Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Ultimate Fishing Fail Compilation 2014 - Πολύ γέλιο!

5 48


Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Tenya Fishing

5 48


Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

ΛΑΥΡΙΟ - ΧΑΝΙΑ - ΛΑΥΡΙΟ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ 3,80

5 48


Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Απαγορεύεται το ψάρεμα όλο το μήνα Μάιο. Και τώρα;

5 48

alt

Όπως γνωρίζουν σίγουρα όλοι οι φίλοι του υποβρύχιου κυνηγιού, το ψάρεμα απαγορεύεται στην Ελλάδα όλο το μήνα Μάιο. Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν έχει απαγορευτεί ακόμα πλήρως, δεν υπάρχει λόγος απελπισίας... Υπομονή λοιπόν. Ένας μήνας είναι, θα περάσει.

Γράφει η Παναγιώτα Μπαλάνου

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες ιδέες και προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά, ώστε να περάσει πιο ευχάριστα αυτός ο δύσκολος -κατά γενική ομολογία- μήνας.

1. Ταξιδεύω εκτός Ελλάδας
Αν έχω το χρόνο αλλά και την οικονομική ευχέρεια, μια πολύ καλή πρόταση είναι ένα ταξίδι εκτός Ελλάδος με σκοπό το ψαροτούφεκο, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετοί προορισμοί όπου θα μπορέσετε να κυνηγήσετε νόμιμα (και σε κάποιες περιπτώσεις και οργανωμένα). Κοντινοί προορισμοί όπως Μάλτα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και μακρινές χώρες όπως Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία ... Ο κόσμος είναι μεγάλος. Ενημερωθείτε για τους τοπικούς κανονισμούς μέσω του διαδικτύου και των πολλών forum που υπάρχουν πλέον και τολμήστε μια απόδραση στο εξωτερικό.

2. Κάνω προπόνηση
Για τους περισσότερους ίσως, αυτή είναι η καλύτερη λύση. Εδώ τώρα είναι η μεγάλη ερώτηση: τι ακριβώς θέλω να κάνω; Η προπόνηση του ενός μήνα δεν θα μπορέσει να κάνει θαύματα, όμως μπορεί να βελτιώσει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, αν βάλουμε στόχο.
- Τεχνική: Η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθεί η τεχνική της πεδιλιάς μας είναι το κολύμπι στην πισίνα. Με μικρά αρχικά πέδιλα, θα πρέπει να κάνουμε αρκετά χιλιόμετρα στην επιφάνεια για να έχουμε μόνιμο αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι συγκεντρωμένες βουτιές στη θάλασσα, με επικέντρωση στη βελτίωση της τεχνικής, δεν θα βοηθήσουν. Εκεί, ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κάποιον που θα μπορεί να σας λέει τι κάνατε λάθος ή -ακόμα καλύτερα- να τραβάει και βίντεο ώστε να δείτε μετά και μόνοι σας πώς ήταν η βουτιά.
alt- Άπνοια: Την άπνοια μπορώ να την εξασκήσω εντός ή εκτός νερού. Εκτός νερού έχω τη δυνατότητα να κάνω στατικές άπνοιες, είτε μέγιστες είτε επαναλαμβανόμενες, σε σετ προπόνησης (υπερκαπνικά, υποξικά). Αν δεν θέλω να χάσω την επαφή μου με τη θάλασσα μπορώ να κάνω καρτέρια σε όχι πολύ μεγάλο βάθος όμως, αφού τα καρτέρια σε μεγαλύτερο βάθος αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου των δυτών, ακόμα και την ελεύθερη κατάδυση. Στα καρτέρια πρέπει, για τον ίδιο λόγο, να τηρώ μεγάλα διαλείμματα επιφανείας πριν ξεκινήσω το επόμενο.
- Βάθος: Η αύξηση του βάθους πρέπει να γίνεται σταδιακά. Επίσης το να κάνω μια μεγάλη βουτιά στο σχοινί προπόνησης δεν σημαίνει ότι αυτά τα βάθη μπορώ και να τα ψαρεύω. Τι χρειάζομαι για την προπόνηση σε βάθος; Μια σημαδούρα και ένα σχοινί (κατά προτίμηση μετρημένο) και κάποιο βαρίδι για να κρατάει σε ευθεία το σχοινί. Για να μετρήσω το σχοινί πρέπει να το βρέξω και να το τεντώσω με το ίδιο βάρος με το οποίο θα το χρησιμοποιώ στη θάλασσα για να έχω τις ίδιες συνθήκες. Αλλιώς τα σημάδια που θα βάλω στο σχοινί θα είναι στη θάλασσα βαθύτερα απ' ό,τι τα μέτρησα, και αν βασιστώ σε αυτά θα πάω πιο βαθιά απ' όσο θέλω.
Η αύξηση του βάθους πρέπει να γίνεται σταδιακά για δύο λόγους: Αφενός μπορεί να φτάσουμε τα όρια της άπνοιάς μας που αν τα ξεπεράσουμε μας περιμένει υποξία, την οποία καλά είναι να αποφεύγουμε. Αφετέρου, ο κίνδυνος θλάσης των πνευμόνων είναι πιθανός. Το σώμα μας, και ιδιαίτερα ο θώρακας, πρέπει να έχει κάποια ελαστικότητα για να ανεχτεί την πίεση του βάθους και κατά συνέπεια τη συμπίεση των πνευμόνων στο βάθος. Αν αυξήσουμε το βάθος απότομα και το σώμα μας δεν είναι προετοιμασμένο, κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε τους πνεύμονές μας. Σημάδια ενός τέτοιου τραυματισμού είναι ο βήχας, πιθανός πόνος στο στήθος και αιμόπτυση (φτύνω μικρές ποσότητες αίματος). Για να αποφύγω τον τραυματισμό καλό είναι να κάνω διατάσεις για το θώρακα πριν από τις βουτιές, ωστόσο για μόνιμη αύξηση της ελαστικότητας θα κάνω τις ασκήσεις καθημερινά.
Μην ξεχάσετε να αλλάξετε και τα βαρίδια στη ζώνη σας αν πάτε για βαθύτερες βουτιές, αφού η ρύθμιση πλευστότητας είναι σημαντική για την ασφάλεια της βουτιάς σας. Εννοείται ότι η προπόνηση σε πισίνα ή θάλασσα θα γίνεται πάντα με ζευγάρι.

