Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Υπό φρούρηση "αρματωμένο" πλοίο στην Λεμεσό

5 48

 

ploio2__1_Υπό φρούρηση από τη Λιμενική Αστυνομία τελεί εδώ και μερικά 24ωρα εμπορικό πλοίο έξω από το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο διαπιστώθηκε ότι μεταφέρει τεθωρακισμένα άρματα και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών. Ο απόπλους του εν λόγω πλοίου απαγορεύτηκε μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι εξηγήσεις που έδωσε ο καπετάνιος του για τον προορισμό του στρατιωτικού οπλισμού που μεταφέρει επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, το συγκεκριμένο πλοίο στάθμευσε στοακυροβόλιο του λιμανιού Λεμεσού για ανεφοδιασμό. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεφοδιασμού του, οι αμερικάνικες Αρχές διαβίβασαν πληροφορία στις αντίστοιχες κυπριακές ότι το συγκεκριμένο πλοίο μεταφέρει βαρύ οπλισμό και ότι προορισμός του είναι το Σουδάν.

Χώρα, στην οποία ως γνωστόν, επιβλήθηκε λόγω του εμφυλίου πολέμου, εμπάργκο πώλησης όπλων, πολεμοφοδίων, στρατιωτικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Αμέσως, η Λιμενική Αστυνομία σε συνεργασία με τελωνειακούς λειτουργούς μετέβησαν στην περιοχή και ερεύνησαν το πλοίο, όπου επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των Αμερικανών. Ότι δηλαδή, το πλοίο μεταφέρει μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών αλλά και τεθωρακισμένα άρματα.

Ο καπετάνιος παρέδωσε όλα τα σχετικά έγγραφα που τού ζητήθηκαν, σύμφωνα με τα οποία, τα τεθωρακισμένα άρματα προορίζονται για τη Σιγκαπούρη και τα εκρηκτικά για την Αλγερία.

Ο καπετάνιος ζήτησε άδεια όπως το πλοίο προσεγγίσει και αγκυροβολήσει στο λιμάνι Λεμεσού ωσότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Αίτημα ωστόσο που απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας καθώς στα αμπάρια του βρίσκονται μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθεί ο προορισμός του φορτίου ενώ ζητήθηκε, από διάφορεςπλευρές όπως, το θέμα μη δημοσιοποιηθεί και παραμείνει μακριά από τα ΜΜΕ.

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εμπορίου

Ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης επιβεβαίωσε ότι στο εμπορικό πλοίο που είχε αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι Λεμεσού υπάρχει απαγορευμένο στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμός.

Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι αναμένει αργότερα σήμερα έκθεση από την Αστυνομία.

Ανέφερε ακόμα ότι το πλοίο είχε περάσει από τέσσερα άλλα λιμάνια προτού φτάσει στην Κύπρο. Συγκεκριμένα πέρασε από τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Το σχήμα της γάστρας στο σκάφος, γάστρα ημιεκτοπίσματος, γάστρα εκτοπίσματος, γάστρα βαθύ V

5 48

Του Μάκη Ματιάτου

Το σχήμα του hull διαφέρει από σκάφος σε σκάφος ανάλογα πάντα με τον χαρακτήρα του μηχανοκίνητου. Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες που χαρακτηρίζουν το κάθε σκάφος, η γάστρα βαρέος εκτοπίσματος, η γάστρα ημιεκτοπίσματος ή ημιπλαναρίσματος και αυτή του ελαφρού εκτοπίσματος ή πλαναρίσματος.


Σκάφη εκτοπίσματος λέγονται αυτά, που κατά την πλεύση τους ακολουθούν το βασικό νόμο της φύσης, τον οποίο πρώτος ο Αρχιμήδης ανακάλυψε. Δηλαδή, το σκάφος, που πλέει, εκτοπίζει πάντα το βάρος του σε νερό. Πιο απλά, το σκάφος εκτοπίσματος δεν αλλάζει το εκτόπισμα του με την ταχύτητα (σχήμα 1).

