Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Ψαροτούφεκο για λαυράκια Μυτιλήνης

5 48


Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Έτοιμη για το γύρο του κόσμου 14χρονη ιστιοπλόος

5 48ollandhistioploos
Από ένα άγνωστο λιμάνι της Πορτογαλίας και αφού πέρασε το σκόπελο των αντιδράσεων που υπήρχαν για το μεγαλεπίβολο σχέδιο της, η 14χρονη Λάουρα Ντέκερ, ξεκίνησε να κάνει με το ιστιοπλοϊκό της τον περίπλου της Γης. Το νεαρό κορίτσι, ήθελε εδώ και ένα χρόνο να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, ωστόσο θα έπρεπε να δοθεί πρώτα το πράσινο φως από ολλανδικό δικαστήριο, δεδομένης της ηλικίας της. Το ταξίδι της θα διαρκέσει δυο χρόνια και κατά τη διάρκεια του θα κάνει περισσότερες από 20 στάσεις.

Δυο χρόνια θα κρατήσει η περιπέτεια στη θάλασσα

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Η Ντέκερ, ξεκίνησε τον απόπλου της από άγνωστο λιμάνι της Πορτογαλίας, προκειμένου να αποφύγει τα βλέμματα των δημοσιογράφων που την περίμεναν στο λιμάνι του Πορτιμάο.

Εκπρόσωπος της, δήλωσε ότι κατευθύνεται προς τα Κανάρια Νησιά, όπου σύμφωνα με το σχέδιο πλεύσης θα αναμένει το τέλος της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό προτού αποτολμήσει τον διάπλου των νήσων Μπαρμπέιντος στην Καραϊβική.

Το ρεκόρ του νεότερου ιστιοπλόου που έχει πραγματοποιήσει τον περίπλου της Γης, κατέχει μία 17χρονη από την Αυστραλία, η οποία ολοκλήρωσε το ταξίδι της, τρεις μέρες πριν από τα 17α γενέθλια της.

Το σχέδιο της Ολλανδής Λάουρα Ντέκερ, είναι να πραγματοποιήσει το μεγαλεπίβολο σχέδιο της, αρκετές εβδομάδες πριν τη συμπλήρωση των 17 χρόνων της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - BBC


Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Τεχνητά δολώματα "συρτή με λούρες"

5 48


 alt

Κατά καιρούς παρουσιάζονται διάφορα τεχνητά δολώματα από τις εταιρίες ώστε εμείς  να προσελκύουμε και να διεκδικούμε πιο εύκολα  τα πολυπόθητα θηράματα, ιδιαίτερα με την τεχνική της συρτής που μιμείται τις συνθήκες κυνηγιού των αρπακτικών ψαριών.  

Ένα από τα έξυπνα  τεχνητά δολώματα που παρουσιάστηκαν  είναι και οι λούρες που μιμούνται τα καλαμάρια, που, ως γνωστόν είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα  στην τροφική  αλυσίδα  των πελαγίσιων. Οι λούρες, σημειωτέον, έχουν παίξει  ένα σπουδαίο ρόλο στο GAME FISHING  και στο αγωνιστικό ψάρεμα ανά τον κόσμο. Η αιτία όμως που οδήγησε στην επινόηση και κατασκευή της λούρας, εντοπίζεται πριν αρκετά χρόνια κάπου στην Αμερική, όπου οι έχοντες μεγάλα σκάφη ερασιτέχνες συρταδόροι, αδυνατούσαν να σύρουν τα τεχνητά δολώματα για τα μεγάλα και γρήγορα ψάρια με μικρές ταχύτητες, αφού αυτό ήταν αδύνατο για τους πολύστροφους και θηριώδεις πετρελαιοκινητήρες. Τα ψαράκια, λοιπόν, πετάγονταν από το νερό, με αποτέλεσμα η σωστή πλεύση να είναι ακατόρθωτη, σε αντίθεση με τις λούρες που η χρήση τους απαιτεί ταχύτητα πάνω από 4-7 κόμβους. Τα τελευταία χρόνια οι λούρες διαφόρων εταιριών έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα, ενώ και κάποιες βιοτεχνίες ασχολούνται με αυτά τα τεχνητά δολώματα.