alt3. Σχολείο ελεύθερης κατάδυσης
Ο Μάιος είναι μήνας που η προσφορά σχολείων ελεύθερης κατάδυσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Είναι μια ευκαιρία να πάρετε νέες γνώσεις, να εμβαθύνετε ίσως σε πράγματα που ήδη ξέρετε και να διορθώσει ένας εκπαιδευτής τα λάθη σας. Ίσως μπορέσετε ακόμα να λύσετε και κάποια προβλήματα εξίσωσης. Σίγουρα, για όποιον δεν έχει κάνει σχολείο, το όφελος είναι μεγάλο. Το άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι θα γνωρίσετε νέο κόσμο («συμμαθητές») από τους οποίους μπορεί να προκύψει και νέο ζευγάρι. Το καλό είναι ότι, ειδικά στα θέματα ασφάλειας, θα έχετε το ίδιο επίπεδο και παράλληλα θα έχετε δει τη συμπεριφορά του στη θάλασσα.

4. Σχολείο αυτόνομης κατάδυσης
Αν κάποιος ήθελε πάντα να δοκιμάσει την αυτόνομη κατάδυση, ιδού η ευκαιρία. Μιας και η θάλασσα είναι ακόμα αρκετά δροσερή, η προσέλευση στα σχολεία αυτόνομης κατάδυσης θα είναι μέτρια. Για εσάς που έχετε συνηθίσει το νερό το χειμώνα, όμως, κανένα πρόβλημα. Το καλοκαίρι δύσκολα θα θυσιάσετε μια μέρα ψαρέματος για να κάνετε βουτιές με αυτόνομη, αφού όπως ξέρουμε μετά την αυτόνομη απαγορεύεται για αρκετή ώρα (12 ώρες τουλάχιστον) η ελεύθερη κατάδυση, λόγω του κίνδυνου της νόσου των δυτών. Ευκαιρία λοιπόν αν θέλετε να το δοκιμάσετε τώρα.

alt5. Υ/β φωτογραφία & κατάδυση αναψυχής
Μπορώ απλά να πάω με το ζευγάρι μου και να απολαύσω το νερό και το βυθό, χωρίς το άγχος του θηράματος. Υπάρχουν ναυάγια, περίεργοι βράχοι και μονόπετρα καθώς και άλλοι ενδιαφέροντες προορισμοί που μπορούμε να επισκεφτούμε. Ας «χαζέψουμε»  απλά το βυθό, τα φυτά και τα ψάρια, ή ας οπλιστούμε με μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή (προσοχή στο όριο βάθους σε μηχανές μιας χρήσης) για να απαθανατίσουμε μοναδικές στιγμές στο βυθό.

