Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Συναγρίδα

5 48

alt


Συναγρίδα. Κοινή ονομασία περκόμορφων ιχθύων του είδους Dentex dentex της οικογένειας των σπαριδών

Το ψάρι αυτό είναι διαδεδομένο στη Μεσόγειο και στον ανατολικό Ατλαντικό από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τους Κανάριους νήσους. Έχει επιμηκές, πλευρικά πεπιεσμένο σώμα και φτάνει σε μήκος το 1 μέτρο. Η ράχη του εμφανίζει καστανές και γαλαζωπές αποχρώσεις, ενώ τα πλευρά και η κοιλιά του είναι αργυρόχρωμα. Το κεφάλι του είναι σχετικά μεγάλο και φέρει προεξέχοντα μάτια. Τα μπροστινά του δόντια είναι ισχυρά και ορατά όταν το στόμα είναι μισόκλειστο. Το ενιαίο ραχιαίο πτερύγιο, φέρει αγκαθωτές ακτίνες και ουραίο διχαλωτό. Η συναγρίδα είναι σαρκοφάγο ψάρι και τρέφεται κυρίως, με μικρότερα ψάρια, καθώς και καρκινοειδή και μαλάκια. Ζει κοντά στο βυθό και συνήθως σε βάθος μικρότερο από 50 μέτρα. Το ψάρι αυτό που συναντάται συχνά στις ελληνικές θάλασσες, αλιεύεται για την πολύ εύγεστη σάρκα του. Στις ελληνικές θάλασσες συναντώνται και άλλα συγγενικά είδη, μικρότερα, όπως  Dentex macrophthalmus και Dentex maroccanus (μαροκινή συναρίδα)

Πηγή: Εγκυκλοπαίδια δομή.


Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Σμέρνα

5 48

alt

Σμέρνα. Κοινή ονομασία εγχελόμορφων ιχθύων της οικογένιας των μυραινιδών,

 ιδιαίτερα του είδους Muraena helena.  Η οικογένια αυτή περιλαμβάνει περίπου 200 ειδη σαρκοφάγων ψαριών, συγγενικά με τα χέλια, τα οποια ζουν στα θερμά νερά όλων των εύκρατων θαλασσών. Έχουν οφιοειδές σώμα και το μήκος τους, ποικίλει από είδος σε είδος, μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μ. Το δέρμα τους δεν έχει λέπια, αλλά καλύπτεται από ένα προστατευτικό βλεννώδες στρώμα, το οποίο σε ορισμένα είδη είναι τοξικό. Τα χρώματά τους ποικίλουν και συχνά εμφανίζουν σκουρόχρωμες ή ανοιχτόχρωμες κηλίδες ή ραβδώσεις, που προσφέρουν αποτελεσματική παραλλαγή. Το ραχιαίο τους πτερύγιο ξεκινά ακριβώς πίσω από την κεφαλί και διασχίζει ολόκληρη τη ράχη για να ενωθεί με το ουραίο, όπως και το εδρικό που ξεκινά από το μέσο της κοιλιάς. Τα μάτια τους είναι σχετικά μικρά και η αίσθιση της όσφρησης πολύ ανεπτυγμένη. Διαθέτουν μεγάλο στόμα με ισχυρά σαγόνια, εφοδιασμένα με πολυάριθμα αιχμηρά δόντια.
    Τρέφονται κυρίως με άλλα ψάρια, κεφαλόποδα και καρκινοειδή, τα οποία αναζητούν τη νύχτα. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας παραμένουν κριμμένα μέσα σε σπιλιές ή σχισμές βράχων και κοραλλιογενών υφάλων.
    Επιδή τα 2 ζεύγη βραγχίων που διαθέτουν είναι πολύ μικρά, κρατούν το στόμα τους ανοιχτό για να διευκολύνεται η αναπνοή στο νερό και όχι καραδοκώντας τη λεία τους, όπως λανθασμένα πιστεύεται.
    Οι σμέρνες θεωρούνται επικίνδυνα ψάρια επιδή ορμούν δαγκώνουν οτιδήποτε κινείτε μέσα στην ακτίνα δράσης τους, ιδιαίτερα σε περίπτωση που προκληθούν ή απειληθούν.
    Τυπικός αντιπρόσωπος της οικογένιας είναι το γένος Muraena, στο οποίο ανοίκουν 5 είδη. Στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ διαδεδομένο το είδος Muraena helena, η κοινή σμέρνα της Μεσογείου. Το σώμα της είναι καφέ με κίτρινες κοιλίδες και φτάνει σε μήκος το 1,5 μ. Το δάγκωμα του ψαριού αυτού είναι επώδυνο και δηλητηριώδες.
    Έχει πολύ εύγεστο κρέας και ψαρεύεται με δύχτια και με ψαροτούφεκο. Οι ψαροτουφεκάδες πρέπει να είναι ιδιέτερα προσεχτικοί γιατί σε περίπτωση που το ψάρι τραυματιστή και δεν πεθάνει μπορεί να επιτεθεί.
    Πιστεύεται ότι οι ρωμαίοι έτρεφαν τις σμέρνες σε μεγάλες δεξαμενές και τις πρόσφεραν ως εκλεκτό έδεσμα στα συμπόσιά τους.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδια δομή.


Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Καλαμάρι

5 48

alt

Καλαμάρι Κοινή ονομασία διαφόρων κεφαλόποδων μαλακίων της τάξης των τευθοειδών

 Στα καλαμάρια περιλαμβάνονται πολυάριθμα εδώδιμα είδη , περιζήτητα σε όλο των κόσμο για την εύγεστη σάρκα τους. Στη μεσόγειο συναντούμε το είδος Loligo vulgaris και έχει μήκος 30-45 εκατοστά.

Τα κοινά καλαμάρια του γένους Loligo είναι διαδεδομένα στις παράκτιες ζώνες όλων των θαλασσών. Χαρακτηρίζονται από την παρουσία γύρω από το στόμα οκτώ βραχιόνων με μυζητήρες (βεντούζες) και δύο μακρύτερων  συλλήπτρων πλοκαμιών. Τα τελευταία φέρουν 4 σειρές μυζητήρων στο διογκωμένο άκρο τους. Αναγνωρίζονται επίσης από το μακρόστενο υδροδυναμικό σώμα τους, το οποίο είναι μαλακό και φέρει στο κάτω μέρος του 2 μεγάλα τριγωνικά πτερύγια. Το συνηθέστερο χρώμα των καλαμαριών είναι άσπρο προς ρόδινο.

Τα καλαμάρια είναι σαρκοφάγα και τρέφονται με μικρά ψάρια και διάφορα ασπόνδυλα, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους. Διαθέτουν καλά αναπτυγμένο νευρικό σύστημα, το οποίο την πολυπλοκότητα των ψαριών και ορισμένων θηλαστικών. Τα μάτια τους είναι μεγάλα και εξασφαλίζουν οξεία όραση. Χιλιάδες χρωματοφόρα (κύτταρα που περιέχουν χρωστική), τα οποία βρίσκονται στην Επιφάνια του δέρματος και νευρώνονται ανεξάρτητα, εξασφαλίζουν γρήγορες αλλαγές στο πρότυπο χρωματισμού, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για την αποφυγή των θηρευτών.

Τα καλαμάρια αναπνέουν με 2 βράγχια και διαθέτουν κλειστό κυκλοφορικό σύστημα. Όπως τα περισσότερα κεφαλόποδα, τα καλαμάρια μετακινούνται γρήγορα, εκτοξεύοντας με πίεση νερό από την μανδυακή κοιλότητα, μέσω ενός σίφωνα.

Τα καλαμάρια αλιεύονται συνήθως από τις πεζότατες και τα γρι-γρι καθως και με ένα ειδικό ψαράδικο σύνεργο που ονομάζεται καλαμαριέρα.

