Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΥΝΗΓΙ: Στην καρδιά του καλοκαιριού

5 48

alt


Ακριβώς πάνω στον κάβο υπάρχουν συνήθως μικροί σαργοί. Οι σαργοί αυτοί είναι υποτακτικοί του μεγάλου μαύρου βασιλιά που έχει το βασίλειό του ακριβώς πάνω στο κατρακύλι του κάβου. Μιλάμε, βέβαια, για έναν 20άρη ροφό. Το συγκεκριμένο ψάρι το κυνηγούν αρκετοί ψαροντουφεκάδες για πολλά χρόνια. Ποιος, όμως, θα είναι ο τυχερός;

Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες από μόνιμο κάτοικο του νησιού, που μάλιστα πριν μερικά χρόνια στέφθηκε και πρωταθλητής Ελλάδας στο υποβρύχιο ψάρεμα, το νότιο μέρος του νησιού Δασιά κρατάει μεγάλες συναγρίδες.Αυτόν το μήνα το "Κ&Φ" κάνει αφιέρωμα στους καλύτερους ψαρότοπους της Σκοπέλου και εξηγεί πού μπορείτε να βρείτε τα πολυτιμότερα θηράματα του Αιγαίου.

Του Γιάννη Δρόσου


Συνεχίζοντας το καλοκαιρινό αφιέρωμα του "Κ&Φ" στους ψαρότοπους της πατρίδας μας, αυτό το μήνα παρουσιάζουμε το βυθό της Σκοπέλου, ενός πραγματικά πολύ όμορφου και καταπράσινου νησιού των Σποράδων. Αφού λοιπόν τακτοποιηθείτε και γνωρίσετε το νησί καλά θα κάνετε να αγοράσετε έναν χάρτη. Ξεκινάμε λοιπόν.


20άρης ροφός

Μετά τον Αγνώντα, κατευθυνόμενοι για το χωριό Γλώσσα, υπάρχει ένας δρόμος για μια παραλία που λέγεται Λιμνονάρι. Φτάνοντας στην παραλία, θα βουτήξετε από το δεξιότερο μέρος της με προσοχή στους λουόμενους. Σε λίγα μέτρα θα φτάσετε στον πρώτο κάβο. Με μια πρώτη ματιά δεν φανερώνει να έχει κάτι ενδιαφέρον. Τα φαινόμενα όμως απατούν. Ακριβώς πάνω στον κάβο υπάρχουν συνήθως μικροί σαργοί. Οι σαργοί αυτοί είναι υποτακτικοί του μεγάλου μαύρου βασιλιά που έχει το βασίλειό του ακριβώς πάνω στο κατρακύλι του κάβου. Μιλάμε, βέβαια, για έναν 20άρη ροφό. Το συγκεκριμένο ψάρι το κυνηγούν αρκετοί ψαροντουφεκάδες για πολλά χρόνια. Ποιος, όμως, θα είναι ο τυχερός;
Συνεχίζοντας δεξιά απο τον κάβο, κολυμπώντας παράλληλα με την ακτή, θα φτάσετε σε ένα καλό κατρακύλι. Εκεί σίγουρα θα συναντήσετε ροφούς. Προσωπικά, στο συγκεκριμένο μέρος έβγαλα δύο καλά ψάρια χτυπημένα έξω από το θαλάμι τους. Στη συνέχεια μεσολαβεί ένα βαθύ αλλά άχρηστο κομμάτι, ώσπου να φτάσετε σε έναν μικρό όρμο που στο βάθος του σχηματίζει μια μικρή παραλία, 10-20 μέτρων. Ακριβώς στη μέση αυτού του όρμου υπάρχουν τεράστιοι ογκόλιθοι που όσο βαθαίνουν σχηματίζουν μεγάλα χαράκια. Το μέρος είναι ιδανικό για καρτέρι. Μεγάλοι σαργοί και συναγρίδες θα εμφανιστούν πολύ σύντομα.


Αμάραντος

Πρόκειται για το βαθύτερο ίσως κομμάτι της νότιας πλευράς του νησιού. Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στον Αγνώντα, υπάρχει ένας χωματόδρομος που πηγαίνει παράλληλα με τη θάλασσα. Ακολουθήστε τον και βουτήξτε στον επόμενο όρμο που σχηματίζεται μετά τον Αγνώντα με πορεία προς τα αριστερά, δηλαδή προς το Στάφυλο. Ο κάβος που σχηματίζεται ξεχωρίζει από τα λίγα πεύκα τα οποία βρίσκονται στην άκρη του.
Ακριβώς πάνω στον κάβο υπάρχουν πολλοί και καλοί σαργοί. Επίσης, λίγο βαθύτερα, στο απότομο κόψιμο του βράχου υπάρχουν μεγάλες στήρες. Από το μέρος πολύ σύχνα περνούν και πελαγίσια ψάρια, όπως μαγιάτικα και κυνηγοί.
Συνεχίζοντας αριστερά, ο βυθός βαθαίνει πολύ απότομα. Τα νερά είναι σχεδόν κοφτά. Το μέρος είναι ιδανικό για συναγρίδες. Μόνο προσοχή γιατί υπάρχουν πολλά παρατημένα παραγάδια. Το μόνο που θα σας προβληματίσει στον τόπο είναι πως μετά τα 15-17μέτρα υπάρχει ένα ζελέ που δυσκολεύει την όραση.