alt


Καθώς το σκάφος εκτοπίσματος ταξιδεύει στο νερό, δημιουργεί ένα σύστημα απόνερων, που του περιορίζει τη δυνατότητα, λόγω της αντίστασης, να ξεπεράσει τη λεγόμενη θεωρητική ταχύτητα γάστρας. Η ανώτερη ταχύτητα, την οποία μπορεί να φτάσει ένα σκάφος εκτοπίσματος, δίνεται από τη σχέση V = R x LWL, όπου R είναι ένας συντελεστής 2,43 (για τα σκάφη εκτοπίσματος) και LWL το μήκος της ισάλου. Για παράδειγμα, ένα σκάφος εκτοπίσματος 10 μέτρων στην ίσαλο, θα έχει θεωρητική ταχύτητα γάστρας:
V = 2,43 x 10 = 2,43 x 3,1628 = 7,68 κόμβους.

alt


altΤα σκάφη ημιεκτοπίσματος στα σχήματα 2 και 3 κατορθώνουν να ξεπεράσουν το φράγμα ης θεωρητικής ταχύτητας της γάστρας τους με ένα συνδυασμό μεγαλύτερης ισχύος μηχανής και ένα τέτοιο σχήμα, που βοηθάει στο να ανασηκωθεί από το νερό, περιορίζοντας το εκτόπισμά τους και δημιουργώντας μικρότερες τριβές, εφόσον η επιφάνεια στο νερό μειώνεται με το ανασήκωμα του σκάφους. Θεωρητικά, μια επίπεδη γάστρα θα ήταν ιδανική για σκάφος πλαναρίσματος, η γρήγορη όμως πλεύση θα είχε πολλά και άγρια κτυπήματα, πέρα από το γεγονός ότι δεν θα διέθετε ευστάθεια πορείας και καλό τιμόνεμα. Έτσι, οι σχεδιαστές καταφεύγουν σε γάστρες σχήματος V για εύκολο πλανάρισμα, γλυκιά πλεύση και καλή ευστάθεια πορείας σε μεγάλες ταχύτητες (σχήματα 4 και 5). Στο σχήμα 4 βλέπουμε για παράδειγμα μια γάστρα με βαθύ V, με το ίδιο deadrise στο μέσον και στην πρύμη.


alt


altΈνας καλός συνδυασμός V που προσφέρει ακόμα καλύτερο πλανάρισμα, είναι η γάστρα του σχήματος 5. Βλέπουμε δηλαδή, ένα βαθύ V στο μέσον του σκάφους (deadrise από 20 μοίρες και πάνω), που μεταβάλλεται σε πιο επίπεδο στην πρύμη (deadrise 10 με 15 μοίρες), η λεγόμενη γάστρα μεταβλητού V.

Τελειώνοντας, καλό είναι να διευκρινίσουμε για άλλη μια φορά τον όρο deadrise, που δεν είναι άλλο από τη γωνία, που σχηματίζεται από tην πλευρά της γάστρας και το οριζόντιο επίπεδο.


http://www.ortsa.gr/article.php?aid=379&pg=1


Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Βοηθητικές εξωλέμβιες και η συντήρησή τους

5 48

Μικρές βοηθητικές εξωλέμβιες για την «υπηρέτρια» και όχι μόνο ...;

Του Ιάσονα Θαλασσινού

Ήρθε ο καιρός που η θάλασσα θ' ανοίξει την αγκαλιά της, για να μας προσφέρει απλόχερα μοναδικές συγκινήσεις. Η εξωλέμβια μηχανή έχει πλέον κερδίσει την προτίμηση ενός μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού, για τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τους εσωλέμβιους κινητήρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η απόδοση σε ισχύ, σε σχέση με το βάρος του εξωλέμβιου κινητήρα, είναι πολύ μεγαλύτερη, δηλαδή έχουμε μεγαλύτερη ιπποδύναμη και μικρό βάρος. Αυτός είναι και ο λόγος, που τα διαβολικά μηχανάκια χρησιμοποιούνται κυρίως σαν μηχανές πρόωσης μικρών και ελαφρών ταχύπλοων σκαφών.


altΟ τύπος της σχέσης ισχύος/βάρους είναι: Βάρος κινητήρα σε kg/ ισχύς κινητήρα σε hp. Έτσι, σε σύγκριση με άλλους θαλασσινούς κινητήρες, η εξωλέμβια μηχανή είναι πιο εύκολη στη χρήση της, η μεταφορά αλλά και η χειμερινή συντήρηση γίνονται χωρίς προβλήματα και επιπλέον δεν προσθέτει μεγάλο βάρος στον καθρέφτη του σκάφους.

