που επέρχεται μετά την εκκόλαψη των αυγών είναι και ο λόγος που δεν παρατηρούνται καθόλου σχεδόν θηλυκά μεταξύ των μεγαλύτερων κλάσεων μεγεθών.


Από την εγκυκλοπαίδεια ο Βυθός

-->-->-->-->-->-->


Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

"Η νέα αλιευτική πολιτική είναι μοχλός ανάπτυξης" Βιώσιμη ανάπτυξη.

5 48

alt

Ως γνωστό λίγους μήνες πριν είχε επέλθει συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ εκκρεμεί η έγκριση από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων των τεσσάρων Κανονισμών που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

Αντίστοιχα για τον τομέα της Αλιείας είχε επέλθει συμφωνία για τους δύο από τους τρεις Κανονισμούς, δηλαδή του Κανονισμού για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (Κ.Αλ.Π.) και του Κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (Κ.Ο.Α.) και μόλις πριν δέκα μέρες επετεύχθη η συμφωνία και για τον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α.), συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας.

Η συμφωνία για το Ε.Τ.Θ.Α. αποτελεί  την πρώτη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, στον τομέα της Αλιείας, καθότι θα αποτελέσει το διαρθρωτικό Ταμείο για τη στήριξη του τομέα, για την επόμενη επταετία στην Ε.Ε., μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αλιείας που σχεδιάζουν τα κράτη μέλη. Θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης του τομέα στην Ευρώπη, προσβλέποντας σε μια αειφόρο αλιεία,  βιώσιμη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας την εφαρμογή των πολιτικών του τομέα, δηλαδή της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το Ταμείο και τη νέα Κ.Αλ.Π., στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, ένα τομέα πολυσήμαντο για τη χώρα μας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Το Ταμείο, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 6.400.000.000 ευρώ, θα συμβάλλει στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για μια έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και εφαρμογή της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και θα επιδιώξει να άρει τους περιορισμούς και τα εμπόδια για την ανάπτυξη του τομέα, με πρωταρχικό στόχο μια βιώσιμη και αειφόρο «Γαλάζια Ανάπτυξη» για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Προτεραιότητα του Ταμείου αποτελεί η προώθηση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, με την παράλληλη ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, βάσει ενός παραγωγικού μοντέλου φιλικού προς το περιβάλλον, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και τη συλλογή δεδομένων και σεβόμενο τον καταναλωτή σε όλες τις εκφάνσεις του (βελτίωση γενετικού υλικού, προστασία των γεννητόρων-εκτροφή-μεταποίηση-τουρισμός).

Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο θα συμβάλλει στην προώθηση της απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση  της κοινωνικής συνοχής στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές που εξαρτώνται από τον τομέα της Αλιείας, καθώς επίσης και στην ποιότητα διαβίωσής τους, μέσω της προώθησης έργων υποδομής, με την ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών στην πρόσβαση για χρηματοδότηση.

Με την υιοθέτηση της νέας Κ.Αλ.Π. και του Ε.Τ.Θ.Α. και την έναρξη των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αλιείας, ενδεικτικά θα χρηματοδοτηθούν μέτρα για:

·        την ενίσχυση του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών

·        τη μεταποίηση και εμπορία

·        την έρευνα και την καινοτομία

·        τον έλεγχο και τη συλλογή δεδομένων

·        την μικρή παράκτια αλιεία και τους νέους αλιείς,

·        την προστασία του καταναλωτή (ανιχνευσιμότητα /επισήμανση των αλιευτικών προϊόντων)

·        την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων

·        τη δημιουργία υποδομών (π.χ. αλιευτικοί λιμένες,  τόποι εκφόρτωσης και  αλιευτικά καταφύγια)

·        τη βιώσιμη ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, μέσω των τοπικών προγραμμάτων ανάπτυξης

Ειδικά, για τον τομέα των υδατοκαλλιεργειών το Ε.Τ.Θ.Α. θα στηρίξει δράσεις όπως:

·        την προώθηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας

·        τη στροφή σε περιβαλλοντικά φιλικότερες μεθόδους παραγωγής,

·        τον εκσυγχρονισμό των μονάδων

·        τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων

·        τις παραγωγικές επενδύσεις

Η προώθηση της δημιουργίας του Ταμείου για πρώτη φορά, σε συνδυασμό με την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το δημοσιονομικό πλαίσιο, υπήρξε η βασική και πιο καίρια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για τον τομέα της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών. Χτίζουμε την Ευρώπη του 2020 τοποθετώντας γερά θεμέλια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Βελτίωση της αλιευτικής διαχείρισης, ορθολογική ανάπτυξη του τομέα, δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης στις παράκτιες περιοχές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των θαλάσσιων βιολογικών μας πόρων και την βιωσιμότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Άρθρο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,               

κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στην εφημερίδα

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

http://www.paseges.gr/el/news/H-nea-alieytikh-politikh-einai-mohlos-anaptyxhs


Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Χύτευση μετάλλου σε άμμο - καλούπι μολυβιών για ψάρεμα

5 48


Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Τεχνικές Ψαρέματος απο την Ακτή.