6. Παθητικό ψαροτούφεκο
Αν κάποιος δεν βλέπει νόημα στο να βρεθεί στη θάλασσα χωρίς ψαροτούφεκο, μπορεί να κάτσει σπίτι του. Στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα ταινιών με θέμα το ψάρεμα για όλα τα γούστα, όλα τα θηράματα, όλα τα βάθη και όλες τις τεχνικές ...

alt7. Συντήρηση εξοπλισμού
Ο εξοπλισμός μας σε όπλα, μαχαίρια, στολές, ζώνες και σκάφη θέλει συντήρηση, γι' αυτό μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτό. Τσεκάρουμε και ενδεχομένως αλλάζουμε τα λάστιχα ή και τις βέργες στα ψαροτούφεκα, καθαρίζουμε, ξεσκουριάζουμε και λαδώνουμε τα μαχαίρια, ελέγχουμε τις στολές για μικρές τρυπίτσες ή ραφές που πάνε να ανοίξουν και τις ζώνες να δούμε αν έχουν χάσει ελαστικότητα ή έχουν κάνει ρωγμές. Τέλος, το σκάφος που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα, εκτός από ένα καλό καθάρισμα, ίσως να θέλει και service στο μηχανικό. Μην το αμελήσετε γιατί θα μετανιώσετε. Οργανώστε τον εξοπλισμό σας από τώρα ώστε να είστε έτοιμοι τον Ιούνιο ...

8. Shopping
Κάντε τώρα έρευνα αγοράς, είτε στα καταστήματα είτε και on-line, ό,τι σας εξυπηρετεί καλύτερα. Αλλά μη βιαστείτε να κάνετε αγορές. Την προπόνηση του Μαΐου μπορείτε να την κάνετε και με τα παλιά σας πράγματα. Δείτε τι καινούργιο εξοπλισμό χρειάζεστε (μετά τη συντήρηση που κάνατε) και ψάξτε το. Η προσφορά στην ελληνική αγορά είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

9. Τσεκάρω την κατάψυξη ...
Έχοντας ψαρέψει όλο το χειμώνα με μεγάλη επιτυχία (λέμε τώρα...), τα ψάρια έχουν συσσωρευτεί στην κατάψυξη γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, το πούλημα των ψαριών που προήλθαν από το ψαροτούφεκο δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα (γι' αυτό και η άδεια αλιείας είναι ερασιτεχνική!). Καλέστε, λοιπόν, φίλους και γνωστούς για μεγάλες ψαροφαγίες! Έτσι και εκείνοι θα το χαρούν, αλλά και εσείς θα αδειάσετε το χώρο σας για να τον γεμίσετε πάλι με την καινούργια πλέον «σοδειά».

10. Ασχολούμαι με όσους παραμελώ!
Για να μειώσω την γκρίνια του υπόλοιπου χρόνου, καλό θα ήταν να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο σε όλα εκείνα τα άτομα που παραμελώ, όταν η εξόρμηση για το ψάρεμα είναι το μόνο που σκέφτομαι για το σαββατοκύριακο. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα -αν και όχι πολλά...- που μπορώ να κάνω για να περάσω όμορφα. Για δοκιμάστε το ...

Πηγή: http://www.thalassamedia.gr


Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Συρτή με Ζωντανά δολώματα.

