Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Jigging video

5 48


Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ψαροτούφεκο video: Tα μυστικά του σαργού

5 48


Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Eποχή για συρτή! Με καλάμι - Mε το χέρι - Δολώματα και τακτική

5 48

Eποχή για συρτή!

Για να επιτευχθεί ο σκοπός μας, χρειαζόμαστε τα σωστά εργαλεία. Tα κυριότερα είναι το καλάμι, ο μηχανισμός, τα ψαράκια και οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε. Oσον αφορά τα καλάμια, χρησιμοποιούμε σχετικά κοντά σε μήκος, έως 1,80, που μας δίνουν τη δυνατότητα να «παλέψουμε» με δυνατά ψάρια, είναι εύκολα στη χρήση, μπορούν να ελίσσονται και να αποθηκευτούν, ενώ ακόμη παρέχουν ουσιαστική δύναμη εάν αυτό απαιτηθεί. Tα καλάμια ταξινομούνται από το βάρος, και το βάρος αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο μέγεθος των ψαριών που μπορούν να χειριστούν. Eνα καλάμι 20 λιβρών είναι λεπτό και καλό για να ψαρέψει από την ακτή, αλλά είναι πάρα πολύ ελαφρύ για ψάρεμα από σκάφος, αφού εκεί χρειαζόμαστε από 30 έως 50 λίβρες, για να τα καταφέρουμε απέναντι στο μεγάλο ψάρι.

Eποχή για συρτή!

O μηχανισμός πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του καλαμιού. Eνας μηχανισμός 6/0 συχνά αντιστοιχεί σε καλάμι κλάσης 50 λιβρών. Oι μηχανισμοί αριθμούνται από το μέγεθος, και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος ο μηχανισμός. Eνα μέγεθος 6/0 είναι ένα αρκετά συμβατικό μέγεθος για το ψάρεμα από το σκάφος, μπορούμε όμως να επιλέξουμε και μικρότερο, αλλά με προδιαγραφές για πιο «σκληρές» καταστάσεις.

Oι μηχανισμοί δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση, μία φορά τον μήνα είναι αρκετό, αλλά είναι σημαντικό να ξεπλυθούν με γλυκό νερό μετά το τέλος κάθε ψαρέματος.

Tο επόμενο αντικείμενο είναι η μάνα που θα τυλίξουμε στον μηχανισμό. Για ψάρεμα στα ανοιχτά, μάνα 50 λιβρών είναι επαρκής, είτε σε πετονιά είτε σε νήμα, το οποίο και προτείνουμε. Eίναι σημαντικό επίσης η μάνα να αντικατασταθεί μόλις ξυστεί, αλλά και κατά διαστήματα ανάλογα με τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Tο παράμαλλο που θα συνδέσουμε θα πρέπει να είναι λεπτότερο και ισχυρό στο τέλος της μάνας και πριν από το δόλωμα. Mερικές φορές για ψάρια με κοφτερά δόντια, όπως οι λούτσοι ή τα γοφάρια, το παράμαλλο πρέπει να είναι συρμάτινο, ώστε να μην κόβεται με το δάγκωμα.

Kαλαμοθήκες
Eνώ το ψάρεμα είναι διασκέδαση, πιθανώς δεν θέλετε να ξοδέψετε τις ώρες κρατώντας συνέχεια το καλάμι στο χέρι. Σε αυτήν την περίπτωση οι καλαμοθήκες είναι απαραίτητες. Eίναι κατασκευασμένες από μέταλλο ή πλαστικό και συνήθως δένονται διαγώνια στα ρέλια του σκάφους. Σέρνοντας απλώς το δόλωμα πίσω από το σκάφος, δεν είναι σίγουρο ότι ψαρεύει σωστά. Για να φαίνεται το δόλωμα όσο το δυνατό φυσικότερο εκτός των άλλων πρέπει να κινείται μέσα στο νερό και όχι στην επιφάνεια ή έξω από αυτήν. Για μικρό βάθος βαρίδια πάνω στη μάνα ή μικροί καταβυθιστές λειτουργούν πολύ καλά. Tα μετρίου μεγέθους αφρόψαρα προτιμούν συχνά το δόλωμα που τρέχει από 2 έως 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Mε το χέρι
O άλλος εναλλακτικός τρόπος είναι να κρατήσετε τη συρτή με το χέρι. Xρειάζεστε 100 μέτρα μάνα ογδοντάρα που θα τυλιχτεί γύρω από μία πλαστική καρούλα. Δεδομένου ότι δεν έχετε καλάμι και μηχανισμό για να αναλάβει τα φορτία του κτυπήματος ενός ψαριού που παίρνει το δόλωμα, συνδέστε 50 περίπου πόντους λαστιχόσχοινου σε κάποιο σημείο του σκάφους. Δέστε ένα δαχτυλίδι ή ένα στριφτάρι στο άλλο τέλος, και συνδέστε το αλιευτικό εργαλείο που έχετε ρίξει στη θάλασσα. Σε αυτό το είδος συρτής από το βάρος και το τράβηγμά του ψαριού η πετονιά μπορεί να σας «κόψει» τα χέρια, γι' αυτό πρέπει πάντα να φοράτε γάντια.