Η εξωλέμβια μηχανή, λοιπόν, χάρις σε αυτά της τα πλεονεκτήματα μπορεί να συνεισφέρει σε πολλές ευχάριστες και ξένοιαστες καλοκαιρινές στιγμές, αν προσέξουμε μερικά βασικά σημεία. Ας δούμε και να θυμηθούμε όμως έτσι απλά αυτά τα τελείως βασικά αλλά και απαραίτητα:

Δεν ξεχνάμε ποτέ τη συντήρηση
Είναι απαραίτητο να διαβάσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να προσπαθήσουμε να τις ακολουθήσουμε με ευλάβεια για τη χρήση και την τακτική συντήρηση. Αν θέλετε, μόνο μικροεπισκευές και μικροεργασίες συντήρησης θα πρέπει να γίνονται από εμάς. Όλα τα άλλα είναι καλύτερα να τα αναλαμβάνει εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Το μείγμα βενζίνης - λαδιού
Όταν αναμειγνύουμε τη βενζίνη με το λάδι, αυτό θα πρέπει να γίνεται στην αναλογία, που προβλέπει ο κατασκευαστής. Προσέχουμε το μείγμα να είναι καθαρό, γιατί μια μικρή βρωμιά μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του καυσίμου στο καρμπυρατέρ.


Προσέχουμε κατά την εκκίνηση
Στις χειροκίνητες εξωλέμβιες τραβάμε αργά το κορδόνι μέχρι να «πιάσε» και στη συνέχεια τραβάμε δυνατά και σταθερά. Κλείνουμε το τσοκ, όταν βάζουμε μπρος μια κρύα μηχανή και το ξανανοίγουμε μόλις πάρει. Αν η μηχανή έχει ηλεκτρική εκκίνηση, πατάμε τη μίζα όχι παραπάνω από είκοσι δευτερόλεπτα. Αν δεν πάρει μπρος αμέσως, αφήνουμε να περάσουν περίπου δύο λεπτά, πριν ξαναδοκιμάσουμε. Αν μετά από πολλές προσπάθειες η εξωλέμβια δεν πάρει μπρος, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει ν' απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό τεχνίτη.

Ελέγχουμε το σύστημα ψύξης
Μόλις βάλουμε μπρος, όπως άλλωστε κάνουμε με κάθε υδρόψυκτη μηχανή θαλάσσης, ελέγχουμε αν γίνεται καλή κυκλοφορία νερού. Κατά τη λειτουργία της, καλό είναι να ελέγχουμε την κυκλοφορία του νερού κάθε δέκα λεπτά. Αν κάτι φράξει την εισαγωγή νερού, η θερμοκρασία της μηχανής θα αυξηθεί σε επικίνδυνο σημείο, προκαλώντας φθορές και βλάβες, που στοιχίζουν.

Προσοχή στο κοπλάρισμα
Όταν γυρίζουμε από κράτει σε πρόσω ή ανάποδα, προσέχουμε η μηχανή να βρίσκεται στο ρελαντί. Συχνές αλλαγές με στροφές πάνω από το ρελαντί θα μας παρουσιάσουν κάποτε ζημιές.

Το σταμάτημα της μηχανής
Υπάρχουν δύο τρόποι για το σταμάτημα. Ο πρώτος είναι ο κανονικός και ο δεύτερος είναι να κόψουμε την παροχή του καυσίμου. Η δεύτερη περίπτωση είναι ίσως η καλύτερη, γιατί αδειάζει τελείως, το καρμπυρατέρ από το καύσιμα. Έτσι, όταν ανασηκώνουμε το tilt, το καύσιμα δεν χύνεται από το καρμπυρατέρ. Αν για παράδειγμα μείνει καύσιμο μέσα στο καρμπυρατέρ για πολύ χρόνο, αυτό εξατμίζεται και ένα μέρος του λαδιού παραμένει μέσα, με αποτέλεσμα την επόμενη φορά που βάζουμε μπρος, να μην υπάρχει η κατάλληλη αναλογία, δημιουργώντας πρόβλημα στην εκκίνηση.


http://www.ortsa.gr/article.php?aid=385&pg=1


Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Σκάφος εκτοπίσματος & ταχύτητα

5 48

Το αδιάρρηκτο φράγμα της συμβατικής πλεύσηςΤου Ιάσονα Θαλασσινού

Μπορεί ο άνθρωπος να έσπασε το φράγμα του ήχου, εκείνο όμως που δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα, είναι να σπάσει το φράγμα της θεωρητικής ταχύτητας της γάστρας ενός σκάφους εκτοπίσματος.