5 48

Πηγή: http://www.thalassamedia.gr

Στη συρτή με ζωντανό, η επιλογή του δολώματος και η σωστή χρήση του είναι δύο πολύ σημαντικές συνιστώσες για την επιτυχία της ψαρευτικής εξόρμησης. Το να καταφέρουμε να βελτιώσουμε αυτούς τους δύο παράγοντες αποτελεί το πρώτο βήμα για να ωριμάσουμε ως ψαράδες.alt

Γράφει ο Riccardo Fanelli (Pesca in Mare)

Η συρτή με ζωντανό παραδοσιακά ήταν μια απλή και μινιμαλιστική τεχνική. Συστήματα βύθισης εμπειρικά και συχνά πολύ απλοϊκά συνδυάζονταν με τη δόλωση του μοναδικού ψαριού που προσφερόταν ως μια λογική επιλογή, της ζαργάνας. Οι γνώσεις που με τον καιρό συσσωρεύσαμε για το περιβάλλον της ξέρας αλλά και για την τεχνική καθαυτή έκαναν τη συρτή με ζωντανό δόλωμα έναν από τους πιο αποδοτικούς τρόπους ψαρέματος που μπορούν να εφαρμοστούν στα νερά μας. Ακόμη και στις μέρες μας συνεχίζει να είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που εξασφαλίζουν σταθερό ρυθμό επιτυχιών στο ψάρεμα κάποιων από τα πιο εξεζητημένα θηράματα της Μεσογείου.
Με τον καιρό, η τεχνική, με την υποστήριξη της τεχνολογίας, έκανε γιγαντιαία βήματα, αλλά συγχρόνως τα αρπακτικά μειώθηκαν και κυρίως πονηρεύτηκαν, οδηγώντας μας σε μια συνεχή αναζήτηση βελτίωσης για να μπορέσουμε να είμαστε πάντα ανταγωνιστικοί. Ένας τομέας που έχει ακόμη ανάγκη για κάποιες διασαφηνίσεις είναι σίγουρα εκείνος των δολωμάτων. Αυτό είναι το «κλειδί» που προσελκύει το αρπακτικό και το σπρώχνει να επιτεθεί, και η σωστή χρήση του ανάλογα με τις συνθήκες της στιγμής είναι αυτό που πολύ συχνά καταφέρνει να κάνει τη διαφορά.

Επιτόπιες παρατηρήσεις
Με τη φαντασία μας σκεφτόμαστε συχνά τα μεγάλα αρπακτικά της θάλασσας ως ακούραστες μηχανές σε συνεχή αναζήτηση τροφής. Αντίθετα, είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των αρπακτικών τρέφεται ακολουθώντας ακριβή κριτήρια και ωράρια, περνώντας τον υπόλοιπο χρόνο κολυμπώντας, είτε μετακινούμενο και προετοιμαζόμενο για την περίοδο της αναπαραγωγής.
Όποιος έχει καταφέρει να παρατηρήσει τα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον, θα αντιλήφθηκε σίγουρα ότι κάποια αρπακτικά συνυπάρχουν με τα θηράματά τους χωρίς να τα φοβίζουν καθόλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα τρώνε, αλλά μόνο ότι, όταν δεν κυνηγάνε, τα θηράματά τους δεν τρομάζουν ούτε ταράζονται στο ελάχιστο από την παρουσία τους.
Όταν ένα μεμονωμένο αρπακτικό ή ολόκληρο το κοπάδι μπαίνουν σε φάση κυνηγιού, αλλάζουν συμπεριφορά. Τα ψάρια γίνονται πιο απρόθυμα και νευρικά, αρχίζοντας να περικυκλώνουν τα θηράματα που βλέπουν ή ψάχνοντας προσεκτικά κοντά στο βυθό. Όλα τα μικρότερα ψάρια αντιλαμβάνονται αυτήν την ξαφνική αλλαγή και τρέχουν να κρυφτούν όπου μπορούν.