Τα καλαμάρια του γένους Architeuthis είναι κεφαλόποδα τεραστίων διαστάσεων, γνωστά ως γιγαντιαία καλαμάρια.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδια δομή.


Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Συλλεκτική συλλογή Hanhart, για ακριβή μέτρηση του χρόνου - Aδιάβροχo στα 100μ

5 48

Tο όνομα Hanhart είναι ιδιαίτερα γνωστό στους φίλους της παραδοσιακής ωρολογοποιίας και μάλιστα είναι στενά συνδεδεμένο με τα ρολόγια για επαγγελματική χρήση, από πιλότους, αλλά και για την ακριβή μέτρηση του χρόνου σε αθλητικά γεγονότα με τους πιο σύγχρονους χρονογράφους.

O δυναμικός χαρακτήρας των τριών χρονογράφων τονίζεται από τις ατσάλινες στρογγυλές κάσες, που φέρουν κρύσταλλο ζαφειριού μπρος και πίσω και είναι αδιάβροχες στα 100μ.

O δυναμικός χαρακτήρας των τριών χρονογράφων τονίζεται από τις ατσάλινες στρογγυλές κάσες, που φέρουν κρύσταλλο ζαφειριού μπρος και πίσω και είναι αδιάβροχες στα 100μ.

H απαρχή αυτής της σπουδαίας ιστορίας έγινε στα 1882, όταν ο Johan Adolf Hanhart ίδρυσε δική του επιχείρηση κατασκευής ρολογιών, την Hanhart AG, στην κωμόπολη Diessen-hofen, στο καντόνι Thurgau.

Κόκκινο στο βυθό

Aρκετά χρόνια αργότερα, στα 1938, η Hanhart παρουσίασε σε μαζική παραγωγή τον θρυλικό χρονογράφο για πιλότους "Calibre 40", που έγινε γρήγορα το βασικό προϊόν της εταιρείας και λανσαρίστηκε εκ νέου με το όνομα "Primus", αναγόμενο σε αντικείμενο του πόθου για τους απανταχού συλλέκτες. Tο 1939 ακολούθησαν οι επίσης θρυλικοί χρονογράφοι "Caliber 41" και "Tachy Tele" με ένα χαρακτηριστικό κόκκινο μπουτόν, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύονται οι πιλότοι από ακούσιο μηδενισμό της εκάστοτε χρονομέτρησης και αποτελεί έκτοτε σήμα κατατεθέν της Hanhart.

H καινούργια συλλογή που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Bασιλείας είχε σαν βασική της αναφορά αυτό το κόκκινο μπουτόν και αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της μάρκας.

Aποτελείται από τρεις μηχανικούς χρονογράφους, κατασκευασμένους με την παράδοση της γερμανικής Hanhart σε συνδυασμό με την πιο σύγχρονη ελβετική τεχνολογία στην ωρολογοποιία.

Πρόκειται για έναν χρονογράφο για πιλότους, έναν για αγώνες αυτοκινήτου και έναν καταδυτικό, που διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό κομματιών. H πρώτη εντύπωση εκείνου που τους κοιτάζει είναι το κόκκινο μπουτόν του χρονογράφου στο 2. Aυτή η ?φλογερή... πινελιά συνεπικουρείται από ένα κόκκινο σημάδι στη στεφάνη του κάθε ρολογιού, ακριβώς στο 12.

Tα μοντέλα της συλλεκτικής αυτής συλλογής απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να χαράσσουν μόνοι τους την πορεία τους και να ζουν με πάθος. Oλοι λειτουργούν με τον αυτόματο μηχανικό μηχανισμό HAN38 της Hanhart, που εκτελεί 28,800 ταλαντώσεις ανά ώρα και έχει power reserve 42 ωρών.

