Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Αυστηρά πρότυπα ελέγχου κατά την αλιευτική περίοδο ερυθρού τόνου 2014

5 48

alt


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιβάλει τα διεθνή μέτρα ελέγχου για τον ερυθρό τόνο κατά τη διάρκεια της κύριας αλιευτικής περιόδου 2014.

Από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 24 Ιουνίου, θα επιτρέπεται στα μεγάλα σκάφη και τα γρι-γρι να αλιεύουν ερυθρό τόνο στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό. Η σύντομη αυτή περίοδος αλιείας αποτελεί μέρος του σχεδίου ανασύστασης των αποθεμάτων, το οποίο συμφωνήθηκε σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επαναφορά των αποθεμάτων ερυθρού τόνου σε βιώσιμα επίπεδα.

 

Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την προστασία του ερυθρού τόνου. Ήδη έχουμε μειώσει τον αλιευτικό μας στόλο, έχουμε κάνει τους ελέγχους αυστηρότερους, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε ενεργά στις εργασίες της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού, η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης της αλιείας αυτού του είδους. Με τον τρόπο αυτό τα αποθέματα ερυθρού τόνου του Ανατολικού Ατλαντικού επανήλθαν σε επίπεδα που αποτρέπουν πλέον τον κίνδυνο εξαφάνισής του. Έχω την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.»

 

Φέτος, η Κροατία θα αποτελέσει για πρώτη φορά πλήρες μέρος του στόλου της ΕΕ. Συνεπώς, ο αριθμός των σκαφών γρι-γρι της ΕΕ έχει αυξηθεί, ενώ η ποσόστωση για το 2014 αυξήθηκε κατά 5% σε 7.939 τόνους. Τα άλλα κράτη μέλη που συμμετέχουν ενεργά στην αλιεία του ερυθρού τόνου είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος. Οι 8 αυτές χώρες μοιράζονται την ποσόστωση της ΕΕ, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος λαμβάνουν η Ισπανία και η Γαλλία.

 

Για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται υπεραλίευση, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων και επιθεωρήσεων. Για τη διασφάλιση υψηλών προτύπων ελέγχου, το πρόγραμμα αυτό καθορίζει σαφείς προτεραιότητες και σημεία αναφοράς για τους ελέγχους. Προϋποθέτει δε σημαντική κινητοποίηση επιθεωρητών, περιπολικών σκαφών και αεροσκαφών υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (ΕΥΕΑ) και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί επίσης τα αλιεύματα και αναλύει τα δεδομένα του Συστήματος Παρακολούθησης Σκαφών (σύστημα ελέγχου μέσω δορυφόρου) σε συνεχή βάση για να εξασφαλίζει ότι τηρούνται πλήρως όλοι οι κανόνες και, ιδίως, οι ατομικές ποσοστώσεις των σκαφών.

 

Η αλιεία του ερυθρού τόνου ρυθμίζεται από την Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), στην οποία συμμετέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Χάρη στη στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας με τα κράτη μέλη και άλλα συμβαλλόμενα μέρη της ICCAT, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προώθηση του σχεδίου ανασύστασης των αποθεμάτων και της βιωσιμότητάς τους μακροπρόθεσμα.

 

Το ιστορικό

 

Το 2006 η ICCAT θέσπισε 15ετές σχέδιο ανασύστασης των αποθεμάτων του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο Θάλασσα, το οποίο τροποποιείται τακτικά με βάση τις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, τις εμπειρίες από τους ελέγχους και τις νέες τεχνολογίες.

 

Το 2010 και το 2012 θεσπίστηκαν σημαντικά μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων. Στην τελευταία ετήσια συνεδρίαση της ICCAT, τον Νοέμβριο του 2013, ελήφθησαν συμπληρωματικά μέτρα για τη βελτίωση των ελέγχων του ερυθρού τόνου που αλιεύεται ζωντανός προς εκτροφή, με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

  http://www.paseges.gr/el

Για περισσότερα δείτε: MEMO/14/376
Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

KABURA ΚΑΙ INCHIKU ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΙΩΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ στο jigging

5 48


alt
Η έκρηξη που έφερε το vertical jigging στο τομέα του ερασιτεχνικού ψαρέματος έφερε μια πραγματική επανάσταση στην ερασιτεχνική αλιεία αλλά και στις εταιρείες ειδών αλιείας. Όλες επιδόθηκαν σε ένα αγώνα κατασκευής νέων ομοιωμάτων που μερικά απ' αυτά αποτελούν πραγματικά κοσμήματα στο βαλιτσάκι του ερασιτέχνη ψαρά.
Λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους οι εταιρείες θέτουν καθημερινά στην διάθεσή μας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που στόχο έχουν να αυξήσουν τις πιθανότητές μας για την σύλληψη αξιόλογων θηραμάτων μετριάζοντας τον κόπο που απαιτεί αυτή η τεχνική αλλά και απαλείφοντας το φαινόμενο της εξοικείωσης των μεγάλων ψαριών με τα τεχνητά. Έτσι λοιπόν έχουμε μια νέα στροφή των εταιρειών στο ελαφρύ jigging που υποστηρίζεται εξ ίσου από έναν πιο ελαφρύ εξοπλισμό. Αναφερόμαστε στα νέα τεχνητά που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά με τις ονομασίες kabura και inchiku.