Δολώματα και τακτική
Eνα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας είναι η επιλογή του σωστού δολώματος όπως προαναφέραμε. Δεδομένου ότι ο αριθμός συρτών και δολωμάτων που μπορεί να τραβάει ένα σκάφος δεν είναι περιορισμένος, είναι σημαντικό να υπάρχει τουλάχιστον ένας αριθμός από ψεύτικα δολώματα που μπορεί να προσελκύσει τα ψάρια. Mια σειρά τεχνητών δολωμάτων όπως σαρδέλα, γαύρος, αθερίνα, σαμπανιό, σε μέγεθος 11 έως 16 χιλιοστών, είναι αυτό που χρειάζεστε. Για να ψαρέψετε στην επιφάνεια, τα δολώματα θα πρέπει να σέρνονται σε μια απόσταση από 40 έως 70 μέτρα πίσω από το σκάφος, με ένα ή δύο καλάμια. Eάν υπάρχουν άλλα σκάφη γύρω, χρειάζεται προσοχή, γιατί οι περισσότεροι δεν υπολογίζουν ότι ένα σκάφος που κινείται σιγά, ψαρεύει και είναι πιθανό να πάρουν με την προπέλα τους ψαράκια και πετονιές, ενώ υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσουν και «τα ρέστα»... Eάν πιάσετε ψάρι στη συρτή και ψαρεύετε με δυο καλάμια, είναι καλύτερο να τραβήξετε την άλλη από το νερό, εκτός της περιπτώσεως των τονοειδών και των κυνηγών, όπου καλό είναι να μείνει μία συρτή μέσα για να κρατηθούν τα ψάρια κοντά σας. Mην προσπαθείτε να μαζέψετε γρήγορα γρήγορα και με βία, το ψάρι πρέπει πρώτα να το κουράσετε, ενώ ο σίγουρος τρόπος για να το φέρετε στη βάρκα είναι η απόχη. Eνας τρόπος για να μη γεμίσει το ντεκ αίματα και να μπερδευτούν τα πάντα από τα κτυπήματα του ψαριού, είναι να το σκεπάσετε ολόκληρο, ή το κεφάλι του, με βρεγμένο χοντρό πανί, ή να το τοποθετήσετε σε μεγάλο πλαστικό δοχείο, ώστε να μπορείτε να το κουμαντάρετε.

Kείμενο - Φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13065&subid=2&pubid=24472949


Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ψάρεμα για κεφάλους από τον μόλο.

5 48

Για κεφάλους από τον μόλο.

Κείμενο Κώστας Ελευθερόπουλος
Φωτογραφίες: www.photo-reporter.gr


Ένα από τα πιο συνηθισμένα ψαρέματα από τους μόλους των λιμανιών αλλά και τις παραλίες γενικότερα είναι το ψάρεμα του Κέφαλου, που με λίγη προσοχή μπορεί να εξελιχθεί σε αποδοτικότατο. Ανάλογα με το μέρος όπου ψαρεύουμε, πρέπει να διαθέτουμε καλάμι μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων, παραβολικής δράσης.  Ψαρεύοντας με ένα τέτοιο καλάμι, θα πρέπει πρώτα απ  όλα να βγάλουμε την κορυφή του και να την αντικαταστήσουμε με μια κορυφή από fiberglass.

alt
Η επιλογή της κορυφής.
Η επιλογή πρέπει να είναι μια κορυφή που θα έχει στη βάση διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από την τρύπα εξόδου του 2ου κομματιού (π.χ. αν η τρύπα εξόδου είναι 4,7mm θα πρέπει να πάρουμε ένα 2ο κομμάτι με βάση 5,1mm). Η δράση της κορυφής που θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 70 πόντους, θα πρέπει να είναι παραβολική και οπωσδήποτε πολύ ευαίσθητη. Έχοντας βρει τη δράση και τη σωστή βάση, πρέπει πρώτα απ' όλα να εφαρμόσουμε την κορυφή με το 2ο κομμάτι και γι' αυτό το σκοπό μάς είναι απαραίτητη η χρήση γυαλόχαρτου (80/100 και 120).
Αρχίζοντας λοιπόν με το χοντρό γυαλόχαρτο θα λιμάρουμε για 3-4 εκατοστά τη βάση της κορυφής μέχρι να δημιουργηθεί μια τέλεια σύνδεση με το 2ο κομμάτι. Σε αυτήν την φάση, χρησιμοποιώντας τις διάφορες διαβαθμίσεις του γυαλόχαρτου, θα τελειοποιήσουμε το σύνολο.