Τι είναι το σκάφος εκτοπίσματος; Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε διεξοδικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα συμβατικό σκάφος, μηχανοκίνητοιστιοφόρο, που ταξιδεύει σε συμβατική πλεύση (δηλαδή δεν πλανάρει λόγω σχήματος γάστρας) με τα πανιά ή τη μηχανή. Καθώς το σκάφος κινείται μέσα στο νερό, η γάστρα του δημιουργεί κύματα, που ταξιδεύουν και αυτά μαζί του, με την ίδια σχεδόν ταχύτητα. Γενικά μπορούμε να πούμε πως, όσο πιο βαρύ είναι το σκάφος, τόσο πιο βαθύ είναι το κοίλωμα μεταξύ των κορυφών των κυμάτων , που δημιουργούνται από τη διέλευσή του. Όσο πιο γρήγορα «ταξιδεύει το κύμα, τόσο πιο μακριά είναι η περίοδός του ή, πιο αναλυτικά, η απόσταση μεταξύ των κορυφών δύο συνεχόμενων κυμάτων. Έτσι, καθώς η ταχύτητα του σκάφους του παραδείγματός μας μεγαλώνει, ο αριθμός των κυμάτων που δημιουργούνται μικραίνει, αφού η περίοδός τους μεγαλώνει. Κάποια στιγμή, με την αύξηση της ταχύτητας, θα βρεθούμε να ταξιδεύουμε στο κοίλωμα ενός κύματος, του οποίου η μια κορυφή βρίσκεται στην πλώρη και η άλλη στην πρύμη. Το κύμα αυτό κρατάει το σκάφος μας «αιχμάλωτο». Μετά από πολλές έρευνες, ο άνθρωπος κατόρθωσε να προσδιορίσει την ταχύτητα του κύματος, που είναι η ρίζα της απόστασης μεταξύ δύο κορυφών σε μέτρα, πολλαπλασιασμένη επί 2,43.

ή

alt
Όταν το σκάφος ταξιδεύει, δημιουργεί τρία είδη κυμάτων, τα διαγώνια κύματα της πλώρης, τα διαγώνια κύματα της πρύμης και τα εγκάρσια.Σύμφωνα με τα παραπάνω, ένα κύμα ...


μήκους 8 μέτρων «ταξιδεύει» με ταχύτητα 6,87 κόμβους, ενώ ένα μεγαλύτερο, 12 μέτρων ας πούμε, «τρέχει» με 8,41 κόμβους, σύμφωνα με τον τύπο:

Ταχύτητα κύματος = 2,43 x μήκους κύματος.

Ας γυρίσουμε όμως τώρα στο σκάφος του παραδείγματός μας, ένα ιστιοφόρο βαρέος εκτοπίσματος. Όπως είδαμε, το κύμα δημιουργείται από τη γάστρα και την αντίσταση, που προβάλλει στο νερό. Όταν το σκάφος μας φτάσει το μέγιστο της ταχύτητάς του, είδαμε ακόμα ότι δημιουργείται ένα και μοναδικό κύμα. ?ρα μπορούμε να πούμε ότι και το σκάφος θα φτάσει μια ταχύτητα ίση με εκείνη του κύματος, που το ίδιο δημιουργεί. Είναι μια ταχύτητα, που εξ¶ ορισμού δεν μπορεί να υπερβεί. ?ρα μπορούμε να πούμε ότι η ταχύτητα αυτή είναι και η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα του σκάφους μας.

Πώς Θα την προσδιορίσουμε; Μα, αντικαθιστώντας στην παραπάνω εξίσωση την ταχύτητα κύματος με την ταχύτητα σκάφους και το μήκος κύματος με το μήκος της ισάλου του σκάφους μας, δηλαδή:

Ταχύτητα σκάφους = 2,43 x μήκους ισάλου ή καλύτερα

Vr = 2,43 x LWL

alt
Στο 1/3 περίπου της θεωρητικής ταχύτητας θα υπάρχουν τρία κύματα από σοφράνο.