Λεπτά καλάμια, μικροί αλλά πανίσχυροι μηχανισμοί, λεπτά νήματα και λεπτές πετονιές συνθέτουν το νέο οπλοστάσιο του λάτρη του ελαφριού jigging.
alt

Όλοι όσοι ασχοληθήκαμε αρχικά με το jigging είδαμε με καχυποψία τα νέα μεγάλα μεταλλικά τεχνητά δολώματα τα λεγόμενα jig να φτάνουν σε λίγα δευτερόλεπτα σε μεγάλα βάθη και ασκώντας την κατάλληλη τεχνική να ανασύρουν από τον βυθό θηράματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να πιάσουμε, ακόμη και με νωπά δολώματα. Ψαρεύοντας όμως ένα τόπο συνεχώς με τα μεταλλικά jig, είδαμε μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα να μειώνονται οι επιθέσεις και κατά συνέπεια και τα πιασίματα των μεγάλων ψαριών. Τι συνέβη άραγε και μειώθηκαν οι επιτυχίες μας. Μας τελείωσαν τα ψάρια; σίγουρα όχι. Συνεχίζοντας τις αναζητήσεις σε νέους τόπους είδαμε ότι κι εκεί οι επιτυχίες μας άρχισαν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα διάφορα μεγάλα είδη ψαριών έχουν ένα μοναδικό ένστικτο που τα κάνει να παραμένουν ασύλληπτα και δύσκολα θηράματα. Απομνημονεύουν εύκολα στην μνήμη τους τις διάφορες παγίδες που τους σερβίρουμε ως μια μορφή κινδύνου κι έτσι όταν ξαναεπιχειρούμε στην περιοχή τους αυτά απλά αδιαφορούν. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά την διάρκεια των ψαρεμάτων μας στο spinning ή στην συρτή που χτυπούσαν οι παλαμίδες, τα τονάκια ή οι λούτσοι σε κάποια συγκεκριμένα τεχνητά. Μετά την πάροδο του χρόνου όταν πλέον συνήθισαν αυτά τα τεχνητά η σύλληψή τους ήταν αδύνατη, αν δεν φροντίζαμε να τους σερβίρουμε κάποιο νέο τεχνητό, με διαφορετικό χρωματισμό και πλεύση. Έτσι λοιπόν το ίδιο συμβαίνει και σε μεγαλύτερο βαθμό όταν ψαρεύουμε πάνω σε μια ξέρα ή ένα ναυάγιο που το πολιορκούμε συνεχώς με τα ίδια μεταλλικά jigs. Σαν ψαγμένοι ψαράδες λοιπόν φροντίσαμε να αλλάξουμε και στην συγκεκριμένη τεχνική τον τρόπο με τον οποίο ψαρεύουμε πάνω σ' αυτές τις ξέρες αξιοποιώντας τα νέα τεχνητά kabura και inchiku. Αφήσαμε στην άκρη για λίγο τους βαριούς μηχανισμούς και τα καλάμια jigging και εφοδιασθήκαμε με νέα καλάμια με παραβολική και μαλακή κορυφή που να είναι σε θέση να μας μεταφέρουν την αίσθηση των τσιμπημάτων ακόμη και των πιο ανεπαίσθητων, στα αγκίστρια των μικρών τεχνητών. Πάνω στα καλάμια αυτά προσαρμόσαμε μικρούς μηχανισμούς με πολύ δυνατά φρένα που την μπομπίνα τους την γεμίσαμε με νήματα ψιλά αλλά δυνατά ώστε από την μία να υπερνικήσουμε τα δυνατά ρεύματα που επικρατούν στις περιοχές που ψαρεύουμε, αλλά και να κάνουμε πιο διακριτική την παρουσία των τεχνητών μας. Οι διατομές τους κυμαίνονται από 10-15 λίμπρες και γεμίζουν αρκετά μέτρα την μπομπίνα των μηχανισμών που μπορεί να είναι περιστροφικοί 2500-4000 ή low profile. Με την νέα τεχνική που δεν χρειάζεται να κινούμαστε πάνω στην περιοχή ψαρέματος αλλά να είμαστε αγκυροβολημένοι ή έστω να κινούμαστε πολύ αργά, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την εξοικείωση των ψαριών με τα μεταλλικά jigs και να φέρουμε στο σκάφος μας μεγάλα θηράματα. Ξεχάσαμε τα κοπιαστικά εκείνα ανεβοκατεβάσματα και γρήγορα μαζέματα του νήματος και αφεθήκαμε στο νωχελικά αργό μάζεμα των kabura και inchiku από τον βυθό μέχρι τα πρώτα 15 μέτρα. Νοιώσαμε την παραβολή του καλαμιού και την ποιότητα των φρένων σε όλο της το μεγαλείο και απολαύσαμε μια πραγματικά αθλητική μάχη.
alt
Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα τέτοιο ανάλογο εξοπλισμό στα μέρη όπου πηγαίνετε για να ασκήσετε την τεχνική του jigging. Εφοδιαστείτε με μερικά τεχνητά kabura και inchiku και αν δεν δείτε αποτελέσματα με την τεχνική του jigging εφαρμόστε την νέα τεχνική kabura. Που ξέρετε μπορεί πραγματικά να γνωρίσετε κι εσείς τις επιτυχίες που γνωρίσαμε κι εμείς.
Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fish


Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Προσκλήσεις για προγράμματα υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικών προϊόντων.