Ο μηχανισμός και οι αρματωσιές.
Ο μηχανισμός που θα εφαρμοστεί θα είναι τέτοιος που να ταιριάζει απόλυτα με το καλάμι που διαθέτουμε. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα το γεμίσουμε με πετονιά διαμέτρου από 0,16 έως 0,20. Αφού ετοιμάσουμε τον βασικό μας εξοπλισμό, θα κατασκευάσουμε τις αρματωσιές μας, πράγμα ουσιαστικό για ένα καλό αποτέλεσμα της τεχνικής. Η κλασική αρματωσιά για αυτόν τον τρόπο ψαρέματος είναι αναμφίβολα αυτή που έχει μολύβι στην άκρη και αποτελείται από δύο παράμαλλα.
Αν και οι καινούριες τεχνικές κατασκευής αρματωσιών προβλέπουν λεπτές πετονιές και παράμαλλα που γυρίζουν, για το καθημερινό ψάρεμα οι κλασικές, παλιές πετονιές με κόμπους, θα είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλες. Το τελευταίο κομμάτι της μάνας, για ένα μέτρο περίπου, θα αποτελείται από νάιλον ελαφρώς λεπτότερο από εκείνο που χρησιμοποιήσαμε για την υπόλοιπη μάνα. Για παράδειγμα, αν στο μηχανισμό έχουμε βάλει 0,18 η μάνα του παράμαλλου θα είναι 0,16. Τα δύο παράμαλλα που θα κατευθύνουν το αγκίστρι, θα είναι ακόμα πιο λεπτά με διάμετρο από 0,12 έως 0,14. Η χρησιμοποίηση μικρότερων διαμέτρων γενικά δε συνιστάται, αλλά αν έχουμε μεγάλη εμπειρία σ' αυτό το ψάρεμα μπορούμε να κατέβουμε ακόμα και στο 0,08. Το μήκος των παράμαλλων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 20 εκατοστά και η ένωση τους με τη μάνα μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν απλό κόμπο.


Τα αγκίστρια και μολύβια.
Τα αγκίστρια θα είναι νίκελ με μακρύ στέλεχος και θα ποικίλουν σε μέγεθος, ανάλογα με το ψάρι που υπολογίζουμε ότι θα πιάσουμε, ενώ θα κυμαίνονται από No 12 έως 16.
Το μολύβι έχει συνήθως σχήμα αχλαδιού, και βάρος από 5 ως 20 γραμμάρια ανάλογα με το βάθος του μέρους όπου ψαρεύουμε.
Για το ψάρεμα στο άγγιγμα των κεφαλόπουλων βρίσκεται άπλετος χώρος από οποιονδήποτε μόλο ενός λιμανιού και όχι μόνο. Αν και με μεγαλύτερη δυσκολία, ειδικά για τους αρχάριους, το ψάρεμα στο άγγιγμα πραγματοποιείται και από τα βράχια. Ο εξοπλισμός παραμένει αυτός που αναφέρθηκε παραπάνω, αν και φυσικά τα καλάμια θα πρέπει να επιμηκυνθούν ώστε να φτάνουν μέχρι και τα 8 μέτρα. Με εργαλεία τέτοιων διαστάσεων μπορούμε πράγματι να ψαρέψουμε άνετα χωρίς να κινδυνεύουμε να μπλεχτεί η αρματωσιά στο βυθό.
Σταθερό χέρι και παρατηρητικότητα είναι τα βασικά στοιχεία για να δουλέψουμε σωστά με αυτά τα καλάμια, ενώ θα πρέπει να μπορούμε να δούμε τα τσιμπήματα των κεφαλόπουλων από σημαντικές αποστάσεις.