alt


Στη μικρή συρτή επιφανείας, είναι απαραίτητο να ρίχνουμε τουλάχιστον 50-60 μέτρα πετονιά, για να δουλεύουν τα δολώματα όσο γίνεται πιο μακριά από το σκάφος. Αν ψαρεύουμε με τεχνητά δολώματα, αυτή η απόσταση δεν εμποδίζει το κάρφωμα, ακόμη και αν χρησιμοποιούμε μάνα από νάιλον, ενώ αν βάλουμε για δόλωμα σκουλήκι ή φιλέτο ψαριού, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα σύνθετο νήμα, πολύ λεπτό, που θα μας διευκολύνει στο κάρφωμα.

alt

Η μικρή συρτή προβλέπει και τη βύθιση των δολωμάτων με καταβυθιστές ή μολύβια, ιδιαίτερα όταν ψαρεύουμε σαφρίδια, σκουμπριά και, παλαμίδες. Σ' αυτήν την περίπτωση η απόσταση των δολωμάτων από την πρύμη, μπορεί και να περιοριστεί.
Στη συρτή βυθού που κάνουμε στην παράκτια συρτή, την ξεχωρίζουμε από την προηγούμενη, γιατί χρησιμοποιούμε αυτοβυθιζόμενα νήματα. Που μας επιτρέπουν να βυθίσουμε τα δολώματα χωρίς μολύβια και επειδή δεν έχουν καθόλου ελαστικότητα, δίνουν στις λούρες  μια κίνηση με οριζόντια και κάθετα τινάγματα.

alt

Και τα δυο αυτά συστήματα απαιτούνε ρίξιμο μεγάλης ποσότητας νήματος στο νερό, οπότε δεν είναι πολύ βολικά όταν το βάθος δεν είναι σχετικά σταθερό. Αυτή είναι μία τεχνική που χρειάζεται πολλή εμπειρία και τέλεια γνώση του τρόπου που βυθίζεται η πετονιά, ώστε να καθυστερήσουμε το μάζεμα και το ρίξιμο της πετονιάς, ανάλογα με την απόσταση στην οποία βρίσκεται το δόλωμα από το σκάφος.

alt

Ας δούμε όμως το μυστικό που κρύβουν μέσα τους οι λούρες για τα ψάρια, δηλαδή το αρμάτωμα τους. Ανάλογα με το μέγεθος, χρησιμοποιούμε ένα ή δύο αγκίστρια συνήθως ίσια τα οποία πρέπει να είναι κρυμμένα χωρίς όμως να εμποδίζονται από τα πλοκάμια του τεχνητού, για να μπορούν να καρφώνουν το ψάρι που θα επιτεθεί. Καλό θα είναι να μην εξέχουν από το τελείωμα του πλοκαμιού της λούρας και να είναι όσο το δυνατόν πιο αιχμηρά.  Στις μεγάλες λούρες χρησιμοποιούμε συρματόσχοινα στην αρματωσιά για την αποφυγή κοψιμάτων και φθοράς από τα μεγάλα και δυνατά ψάρια. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα άλλα βοηθήματα, όπως ειδικά θερμοσυστελόμενα υλικά, σύρματα δηλαδή διάφορα περιφερειακά υλικά που μας δίνουν τη δυνατότητα για επιδιορθώσεις.


Επιμέλεια άρθρου: Πανταλάκης, Στέφανος

http://www.captainhookavala.gr/techniques.html


Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

Αναζητώντας το ζωντανό δόλωμα

5 48

Οι τεχνικές ψαρέματος με  το ζωντανό δόλωμα έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς .Αυτό το οποίο όμως είναι πολύ σημαντικό είναι το πώς θα εξασφαλίσουμε τα ζωντανά δολώματα
Όλοι μας γνωστοί και άγνωστοι που ασχολούμαστε με τη συρτή  εκφράζουμε συχνά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για να εξασφαλίσουμε ζωντανά δολώματα , όπως καλαμάρια ,σουπιές , που είναι & αρκετά πιο δύσκολα στην αναζήτηση από την ζαργάνα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναζητώντας πολλές ώρες τα ζωντανά δολώματα  εγκαταλείπουμε τα σχέδια μας ,οι δολώνουμε με νωπά .