Ανάμεσα στις κύριες παραμέτρους που πρέπει να αναφέρουμε για την επιλογή του δολώματος που θα προτείνουμε στα αρπακτικά, υπάρχουν σίγουρα η παρατήρηση και... η υπόθεση. Το να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, με βάση την περιοχή ψαρέματος και την εποχή, ποια μπορεί να είναι τα θηράματα που αυτά τα ψάρια βρίσκουν πιο εύκολα, είναι το πρώτο βήμα για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές τους. Για αυτόν το λόγο, είναι πάντα καλή συνήθεια να ανοίγουμε το στομάχι των θηραμάτων που πιάνουμε και να παρατηρούμε το περιεχόμενό του. Αυτό θα μας προσφέρει μια σειρά πληροφοριών χωρίς τις οποίες μπορούμε βέβαια να συνεχίσουμε το ψάρεμα, αλλά μόνο με δοκιμές και τη διαίσθηση. Ας μάθουμε όμως να το κάνουμε, γιατί σίγουρα δεν θα βγούμε χαμένοι.
Κάποια δείγματα ψαριών που έχουν βρεθεί στο στομάχι των αρπακτικών μπορούν να ξεκαθαρίσουν περισσότερο την κατάσταση:
" Στις συναγρίδες δεν είναι σπάνια τα χταπόδια, εκτός από όλα ανεξαιρέτως τα ψάρια των βράχων, μεταξύ των οποίων καλογριές, μένουλες και γόπες. Οι συναγρίδες λατρεύουν δύο θηράματα που σταθμεύουν στη λάσπη ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από τα βράχια: το λυθρίνι και το μπαρμπούνι.
" Στους ροφούς, που είναι πραγματικά παμφάγοι, αρέσουν πάρα πολύ τα ψάρια των βράχων, μεταξύ των οποίων οι σαργοί, τα σκαθάρια και οι σκορπίνες. Xάρη στο υπερμέγεθες στόμα του, ο ροφός είναι ικανός να καταπιεί πολύ μεγάλα θηράματα, και όχι σπάνια δελεάζεται από καρβούνια και μικρές παλαμίδες σε συρτή στα μεσόνερα.
" Αλλά ο πραγματικός πρωταθλητής στο διατροφικό κυνήγι είναι το μαγιάτικο, αφού στο στομάχι αυτού του εκπληκτικού αρπακτικού βρέθηκαν τα πιο παράξενα ψάρια. Παλαμίδες και μικροί τόνοι, μεγάλα καπόνια, σκορπίνες, λυθρίνια πάνω από 2 κιλά, μυλοκόπια, δράκαινες, μουγγριά, σμέρνες, λαβράκια και, τελειώνοντας, σαλάχια και γλώσσες.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παράδοξα όσον αφορά το μαγιάτικο είναι ότι όταν το πιάνουμε σε ξέρα έχει στο στομάχι του ψάρια της άμμου που τα έχει σχεδόν χωνέψει και ψάρια των βράχων που μόλις τα έχει φάει. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι όταν ψάχνει τροφή αρχίζει από τις περιοχές κοντά στην ξέρα, ψάχνοντας στο βυθό όλα τα ψάρια που μπορεί να καταφέρει να πιάσει, για να πάει μετά στην ξέρα και να ολοκληρώσει το γεύμα του.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να δολώνουμε τα πιο παράξενα ψάρια, αλλά ότι είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε και να υποθέτουμε ποια είναι τα είδη που βρίσκουν τα αρπακτικά εκείνη τη στιγμή στην περιοχή που μας ενδιαφέρει.

Δολώματα... βαρβάτα
Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας στη συρτή με ζωντανό, πρέπει να δολώνουμε τα θηράματα που τα αρπακτικά βρίσκουν στην περιοχή όπου ψαρεύουμε και που είναι ικανά να προκαλέσουν την όρεξή τους με τις διαστάσεις τους. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν κάποια που αρέσουν πολύ και που δεν απογοητεύουν σχεδόν ποτέ τις προσδοκίες μας.
Αναφερόμαστε σε κολιούς, καρβούνια, λούτσους, μικρά τονοειδή και μικρές παλαμίδες, ψάρια που όταν τα προτείνουμε με το σωστό τρόπο δίνουν σχεδόν πάντα εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το μέγεθός τους, η δυσκολία που έχουν τα αρπακτικά να τα πιάσουν στα ελεύθερα νερά και οι δονήσεις που εκπέμπουν όταν κολυμπούν δολωμένα προκαλούν ακόμη και το πιο καχύποπτο ψάρι, οδηγώντας το στην επίθεση.
Μιλάμε για δολώματα με βάρος από 400 γρ. έως 1 κιλό, με τα οποία θεωρείται ιδανική ταχύτητα συρτής από 1,5 έως 2 κόμβους. Επειδή αυτά τα δολώματα είναι ογκώδη και πολύ ορατά στο νερό χάρη στα ασημένια χρώματά τους, είναι πάντα καλύτερο να τα ρυμουλκούμε στα μεσόνερα, περιοχές του νερού στις οποίες έτσι κι αλλιώς τα αρπακτικά είναι συνηθισμένα να βρίσκουν αυτά τα ψάρια.
Το ψάρεμα στα μεσόνερα δεν αποκλείει το πιάσιμο ψαριών που είναι κατεξοχήν του βυθού, από τη στιγμή που και οι συναγρίδες και οι ροφοί ανεβαίνουν ευχαρίστως ακόμη και δεκάδες μέτρα πάνω από το βυθό για να επιτεθούν σε θηράματα που θα προσελκύσουν την όρεξή τους.
Συμφέρει να ψαρεύουμε με το φρένο στα όρια της απελευθέρωσης του νήματος και να παραχωρούμε αρκετά μέτρα από αυτό πριν φέρουμε το μοχλό στο strike και καρφώσουμε, για να δώσουμε την ευκαιρία στον επιδρομέα να βάλει στο στόμα του ολόκληρο το μεγάλο θήραμα.