O παραπάνω τρόπος είναι ενδεικτικός των δυνατοτήτων ενός ιστιοφόρου εκτοπίσματος και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θεωρητικής ή σχετικής ταχύτητας, όταν συγκρίνουμε δύο σκάφη του ίδιου τύπου. Σίγουρα θα έχετε ακούσει να λέγεται ότι ένα σκάφος είναι πιο γρήγορο από ένα άλλο, επειδή έχει μεγαλύτερη ίσαλο. Ο παραπάνω τύπος μας εξηγεί το γιατί. Όλα όσα αναφέραμε αφορούν, βέβαια, τη συμβατική πλεύση και όχι το πλανάρισμα. Πολλές φορές ακόμα και σκάφη εκτοπίσματος πλανάρουν για λίγο, όταν για παράδειγμα βρίσκονται στην κορυφή ενός κύματος και αρχίζουν να κατεβαίνουν προς το κοίλωμα.

alt


Καθώς το σκάφος επιταχύνεται και φτάνει στο 1/2 περίπου της θεωρητικής ταχύτητας, τα κύματα επιταχύνονται αντίστοιχα, το μήκος μεγαλώνει και ο αριθμός τους μειώνεται σε δύο.

Επίσης, τα σύγχρονα ελαφρά ιστιοφόρα με μεγάλη ιστιοφορία μπορούν να υπερβούν αρκετά τη θεωρητική ταχύτητα της γάστρας στα πρύμα με μπαλόνι. Αυτές όμως δεν θεωρούνται συμβατικές πλεύσεις σκάφους βαρέος εκτοπίσματος, όπως είναι ο ναυπηγικός όρος. Το ό,τι τα σκάφη αυτά «εκτοπίζουν» συνεχώς ένα βαρύ «τμήμα νερού» είναι και ο λόγος, που τους δόθηκε ο συγκεκριμένος όρος, σε αντίθεση με εκείνα μεσαίου και ελαφρού εκτοπίσματος, τα οποία επίσης λέγονται σκάφη ημιπλαναρίσματος και πλαναρίσματος αντίστοιχα.

Πριν ολοκληρώσουμε το Θέμα μας, ας πούμε και τα πρακτικά οφέλη από τη γνώση της θεωρητικής ή σχετικής ταχύτητας ενός σκάφους. Αν και πολλές φορές ο ιδιοκτήτης ή κυβερνήτης ενός ιστιοφόρου μπορεί να προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια την ταχύτητα, με την οποία ταξιδεύει το σκάφος του ανά πάσα στιγμή, χωρίς να κοιτάξει καν το δρομόμετρο, είναι πολύ εύκολο και εμείς να κάνουμε το ίδιο με μια απλή παρατήρηση. ?ν δούμε δύο κύματα να σχηματίζονται από πλώρη μέχρι πρύμη, το σκάφος ταξιδεύει στο ήμισυ (1/2) της θεωρητικής ταχύτητάς του. Αν πάλι δούμε τρία κύματα, τότε η ταχύτητά του είναι το ένα τρίτο (1/3) της θεωρητικής. Και βέβαια, όταν ένα και μοναδικό κύμα ταξιδεύει μαζί μας, από πλώρη μέχρι πρύμη, έχουμε φτάσει τη μέγιστη ταχύτητά μας, δηλαδή τη θεωρητική ταχύτητα της γάστρας του σκάφους μας.

alt
Φτάνοντας το σκάφος τη θεωρητική ταχύτητά του, παρατηρούμε μόνο ένα κύμα με κορυφές στα δύο άκρα της ισάλου.

http://www.ortsa.gr/article.php?aid=284&pg=1


Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Αντιοσμωτική προστασία του σκάφους, γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία της όσμωσης

5 48

alt


Επιμέλεια: Εριέττα Δελαπόρτα

Το θέμα της όσμωσης έχει απασχολήσει όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες σκαφών από ενισχυμένο πλαστικό FRP. Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς δημιουργείται και παρουσιάζεται, πως αντιμετωπίζεται στα διάφορα στάδια κ.α.