alt

Ζαργάνα
Στο ψάρεμα της ζαργάνας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως  η καιρικές συνθήκες  αν τα νερά είναι καθαρά η εποχή η ώρα. Ας αρχίσουμε όμως με τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουμε :
Ένα  καλάμι 1,7 - 2.40 μ. διάσπαρτο ή τηλεσκοπικό  με extra light action ή εν πάση περιπτώσει ένα πολύ «μαλακό» καλαμάκι spinning  Το μηχανάκι να είναι όσο πιο  μικρό γίνεται και ανάλογα με τις συνθήκες ποικίλη οι διάμετρος της πετονιάς . στα απάνεμα διαυγή  και ήσυχα νερά θα τοποθετήσουμε πετονιά διαμέτρου 0.16 mm.  Στα πιο ταραγμένα και «θολά» νερά μπορούμε να  τοποθετήσουμε 0.18- 0.20 mm . Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε και νήμα 0,10mm για πιο άμεσο «κάρφωμα» ,  αν  χρησιμοποιούμε τεχνητό ή φυσικό δόλωμα.
Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να διαθέτουμε δύο μπομπίνες μία με ψιλή πετονιά και μια με νήμα .Φτάνοντας στην κατασκευή του παράμαλλου με τις ματασίνες θα το φτιάξουμε ως εξής ,φτιάχνοντας  3 θηλιές με απόσταση η μία από την άλλη 40 εκατοστά τοποθετούμε τις ματασίνες, συνδέοντας τες θηλιά με θηλιά., θα συνδέσουμε το παράμαλλο με την μάνα με ένα πολύ μικρό στριφτάρι ,όταν αμολήσουμε  τις ματασίνες στο νερό μπορούμε να τοποθετήσουμε και ένα μικρό μολυβάκι συρτής Νο 0 ή ½  που η απόσταση από τις ματασίνες  θα είναι τουλάχιστον 10 μέτρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητό ψαράκι 5 - 6 εκ με αόρατο παράμαλλο 0,19 - 0,23mm μήκους όσο το καλάμι μας.
Σ΄ αυτή την περίπτωση απευθυνόμαστε και σε άλλα θηράματα όπως μελανούρια, τα οποία κάλλιστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για δόλωμα.

Η ταχύτητα μας από δύο έως τρία μίλια .
Ζαργάνες μπορούμε να βρούμε σε λιμάνια ή σε κόλπους, από τη μεριά που είναι απάνεμα και σε βάθη από 2-20 μέτρα  επίσης ζαργάνες κυκλοφορούν και κοντά σε ιχθυοτροφεία . Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες σύλληψης μπορούμε να μαλαγρώσουμε το μέρος για να συγκεντρώσουμε τις ζαργάνες σε ένα σημείο , όπου με διαδοχικά περάσματα θα έχουμε πολλές πιθανότητες να πιάσουμε αυτές που θα χρειαστούν για τις συρτές μας  . Ο τρόπος που θα μαλαγρώσουμε ώστε να πετύχουμε τον σκοπό μας , είναι να πάρουμε δύο η τρεις σημαδουρίτσες και κρεμώντας τσουβαλάκι γεμισμένο με μπασμό ανζούγιας η σαρδέλας θα τα αφήσουμε σε ευθεία γραμμή με απόσταση 20 με 30 μέτρα  .Η μυρωδιά και η «λαδιά» θα κάνει τις ζαργάνες να τρέχουν σαν τρελές πάνω κάτω, κάνοντας τις πιο επιθετικές.