O δυναμικός χαρακτήρας των τριών χρονογράφων τονίζεται από τις ατσάλινες στρογγυλές κάσες, με διάμετρο 43mm και ύψος 15mm, που φέρουν κρύσταλλο ζαφειριού μπρος και πίσω και είναι αδιάβροχες στα 100μ. Tέλος, το καντράν τους διατηρεί την κλασική μορφή ενός καντράν χρονογράφου, με totalizer 30 λεπτών στο 3, μικρά δευτερόλεπτα στο 9 και κεντρικά δευτερόλεπτα χρονογράφου, και οι ενδείξεις ολοκληρώνονται με παράθυρο ημερομηνίας στο 6.

Ωστόσο, κάθε ένα από τα τρία μοντέλα έχει και τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά:O Primus Diver's Chronograph σας υπόσχεται ότι ποτέ πια δεν θα καταδυθείτε μόνοι, και μάλιστα θα είστε απόλυτα ασφαλείς, καθώς οι πορτοκαλί φωσφορίζουσες ενδείξεις εγγυώνται εύκολη ανάγνωση σε μεγάλα βάθη. Eπίσης διαθέτει καταδυτική στεφάνη.

Mε την καινούργια αυτή συλλογή η Hanhart ?πατάει το κόκκινο κουμπί? στην ιστορία της, στρέφοντας το βλέμμα στο παρελθόν της και αλιεύοντας εκεί τα σχεδιαστικά στοιχεία που θα κάνουν τις μελλοντικές συλλογές της μοναδικές...

Για περισσότερες πληροφορίες το τηλέφωνο της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι το 210 3254257.

Σε συνεργασία με το περιοδικό Chronos Oro

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13065&subid=2&pubid=9056991


Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Χταπόδι - Mαλάκιο

5 48


alt

Το χταπόδι είναι μαλάκιο, κεφαλόποδο με 8 πλοκάμια, δίχως καθόλου όστρακο.

Στο κέντρο των πλοκαμιών υπάρχει το στόμα το οποίο φέρει σιαγόνες από κερατίνη για τον τεμαχισμό της τροφής, όπως επίσης και μασητική κατασκευή (Radula). Φέρει επίσης εγκέφαλο, πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια πολύπλοκης δομής και η όραση τους είναι οξεία.

Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα. Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη η οποία περιέχει χαλκό και έχει γαλάζιο χρώμα.

Κατά μήκος των πλοκαμιών,το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες,αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως το χταπόδι χρησιμοποιούσε τα τέσσερα πλοκάμια του για να κινείται και τα άλλα για να τρώει και να χειρίζεται αντικείμενα. Νέες έρευνες όμως έδειξαν ότι χρησιμοποιούν τα έξι από τα πλοκάμια τους για να πιάνουν τα θηράματά τους και τα δύο για να μετακινούνται.

Η επαγγελματική αλιεία του χταποδιού στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 2.190 τόνοι, το 2002 2.443 τόνοι και το 2003 περίπου 3.000 τόνοι.


Πηγή: wikipedia.org

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2014
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Τελευταίες εγγραφές

Δηλητηριώδες ψάρια στη Μεσόγειο (0 comments)

ΕΞΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΥΣ (0 comments)

Το τροπικό λαγόψαρο απειλεί τα νερά του Αιγαίου (0 comments)
Ένα τροπικό ψάρι, το λαγόψαρο, το οποίο έχει...

Οι ροφοί του Σεπτέμβρη ροφοί. Από τα μαύρα τάρταρα θα έρθουν τα ρηχά. (0 comments)
Ο Σεπτέμβρης είναι για πολλούς μήνας περισυλλογής....

Πατέντα βαρίδι για την τεχνική του φύλακα. (0 comments)

Ψάρεμα με Downrigger (0 comments)

Συρτή Βυθού VISK (0 comments)

ΨΑΡΕΜΑ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ (0 comments)

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit
SYNC ME @ SYNC
vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Neemo.gr
Search Engine Submission - AddMe