Για τη δική σας ενημέρωση απευθυνθήκαμε στην εταιρία Technochrom SA, που σαν επίσημος αντιπρόσωπος της International Yacht Paint έχει και την προηγμένη τεχνολογία, τεχνογνωσία και εμπειρία να προτείνει έγκυρους και υπεύθυνους σύγχρονους τρόπους πρόληψης και θεραπείας. Ας δούμε παρακάτω τι μας είπαν σε απλές και συνηθισμένες ερωτήσεις:

Τι είναι η ώσμωση;

Θα το πούμε με απλά λόγια. Η όσμωση (ή ώσμωση) είναι μια διαδικασία φθοράς στην πλαστική επιφάνεια του σκάφους. Προκαλείται από χημική αντίδραση του νερού σε σημεία του gelcoat που δεν έχει σταθεροποιηθεί τελείως. Το νερό εισχωρεί στη γάστρα από τη ζελατινώδη επίστρωση και μόλις μπει μέσα, αντιδρά με τα χημικά συστατικά δημιουργώντας όξινες ουσίες. Αυτές οι ουσίες ασκούν πίεση πίσω από τη ζελατινώδη επίστρωση, δημιουργώντας φουσκάλες και στη συνέχεια ρωγμές. Όταν η ζελατινώδης επίστρωση σκάσει με αυτόν τον τρόπο, το στρώμα που υπάρχει από κάτω απορροφάει το νερό σαν σφουγγάρι. Η ώσμωση βέβαια δεν προκαλείται μόνο από το νερό που βρίσκεται εξωτερικά της γάστρας. Ακόμα και το νερό στις σεντίνες μέσα στο σκάφος μπορεί επίσης να προξενήσει πρόβλημα. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσετε να διατηρήσετε στεγνές τις σεντίνες και γενικότερα το εσωτερικό μέρος της γάστρας. Αν θέλετε περισσότερα για το φαινόμενο της όσμωσης, μπορείτε ακόμα να διαβάσετε παλαιότερο θέμα μας στο ortsa.gr με τίτλο «Η όσμωση και η αντιμετώπισή της»

Πότε μπορεί να προκύψει η όσμωση;

Κάθε γάστρα δίχως προστασία μπορεί στο τέλος να παρουσιάσει σημάδια ώσμωσης, σαν σκουριά σε αυτοκίνητο. Το ακριβές χρονικό

διάστημα προτού προκύψει ώσμωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο τύπος του νερού που ελλιμενίζεται το σκάφος, η θερμοκρασία του νερού και το πιο σημαντικό, η ποιότητα της αρχικής κατασκευής της γάστρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση που αντιδρά στη πλαστική επιφάνεια και το ελασματοποιημένο στρώμα θα προκαλέσουν νωρίς ώσμωση στο σκάφος. Αυτό είναι ένα κατασκευαστικό πρόβλημα και θα πρέπει να το αναφέρετε στον κατασκευαστή του σκάφους. Εντούτοις, ακόμα και οι καλοφτιαγμένες πλαστικές γάστρες κάποια στιγμή μπορούν να προσβληθούν από όσμωση. Γι αυτά συνιστούμε να περνάτε πρώτα μία στρώση εποξικής προστασίας, όπως Gelshield 200, ακόμα και στα καινούργια σκάφη.

Πως μπορεί να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει κανείς την όσμωση;

Φουσκάλες


Το βασικό σύμπτωμα είναι οι φουσκάλες. Αυτές είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι φθοράς και εάν παρουσιαστεί θα πρέπει αμέσως να το ελέγξει κάποιος ειδικός. Οι φουσκάλες μπορεί να ποικίλουν από μικρές σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, έως μεγάλες στο μέγεθος της παλάμης του χεριού. Η παρουσία υγρού μέσα σε μία φουσκάλα δηλώνει πιθανό πρόβλημα. Εάν το υγρό έχει μία δριμεία, όξινη οσμή ή είναι λιπαρό ή κολλώδες όταν το τρίψετε ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης ώσμωσης. Προτού αποφασίσετε να την αντιμετωπίσετε με κάποιο τρόπο, πρέπει να προσδιορίσετε τι προκάλεσε το πρόβλημα. Συνιστούμε να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία εκτιμητή.