5 48


Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Η μηχανότρατα οδηγεί σε μαρασμό τα ιχθυαποθέματα και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

5 48

alt

Ακόμα μία νομοθετική ρύθμιση σκάνδαλο για τα όρια αλιείας με μηχανότρατα οδηγεί σε μαρασμό τα ιχθυαποθέματα και τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας.

Το Αρχιπέλαγος ενημερώνει με επιστημονικά στοιχεία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα συνεχίζουν να επιβάλουν τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να οδηγούν σε κατάρρευση την αλιεία μας.

"Άνθρακας" αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ο θησαυρός της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που έφερε ο τέως υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδης δήθεν για να αποκατασταθεί η τάξη στην απόσταση αλιείας από την ακτή με μηχανότρατα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ από την πρώτη μέρα δημοσίευσης της ΥΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με κατά τόπους λιμεναρχεία και αρμόδιες αρχές ανά την επικράτεια προκειμένου να εξακριβώσει τι προκύπτει στην πράξη από τις πολυάριθμες ασαφείς παραπομπές και ρυθμίσεις της ΥΑ. Ανέλυσε και αποτύπωσε σε χάρτη GIS τα δεδομένα που προκύπτουν από τη νέα αυτή Υπουργική απόφαση. Ταστοιχεία στάλθηκαν στις 5/7/2011 στο γραφείο της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων κας Δαμανάκη, την οποία ενημερώσαμε με κάθε λεπτομέρεια για το πώς η Υπουργική Απόφαση διαμορφώνει τον αλιευτικό χάρτη της Ελλάδας.

Από το γραφείο της Επιτρόπου μας διαβεβαίωσαν ότι τα στοιχεία του Αρχιπελάγους θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη συνέχιση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αλιεία στη Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι ένα χρόνο μετά το τέλος της προθεσμίας που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη για πλήρη εναρμόνιση με τον Κανονισμό, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να παραβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική νοοτροπία αυτής της χώρας. Την αυθαίρετη υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Κοντού (164198/03-03-2008) που επέτρεπε την αλιεία με μηχανότρατα στο 1ν.μ. από την ακτή, ήρθε λοιπόν να την αντικαταστήσει με εξίσου προκλητικό και αυθαίρετο τρόπο, η νέα υπουργική απόφαση του Γιάννη Διαμαντίδη (9131.4/1/201, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 776/Β/6-5-2011).

Το είδος και το πλήθος των εξαιρέσεων που περιλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση ξεπερνούν κάθε λογική. Προκαλούν τουλάχιστον αγανάκτηση, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός της ΥΑ αποτυπώνει την πάγια στάση όλων των πολιτικών ηγεσιών απέναντι στα θέματα της αλιείας στην Ελλάδα: Υποταγή στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του κλάδου της μέσης αλιείας, εξυπηρέτηση μικροπολιτικών περιφερειακών συσχετισμών και μόνιμη αδιαφορία για το μέλλον των ιχθυαποθεμάτων, των νησιωτικών κοινωνιών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η νέα αυτή απόφαση του κ. Διαμαντίδη, περιέχει «ψιλά γράμματα» εξαιρέσεων - παρεκκλίσεων τα οποία κρατήθηκαν επιμελώς στην αφάνεια. Σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που ακολουθούν για τις περιοχές που επιτρέπεται η αλιεία με μηχανότρατα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός (1) ναυτικού μιλίου, η λεγόμενη «Επικράτεια» μετατρέπεται αυτομάτως στο 51% του μήκους της ελληνικής ακτογραμμής και εξαιρείται το 45%!