Αυτά που δεν γεμίζουν το μάτι
Είναι πολλά τα δολώματα που συνήθως δεν τα υπολογίζουμε και πολύ, αλλά που στην ανάγκη μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά. Πέρκες, σαφρίδια, γόπες, μένουλες, ακόμη και καλόγριες αντιπροσωπεύουν τα μικρά ψάρια που τα αρπακτικά βρίσκουν στη φύση και συχνά μπορεί να είναι πολύ αποδοτικά.
Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με δολώματα μικρού μεγέθους, και άρα μικρής ανθεκτικότητας, είναι ο τρόπος δόλωσης. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξουμε αγκίστρια με πολύ λεπτή διατομή και από υλικά με μεγάλη αντοχή, προσέχοντας και τις διαστάσεις του αρπαδιού, που αν είναι υπερβολικές θα μπορούσαν να βλάψουν το δόλωμα την ώρα που το καρφώνουμε.
Για μικρά δολώματα είναι καλύτερα να αποφύγουμε το διπλάρωμα στο τελικό μέρος του παράμαλλου και να ανέβουμε σε διάμετρο πάνω από το 0,50. Στις περιπτώσεις που το δόλωμα είναι πολύ μικρό και λίγο ζωηρό (καλογριά, μπαρμπούνι, πέρκα κ.λπ.), εκτός του να αποφεύγουμε το διπλάρωμα, είναι επίσης προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μαλακό νάιλον αντί για fluorocarbon και να δολώνουμε στο ρύγχος του ψαριού με ένα μόνο αγκίστρι που θα εισάγουμε από κάτω προς τα πάνω ώστε να κλείνει το στόμα του.
Για να βελτιώσουμε το ψάρεμα και να αυξήσουμε τις πιθανότητες αγκιστρώματος ψαρεύοντας με μικρά δολώματα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ένα πολύ πιο κοντό παράμαλλο, σε σχέση με τα συνηθισμένα αυτής της τεχνικής. Για να κάνουμε το δόλωμα να ακολουθεί φρύδια και μεμονωμένα βράχια, αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματικό να ρυμουλκούμε το δόλωμα σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 10 μέτρα από το μολύβι φύλακα.
Στο κατέβασμα του δολώματος προς το βυθό σε μεγάλα βάθη, πρέπει να αφήνουμε αργά την πετονιά, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να τυλιχτεί το παράμαλλο στη μάνα και να καταστραφεί το δόλωμα. Για να έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία κατά τη διάρκεια της συρτής, μπορούμε να έχουμε τα δυο μας δάχτυλα στο νήμα που βγαίνει από το μηχανισμό, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε ακόμη και τις δονήσεις του δολώματος τις στιγμές πριν από την επίθεση.