Κάποιες φουσκάλες παρουσιάζονται για λόγους διαφορετικούς από την ώσμωση. Συχνά παρουσιάζονται σαν μία σειρά φουσκαλών ή φουσκωμάτων στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, είτε τοπικό (συνήθως γύρω από την ίσαλο γραμμή) ή σε μία ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτές οι φουσκάλες είναι σκληρές, σπάζουν δύσκολα και όταν σπάσουν θα είναι ξηρές και άοσμες. Η πιο πιθανή αιτία είναι τα κενά αέρας. Αυτό δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν

τα επίπεδα υγρασίας στη γάστρα πριν από την έναρξη κάποιας διαδικασίας αντιμετώπισής τους.

Αραχνοειδείς ρωγμές

Μπορούν να παρουσιαστούν στα σημεία όπου η πλαστική επιφάνεια επίστρωσης είναι εύθραυστη. Οι λεπτές αυτές ρωγμές συνήθως δημιουργούνται εξαιτίας έντονης διαστολής ή βλάβης από πρόσκρουση, αφήνοντας το νερό να εισχωρήσει στο ελασματοποιημένο στρώμα.

Μικρές οπές

Μικροσκοπικές φουσκάλες παρουσιάζονται στο gelcoat μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του και προκαλώντας ταχεία απορρόφηση νερού.

Εμφανείς ίνες

Φαίνονται να προβάλλουν κάτω ή μέσα από το gelcoat και μπορούν να οδηγήσουν σε αναρρόφηση του νερού στη γάστρα από την τριχοειδή δράση.

Αλλοίωση της ζελατινώδους επίστρωσης.

Η λανθασμένη ανάμιξη ή εφαρμογή κάτω από ακατάλληλες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της αποκατάστασης. Αυτό συντελεί σε δημιουργία πόρων και μπορεί να προκαλέσει εισχώρηση του νερού.

Τι κάνουμε εάν παρουσιαστεί όσμωση;

Η διαδικασία γίνεται σε τέσσερα στάδια:
1. Σωστή προετοιμασία της πλαστικής επιφάνειας.
Η προετοιμασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του παλαιού υφαλοχρώματος. Το τρίψιμο της γάστρας είναι απαραίτητο, ώστε να μπορεί να στεγνώσει εντελώς. Ένας επαγγελματίας μπορεί να ελέγξει το βαθμό υγρασίας στη γάστρα.
2. Στέγνωμα της γάστρας.
Αυτό είναι το πιο κρίσιμο βήμα της διαδικασίας. Εάν η γάστρα δεν στεγνώσει τελείως, θα δημιουργηθούν ξανά φουσκάλες. Συνιστούμε επιμελές πλύσιμο και στέγνωμα.
3. Εφαρμογή του Gelshield της International.
Αυτό το αδιάλυτο εποξικό σφραγίζει το ελασματοποιημένο στρώμα και βουλώνει κάθε κενό που έχει δημιουργηθεί στη ρητίνη. Παρέχει ένα φράγμα προστασίας από το νερό, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας.
4. Εφαρμογή του Gelshield 200 της International.
Αυτό δρα σαν βάση για να δέσει το υφαλόχρωμα.
Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει τα διαστήματα επαναβαφής στις στρώσεις.


description


Ποια μέτρα προστασίας από την όσμωση μπορούμε να λάβουμε;

Η προστασία είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και πραγματικά έχει νόημα να προστατέψετε τόσο ένα καινούργιο σκάφος όσο κι ένα παλιό. Για να κατορθώσετε να προστατέψετε το σκάφος σας είναι αναγκαίο να θωρακίσετε τη γάστρα με ένα φράγμα κατά του νερού για να στεγανοποιήσετε την επιφάνεια. Η στεγανοποίηση εφαρμόζεται κατευθείαν στην πλαστική επιφάνεια της γάστρας.