Στην υπουργική απόφαση αναφέρονται οι περιοχές που παρεκκλίνουν στα όσα ορίζει ο Ε.Κ. 1967/2006 για την απόσταση αλιείας της μηχανότρατας από την ακτή, αλλά σε κανένα σημείο δεν επεξηγούνται οι λόγοι βάσει των οποίων αιτιολογείται να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ορίζει ξεκάθαρα και με σαφήνεια τις προϋποθέσεις και τις επιστημονικές διαδικασίες που χρειάζονται για να ληφθούν παρεκκλίσεις ως προς την απόσταση αλιείας από την ακτή της μηχανότρατας. Η νέα απόφαση προσπαθεί να «ξεγελάσει» καταφανώς τον ΕΚ 1967/2006, ο οποίος επιτρέπει παρέκκλιση από το 1.5 ναυτικό μίλι μόνο για περιορισμένο αριθμό σκαφών, αφού έχει χαρτογραφηθεί η μορφολογία του βυθού και έπειτα από αναλυτικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, εφαρμογή αυτής της παρέκκλισης σε συγκεκριμένες ζώνες, και την a posteriori λεπτομερή επιστημονική παρακολούθηση και αξιολόγηση. Τίποτα από τα παραπάνω δεν λήφθηκε υπόψη.
 
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, αλλά και το Συμβούλιο Αλιείας που γνωμοδότησε σχετικά, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή που επιφυλάσσει η συγκεκριμένη απόφαση στα οικοσυστήματα και στα ιχθυαποθέματα.

Ο μη-εναρμονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με τον ΕΚ 1967/2006 συνεχίζει να επιτρέπει καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες αναβίωσης των ιχθυαποθεμάτων. Προδικάζει ένα ζοφερό μέλλον για τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις νησιωτικές κοινωνίες, που ζουν από την παράκτια αλιεία.

Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση - σκάνδαλο και να εφαρμοστεί ο ΕΚ 1967/2006. Οι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών της μέσης αλιείας θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που δεν πρόκειται να συνεχιστεί είναι η ένοχη σιωπή και η καταφανής κοροϊδία.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ καλεί τις τοπικές αλιευτικές κοινωνίες να ξεκινήσουν αυτο-οργανωτικές διαδικασίες, προτού να είναι αργά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν επιτέλους οι τοπικές κοινωνίες ενεργό ρόλο στη διαχείριση των θαλάσσιων αποθεμάτων και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Να προωθήσουν βιώσιμα μέτρα αυτοδιαχείρισης και ελέγχου των αλιευτικών τους πεδίων. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων που αποτελεί, με βάση επιστημονικά δεδομένα αλιείας, αυξανόμενη απειλή στις θάλασσές μας...Σε αυτή την κατεύθυνση πορεύεται ήδη η δράση του Αρχιπελάγους σε στενή συνεργασία με αλιευτικούς συλλόγους του Ανατολικού Αιγαίου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από ηγεσίες που νομοθετούν στη βάση πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων. Είναι επικίνδυνοι ...

Η διαφορά της απόστασης του μισού ναυτικού μιλίου από τη στεριά, δεν είναι ποσοτική - μέγεθος αλιευτικού πεδίου - αλλά ποιοτική. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μέρος της παράκτιας ζώνης που στηρίζει παράκτια ενδιαιτήματα ιδιαίτερης σημασίας για την αναγέννηση των ιχθυαποθεμάτων.
Στη ζώνη αυτή μετακινούνται τα ιχθυαποθέματα από τα βαθύτερα προς τα πιο ρηχά και θερμά νερά για σκοπούς αναπαραγωγής. Σε αυτό οφείλεται άλλωστε και το μεγάλο ποσοστό απορριπτόμενων αλιευμάτων (φτάνει έως και 60- 80%) όταν οι μηχανότρατες αλιεύουν στα πεδία αυτά, αφού μεγάλο μέρος του αλιεύματος αποτελείται από νεαρά ψάρια, κάτω του ελάχιστου επιτρεπόμενου αλιεύσιμου μεγέθους.

Αναστασία Μήλιου
Συντονίστρια Δράσεων Προστασίας
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ, εθνικός φορέας του Δικτύου OCEAN 2012

newskosmos.com

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2014
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Τελευταίες εγγραφές

Πατέντα βαρίδι για την τεχνική του φύλακα. (0 comments)

Ψάρεμα με Downrigger (0 comments)

Συρτή Βυθού VISK (0 comments)

ΨΑΡΕΜΑ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ (0 comments)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ: Ψάρεμα για μελανούρι, χταπόδι και καλαμάρι. (0 comments)

Ψάρεμα Με Πεζόβολο Στον Αραχθο (0 comments)

Ψάρεμα, πρωι πρωι με την δροσούλλα (0 comments)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ: ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΘΕΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΥΝΑΤΑ ΘΥΡΑΜΑΤΑ. (0 comments)
Μια από τις πιο συναρπαστικές τεχνικές ψαρέματος...

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit
SYNC ME @ SYNC
vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Neemo.gr
Search Engine Submission - AddMe