alt

Τα καλαμάρια
Η εποχή τους είναι από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, περίοδο που γιαλώνουν για να αφήσουν τα αυγά τους. Και με αυτό το σκεπτικό οι περισσότεροι που κάνουν συρτή με ζωντανό, πιστεύουν ότι αργότερα είναι καλύτερα να αναζητήσουν μόνο σουπιές, μελανούρια ή ζαργάνες, που είναι της εποχής, θεωρώντας ότι αφού πέρασε ο χειμώνας τα καλαμάρια έχουν εξαφανιστεί δια μαγείας και θα επανέλθουν του χρόνου. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Καλαμάρια συνεχίζουν να υπάρχουν, μόνο που θα πρέπει να τα αναζητήσουμε βαθύτερα: στους πάγκους, στις τραγάνες, στο σπαργιόφυκιο και σε βαθιές αποχές που στη συνέχεια δημιουργούν πυκνή φυκιάδα , τα λεγόμενα «άσπρα μαύρα». Οι τόποι αυτοί όμως είναι πάρα πολλοί και τα πράγματα δυσκολεύουν.
Θα αναζητήσουμε τους τόπους που κρατάνε καλαμάρια (ακολουθώντας το ρεύμα με συρτή αρόδο) με τις καλαμαριέρες να «ψάχνουν» τα μέρη που κρατάνε μεγάλα καλαμάρια, κατάλληλα για τη συρτή μας. Όταν τα εντοπίσουμε θα κρατήσουμε σημάδια ή θα τα «γράψουμε» στο GPS, φροντίζοντας να ξαναγυρνάμε πάλι στο σημάδι που βάλαμε.
Ο εξοπλισμός μας θα είναι ένα καρούλι με πετονιά 0.35, χωρίς ελαστικότητα ή ένα καλαμάκι   με  medium action αρματωμένο με νήμα ψιλό.Το παράμαλλο μπορεί να έχει  και  τρεις καλαμαριέρες.
Λίγο πάνω από την τελευταία  μπορούμε να τοποθετήσουμε μια αμπούλα χημικού φωτός και βαρίδι ανάλογα μετά ρεύματα και το βάθος. Τα παράμαλλα τα κάνουμε με 0,28 fluorocarbon.
Οι καλύτερες ώρες το καλοκαίρι είναι το ξημέρωμα και το σούρουπο. Αλλά και το βράδυ, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αν ανάψουμε λάμπα βυθού 250.000 κεριών, αλλά μόνο όταν δεν έχει φεγγάρι.

http://www.captainhookavala.gr/techniques.html


Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

ΦΟΥΣΚΩΤΑ VSR

5 48

τεχνολογία

Oι γάστρες των σκαφών VSR, κατασκευάζονται σε ένα ενιαίο 3D καλούπι μαζί με τα διαμήκη νεύρα και τον καθρέφτη.

Χρησιμοποιούνται υλικά προηγμένης τεχνολογίας vinylester και ενισχύονται με quadriaxial glass με επιπλέον ενίσχυση Kevlar 40cm σε όλο το μήκος της γάστρας. Μετά υπόκεινται σε συγκόλληση στους 80 βαθμούς Celsium σε διαδικασία infusion και vacuum. Μια ραβδωτή δομή που τρέχει από πλώρη ως τον καθρέπτη, που εκτείνεται στα στρώματα κάτω από το διπλό κατώτατο σημείο, καθιστά το σκάφος ακόμα ισχυρότερο αυξάνοντας τη μακροζωία της γάστρας. Έχει υποστεί επιπλέον ενίσχυση στον καθρέφτη με υαλοπύλημα και 32mm marine poly wood σε infusion για μεγαλύτερη αντοχή και ακαμψία τεχνολογίας IPS-USA.

altalt Η κουβέρτα είναι κολλημένη στη γάστρα και οι ντίζες είναι επιφανειακές δημιουργώντας ένα εσωτερικό που είναι απόλυτα στεγανό εξουδετερώνοντας τις πιθανότητες για διαρροή εσωτερικά της γάστρας.

Τα μπαλόνια είναι κατασκευ- ασμένα από Hypalon (Pennel Flipo), Orca 828, PES 1100 DTEX 1300 g/m2 και ενισχύονται με διπλές προστατευτικές ζώνες σε κάθε πλευρά. Οι ενισχύσεις προστίθενται στο τόξο και το χαμηλότερο οπίσθιο τμήμα των μπαλονιών.


http://www.qmp.gr/index.php

Περισσότερα...

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2016
ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Τελευταίες εγγραφές

Γαυρος το φαγητο μας (0 comments)

καλαμαρια Συρτη καθετη Φαγητο (0 comments)

Ζωντανο και Νοπο- ποιο θα πιασει πρωτο ψαρι (0 comments)

Καθετη για Μεγαλα ψαρια και για Μικρα. (0 comments)

ΨΑΡΕΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ διαφορα ψαρεματα (0 comments)

Αναζητώντας τις χειμωνιάτικες τσιπούρες (0 comments)

GREAT FISHING FOR SNAPPERS HEAVY CASTING.ΨΑΡΕΜΑ ΣΥΝΑΓΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ. ZAVRAS (0 comments)

Ψαρεύοντας μουρμούρες από την ακτή (0 comments)

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit

vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Search Engine Submission - AddMe