Η καλύτερη στιγμή για να περάσετε ένα σύστημα προστασίας από ώσμωση είναι πριν από την καθέλκυση του σκάφους. Κάποιοι κατασκευαστές σκαφών προσφέρουν πλέον το σύστημα προστασίας Gelshied της International σαν τμήμα της διαδικασίας παραγωγής, συνεπώς αξίζει να μάθετε εάν το σκάφος σας διαθέτει κάτι τέτοιο. Εντούτοις, πρέπει να τονίσουμε ότι τα συστήματα προστασίας δεν μπορούν να σταματήσουν την ώσμωση όταν αυτή έχει ήδη ξεκινήσει ή να την εμποδίσουν να συμβεί σε γάστρες με κακή κατασκευή. Είναι σημαντικό να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος προτού ξεκινήσετε την εφαρμογή ενός συστήματος προστασίας. Ο παρακάτω πίνακας προστασίας κατά της όσμωσης δίνει χαρακτηριστικά τις διαδικασίες και τους χρόνους για μια σωστή αντιοσμωτική προστασία του σκάφους.

descriptionΠοια είναι η προτεινόμενη σειρά άμυνας κατά της όσμωσης;
Αν η γάστρα του σκάφους είναι καινούρια ή άβαφη, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
1. Τρίψτε την επιφάνεια επιμελώς με το Yachtline Super Cleaner, χρησιμοποιώντας μια σκληρή βούρτσα. Ξεπλύνετε με φρέσκο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα και αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει καλά.
2. Επιθεωρήστε τη γάστρα για σημάδια από ζημιές ή σπασίματα και διορθώστε τα με τον στόκο Watertite Epoxy Filler. Οποιεσδήποτε ...

μικρές περιοχές της επιφάνειας θα πρέπει να γεμίσουν με Watertite Epoxy Filler. Μεγαλύτερες περιοχές επιφάνειας θα πρέπει να περαστούν με Gelshield Plus Solventless Epoxy. Στην περίπτωση που η ζημιά είναι μεγαλύτερη, πρέπει να σιγουρέψετε ότι το νερό δεν έχει εισχωρήσει στο συνθετικό.
3. Τρίψτε καλά την ζελατινώδη επίστρωση χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο (fiberglass) No. 180 και στη συνέχεια απομακρύνετε τα κατάλοιπα χρησιμοποιώντας το καθαριστικό Super Cleaner.
4. Αναμίξτε τρία μέρη βάσης Gelshield 200 με ένα μέρος επιδιορθωτικού Gelshield 200, με μέτρηση όγκου. Αναμίξτε μόνο την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε μέσα σε πέντε ώρες. Περάστε τις στρώσεις του Gelshield 200 τηρώντας τα διαστήματα ανάμεσα σε κάθε χέρι, σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα. Το Gelshield 200 διατίθεται σε δύο χρωματισμούς για ευκολία ανάμεσα στα δύο χέρια. Περάστε πέντε με έξι χέρι (ελάχιστο πάχος 250 mic.). Τέλος, περάστε το υφαλόχρωμα της International τηρώντας τους χρόνους στεγνώματος, του παραπάνω πίνακα.

descriptionΕάν τα ύφαλα έχουν βαφτεί πρόσφατα, ξεκινήστε με το βήμα 2 της παραπάνω διαδικασίας. Σημειώστε πως η εφαρμογή του συστήματος προστασίας Gelshield Plus μπορεί να προλάβει σοβαρά και δαπανηρά μελλοντικά προβλήματα, που θα μπορούσε να εμφανιστούν στη γάστρα του σκάφους σας.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυρία Βασιλική Φλωράκη και τον Κύριο Χρήστο Γιαννακόπουλο της Technochrom AE , που με τη βοήθεια, συμβουλές και υλικό που έθεσαν στη διάθεσή μας, συνέβαλαν στην παρουσίαση αυτού του θέματος για την όσμωση και τη θεραπεία της.


http://www.ortsa.gr/article.php?aid=402&pg=1

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2015
ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Τελευταίες εγγραφές

Για μεγάλους σαργούς στην Κάλυμνο (0 comments)

Θα στείλουν ένα ρομπότ να πολεμήσει τους αστερίες που καταστρέφουν τα κοράλλια. (0 comments)

Slow Jigging Inchiku...!!! (0 comments)

ψαρεμα φαγκρια,μετριση στοχου,και αλλα κολπα (0 comments)

Συρτοκαθετη ποτε δεν μενεις απο ψαρια (0 comments)

Καθετη με ζωντανο (0 comments)

Ετσι τελειωσε ενα καλο ψαρεμα (0 comments)

Καθετη για Μεγαλα ψαρια Καθετη και για Μικρα (0 comments)

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit

vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Search Engine Submission - AddMe