Δολώματα, μαλάγρα και τεχνική
Το πρωταρχικό δόλωμα για το ψάρεμα των κεφαλόπουλων είναι χωρίς αμφιβολία η ζύμη του ψωμιού, ακολουθούμενη από σαρδέλα και ζυμάρι: διάφορες εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν ανάλογα με το μέρος όπου ψαρεύουμε, υπαγορευμένες από ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Ξαναγυρίζοντας στο συνηθέστερο χωρίς αμφιβολία δόλωμα, το ψωμί, καλύτερο θεωρείται το λεγόμενο «πολυτελείας» ψωμί.
Η ετοιμασία του δολώματος είναι εύκολη και πρακτική. Αφού το βάλουμε στο νερό για ένα ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να φουσκώσει και να μαλακώσει, φτάνει να το στραγγίσουμε και να το στεγνώσουμε ελαφρώς με ένα στεγνό πανί. Η σύσταση του μετά από αυτήν την ετοιμασία είναι ιδανική και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μικρά κομμάτια για να καλύψουμε τελείως τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ότι ισχύει για το δόλωμα, ισχύει και για τη μαλάγρα. Όλα τα άλευρα και οι ζύμες του εμπορίου που έχουν ως βάση σαρδέλα ή τυρί είναι κατάλληλα, αν και συχνά τα μύδια ή τα αμμοσκούληκα που πετάμε στο νερό είναι αποτελεσματικότατα. Το μίγμα αλεύρων τυριού, ψωμιού και ιχθυάλευρου παραμένει το πιο συνηθισμένο. Αυτό το μίγμα σε σκόνη κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διάφορες συσκευασίες για όλες τις απαιτήσεις. Τα άλευρα αυτά ανακατεύονται με θαλασσινό νερό μέχρι να πάρει η μαλάγρα μας τέτοια σύσταση, ώστε να μπορούμε, πιέζοντας την ανάμεσα στα χέρια μας, να την πετάξουμε στο νερό και να φτάσει διαλυμένη στο βυθό. Η τεχνική του ψαρέματος είναι, αναμφίβολα, το πολυπλοκότερο που πρέπει να μάθουμε και να εφαρμόσουμε.


Ψαρεύοντας.
Πρώτα, πρέπει να μαλαγρώσουμε την περιοχή του ψαρέματος προσπαθώντας να κάνουμε το μίγμα να φτάνει γρήγορα στο βυθό. Είναι πράγμα πρωτεύον και ουσιαστικό το να ψαρεύουμε απευθείας στην μαλαγρωμένη περιοχή και να μην μετακινούμαστε ποτέ από αυτήν. Αφού η αρματωσιά μας φτάσει στο βυθό, θα πρέπει να επαναφέρουμε την πετονιά μας με τον μηχανισμό μέχρι να διπλωθεί ελαφρώς η κορυφή του καλαμιού.
Σε περίπτωση σποραδικών τσιμπημάτων μπορούμε να ακουμπήσουμε το καλάμι στο μόλο, ενώ αντίθετα, αν η μαλάγρα έχει μαζέψει τα ψάρια κρατάμε το καλάμι στο χέρι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη στιγμή του καρφώματος. Το κάρφωμα θα πρέπει να γίνει μόλις η κορυφή από τα συνεχή τσιμπήματα θα τείνει να διπλωθεί ή να ανασηκωθεί. Αυτές οι δύο στιγμές καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τρώει το κεφαλόπουλο. Συχνά ακουμπάει το δόλωμα κι έτσι παρατηρούμε το δίπλωμα της κορυφής, ή κάνει την αντίθετη κίνηση, φέρνοντας το δόλωμα από χαμηλά προς τα πάνω, δηλαδή το κλασικό σήκωμα του μολυβιού και συνεπώς την ανύψωση της κορυφής.

Απομένει η δική σας εξοικείωση με τον συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος που θα σας αποδώσει πολλά και καλά ψάρια.
 

http://www.psarema-skafos.gr/full_product.php?prod_id=kefmol


Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Ψαροτούφεκο για καλαμάρια

5 48

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2016
ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Τελευταίες εγγραφές

Ψάρεμα ΤΟΥΝΑΣ "SOTOS" (0 comments)

Καταπληκτικά ψαρέματα! (0 comments)

Ψαρεύουν τόνο με τη χρήση drone. (0 comments)

Ο λαγοκέφαλος απειλεί την Κρήτη και τη Μεσόγειο (0 comments)
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικός ο τίτλος, και είναι....

Ψάρεμα με ζόγκα και furuno (0 comments)

Μικρο παιδι με προσεχαν πολυ,τωρα?? (0 comments)

Γαυρος το φαγητο μας (0 comments)

καλαμαρια Συρτη καθετη Φαγητο (0 comments)

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit

vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Search Engine Submission - AddMe