5 48

alt
Τρείς νέες προσκλήσεις για ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να καταθέσουν πρόταση για να ενταχθούν στα προγράμματα των Υδατοκαλλιεργειών, της Μεταποίησης και Εμπορίας αλιευτικών προϊόντων και Μόνιμης Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, υπέγραψε ο yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης.

Ειδικότερα για το μέτρο:

-των Υδατοκαλλιεργειών, η πρόσκληση αφορά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 10.350.000 ευρώ, σχετικά με δράσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων, την μεταβολή της παραγωγής λόγω επέκτασης ή εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων και την αύξηση της ποσότητας γόνου που παράχθηκε σε Ιχθυογεννητικούς σταθμούς, με ημερομηνία έναρξης της ανοιχτής πρόσκλησης από την ημερομηνία δημοσίευσης της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

-της Μεταποίησης και εμπορίας, η πρόσκληση αφορά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 10.500.000 ευρώ, και αφορά δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικής θέσης των παραγωγικών μονάδων μεταποίησης και των εγκαταστάσεων εμπορίας με ημερομηνία έναρξης της ανοικτής πρόσκλησης από την ημερομηνία δημοσίευσης της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

-της Μόνιμης Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, η πρόσκληση αφορά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 15.200.000 ευρώ, με ημερομηνία έναρξης της πρόσκλησης από την επόμενη της δημοσίευσης της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα για τους ενδιαφερόμενους που εκ νέου υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο  μέτρο μέχρι 35 ημέρες, ενώ για τις νέες αιτήσεις μέχρι και 45 ημέρες αντίστοιχα.

 

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του αλιευτικού κλάδου, τηρώντας τα περιβαλλοντικά πρότυπα, με σεβασμό στις ακτές μας και στο βυθό της θάλασσας» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Καρασμάνης. Και πρόσθεσε: «Το όραμα μας είναι να προσδώσουμε νέο δυναμισμό στην Ελληνική Αλιεία με την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, στηρίζοντας την Ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Το υπουργείο μας ανταποκρινόμενο στο επενδυτικό ενδιαφέρον των αλλιέων, προέβη στην προκύρηξη τριών νέων προσκλκήσεων προκείμενου να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές του τομέα της Αλιείας για νέες επενδύσεις. Οι Υδατοκαλλιέργειες και η Μεταποίηση αποτελούν δύο ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ωθούμενοι από τη σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια της κατανάλωσης αλιευτικών προϊόντων διεθνώς».

Πηγή: http://www.paseges.gr


Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Επεκτείνεται η χορήγηση πρόωρης σύνταξης στους ψαράδες.

5 48

alt
Επεκτείνεται για δύο χρόνια η χορήγηση πρόωρης σύνταξης στους ψαράδες, που έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αλιέων (ΕΠΑΛ 2000-2006), με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης.

Με την εν λόγω απόφαση, που βασίζεται σε ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή της πρόωρης σύνταξης στους ψαράδες, λόγω της γενικής αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια.

 

Έτσι, αίρεται ο αποκλεισμός από το κοινοτικό πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των ψαράδων ηλικίας από 65 έως 67 ετών και η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τις συνταξιοδοτήσεις, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθεί από εθνικές πιστώσεις.

 

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της απόφασης ο κ. Καρασμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως επισήμανε «αποκαθίσταται μια αδικία, που είχε να κάνει με την αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης, για την οποία δεν είχαν καμία υπαιτιότητα οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι ψαράδες».

Πηγή: http://www.paseges.gr


Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

ΦΤΙ¶ΞΤΕ ΒΑΡΊΔΙΑ ΨΑΡΈΜΑΤΟΣ

5 48

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2016
ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Τελευταίες εγγραφές

Ψάρεμα με ζόγκα και furuno (0 comments)

Μικρο παιδι με προσεχαν πολυ,τωρα?? (0 comments)

Γαυρος το φαγητο μας (0 comments)

καλαμαρια Συρτη καθετη Φαγητο (0 comments)

Ζωντανο και Νοπο- ποιο θα πιασει πρωτο ψαρι (0 comments)

Καθετη για Μεγαλα ψαρια και για Μικρα. (0 comments)

ΨΑΡΕΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ διαφορα ψαρεματα (0 comments)

Αναζητώντας τις χειμωνιάτικες τσιπούρες (0 comments)

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit

vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Search Engine Submission - AddMe