Τα πιο χρησιμοποιημένα δολώματα
Αναλύοντας ένα προς ένα τα πιο συνηθισμένα δολώματα, με σκοπό να τελειοποιήσουμε τη χρήση τους στο ψάρεμα, δεν θα μιλήσουμε για το πώς θα τα δολώσουμε, γιατί θεωρούμε δεδομένη τη χρήση δύο αγκιστριών (όχι παραπάνω), χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη σαλαγκιές ή διπλά αγκίστρια, αφού είναι εντελώς αντίθετα σε κάθε αρχή αθλητικής ηθικής.
alt" Ζαργάνα: Το πιο παραδοσιακό ζωντανό δόλωμα, το οποίο πολλές φορές δεν το υπολογίζουμε ιδιαίτερα αφού θεωρείται... ξεπερασμένο, αλλά υπό το φως των γεγονότων αποδεικνύεται πάντα πολύ αρεστό σε όλα τα αρπακτικά, ειδικά αν είναι μεγάλων διαστάσεων. Είναι πάντα προτιμότερο να την ρυμουλκούμε «ξεκολλημένη» από το βυθό και με μικρές ταχύτητες, που στην περίπτωση ψαριών με μεγάλο μέγεθος μπορούν να ξεπεράσουν τους 2 κόμβους. Δεδομένης της μορφολογίας της, τα ψάρια πρώτα την αρπάζουν και μετά την καταπίνουν, οπότε είναι προτιμότερο να παραχωρούμε αρκετό νήμα από το μηχανισμό πριν καρφώσουμε και να ψαρεύουμε με το φρένο στα όρια της απελευθέρωσης.

" Σουπιές και καλαμάρια: Είναι τα κλασικά χειμωνιάτικα δολώματα. Η ζωντανή σουπιά ιριδίζει και έχει ιδιότητες παραλλαγής, οπότε αν τη ρυμουλκούμε πολύ κοντά στα βράχια δεν είναι πολύ ορατή, αλλά αν είναι ψόφια είναι εύκολα ορατή είτε στο βυθό είτε στα μεσόνερα. Το καλαμάρι μπορούμε να το ρυμουλκούμε στο βυθό ή στα μεσόνερα, αλλά παρουσία σκαθαριών και λυθρινών, όσο πιο ξυστά περνάει από το βυθό τόσο περισσότερο κινδυνεύει. Αυτά τα δύο δολώματα επιβάλλουν πολύ μικρές ταχύτητες και ένα άμεσο κάρφωμα αμέσως μόλις δούμε το καλάμι να κινείται.

" Μελανούρι: Άλλο ένα δόλωμα που δεν εκτιμάται πολύ, αλλά που συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικό. Για να τελειοποιήσουμε τη χρήση του στη συρτή, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αποδίδει πολύ αν είναι μεγάλων διαστάσεων και δεν ψαρεύει πολλή ώρα, χάρη στις έντονες αντανακλάσεις των χρωμάτων του. Άρα, αν μετά από μισή ώρα ψαρέματος δεν έχει δώσει αποτελέσματα, μπορούμε να το μαζέψουμε και να το ελευθερώσουμε.

" Κέφαλος: Δόλωμα με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Συνήθως έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε για δόλωμα κέφαλους που πιάνονται σε λιμάνια ή σε υφάλμυρα νερά, αλλά ίσως εξαιτίας του χρώματος και της μυρωδιάς που εκπέμπουν αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικά τα ψάρια που πιάνονται σε βραχώδεις βυθούς. Μόλις τον δολώσουμε, ο κέφαλος δεν εκπέμπει πολλές δονήσεις, και άρα γίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιούμε μόνο τους μεγάλους και να τους ρυμουλκούμε στα μεσόνερα έτσι ώστε να είναι ορατοί από μακριά.

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2015
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Τελευταίες εγγραφές

Alaska Fishing. (0 comments)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ DENDOUMARU 1000 ΚΑΙ 4000 PLAYS (0 comments)
Για να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης για τους...

Το βίντεο που σαρώνει το ίντερνετ! Η «μαγική» στιγμή για ένα δελφίνι! (0 comments)

Τετράκοπη η «Φονική» δοκιμή διεισδυτικότητας της τετράκοπης αιχμής στη βέργα. (0 comments)
Η φιλοσοφία της δεν έχει να κάνει μόνο με το πολύ...

Θα πάθετε ΣΟΚ με αυτό που θα συμβεί στη κοπέλα! (0 comments)

Επίθεση ψαριού στο δόλωμα στην οθόνη του βυθόμετρου! (0 comments)

Χειμερινό ψάρεμα στον Αργολικό (0 comments)

Διαβάστε τί κρύβεται πίσω από το καλαμάρι-«γίγας» στο Κατάκολο. (0 comments)
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥΗ Ευγενία Λευκαδίτου ειδικός...

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit

vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Search Engine Submission - AddMe