Χαδούλα

Δεν θα τη βρείτε σε κανέναν χάρτη μια και είναι τοπωνύμιο των ντόπιων ψαράδων. Πρόκειται για μια μικρή βραχονησίδα στην αριστερή πλευρά του όρμου που βρίσκεται η χώρα της Σκοπέλου. Η βραχονησίδα είναι ορατή κι από το λιμάνι. Εκεί, από την εξωτερική μεριά του βράχου, υπάρχει ένας πάγκος στα 30 μέτρα. Το μέρος κρατάει μεγάλους (πολύ μεγάλους) ροφούς.


Για τους σκαφάτους

Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες από μόνιμο κάτοικο του νησιού, που μάλιστα πριν μερικά χρόνια στέφθηκε και πρωταθλητής Ελλάδας στο υποβρύχιο ψάρεμα, το νότιο μέρος του νησιού Δασιά κρατάει μεγάλες συναγρίδες. Το νησάκι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την παραλία της Μηλιάς. Συγκεκριμένα, περίπου 100 μέτρα από το νοτιότερο άκρο του νησιού υπάρχει ένα σήκωμα του βυθού που σε βάθος 17 μέτρων σχηματίζει ένα χαράκι. Κάνοντας καρτέρι μέσα στο χαράκι είναι σίγουρο ότι τα ψάρια θα σας επισκεφτούν.
Επίσης, ένα ακόμη καλό μέρος είναι μεταξύ των βραχονησίδων ¶γιος Γεώργιος και Μικρό Νησί που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της Σκοπέλου.


Με τη γεύση της επιτυχίας

Η Σκόπελος είναι σίγουρα ένα νησί που θα σας συναρπάσει με τις ομορφιές της τόσο σε ξηρά όσο και θάλασσα. Οι τόποι που περιγράφονται ποικίλλουν σε βάθος και μορφολογία βυθού κι έτσι μπορούν να ψαρευτούν από υποβρύχιους κυνηγούς με μικρές αλλά και με μεγάλες δυνατότητες, δίνοντας καλές ψαριές. Στο νησί θα βρείτε πολλές και καλές ταβέρνες όπου μπορείτε να γευτείτε κυριολεκτικά τις... επιτυχίες σας.


http://www.skilia.gr/fishing-underwater/390-underwater-fishing-summertime.html


Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Καταδυτικός εξοπλισμός υποβρύχιου κυνηγού (Ψαροντουφεκά)

5 48

Ο καταδυτικός εξοπλισμός αποτελεί το κύριο ερωτηματικό για όποιον ενδιαφέρεται να εισέλθει στον άγνωστο και πανέμορφο κόσμο του υποβρύχιου κυνηγιού. Η αυτοσυγκράτηση και ο σεβασμός προς τους νόμους της θάλασσας αποτελούν τις βασικές οδούς πάνω στις οποίες πρέπει να πορεύεται κάθε νέος ψαροντουφεκάς ώστε να επιτύχει το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά τις τεχνικές και την προσωπικότητα που θα αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον βασικότερο εξοπλισμό που θα πρέπει να προμηθευτούμε ώστε να κάνουμε ένα καλό και ασφαλές, πάνω από όλα, ξεκίνημα:

 1. Στολή κατάδυσης

 2. stoli_katadysisΟι στολές που προτείνονται στους νέους ψαροντουφεκάδες για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι διπλόφορδες, πάχους 3-4 χιλιοστά. Οι εν λόγω στολές είναι οι οικονομικότερες της αγοράς με μεγάλη αντοχή στα γρατζουνίσματα και στις επαφές με τους βράχους. Φοριούνται με σχετική ευκολία χωρίς να είναι απαραίτητο το βρέξιμο εσωτερικά. Αποτελούνται από παντελόνι μέσης ή παντελόνι με long john(τιράντες aqua stop) και σακάκι με ενσωματωμένη κουκούλα. Αυτός ο μήνας δεν ενδείκνυται για το ξεκίνημα νέου ψαροντουφεκα καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι στολές πάχους 3-4 χιλιοστά χρησιμοποιούνται μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 3. Ψαροντούφεκο

 4. psarontoufekoΤο όπλο που προτείνεται για ένα καλό ξεκίνημα το οποίο θα σας ανταμείψει στις επαφές σας με όλων των ειδών τα θηράματα είναι μήκους 70-85cm. Τα όπλα αυτού του μήκους είναι πολύ ευέλικτα διευκολύνοντας τις κινήσεις σας στις τρύπες. Επίσης με δυνατά λάστιχα μπορείτε να επιτύχετε γρήγορες και επιτυχείς βολές στο ψάρεμα έξω από την τρύπα σε θηράματα που το κυνήγι τους είναι πιο απαιτητικό. Όλοι οι ψαροντουφεκάδες έχουν στην κατοχή τους ένα ψαροντούφεκο αυτού του μήκους γιατί χρησιμεύει:
  • στο ψάρεμα στην τρύπα
  • στο δευτέρωμα βραχωμένων ψαριών
  • ως εφεδρικό όπλο

 5. Γάντια

 6. gantiaΤα γάντια είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε ψαροντουφεκά βοηθώντας στην μέγιστη θερμομόνωση του σώματος καθώς και στην προστασία των δαχτύλων σας από τυχόν τραυματισμούς. Σε όλους έχει τύχει μια λανθασμένη όπλιση του όπλου, το απότομο τίναγμα των λάστιχων μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς σε γυμνά χέρια. Επίσης πολλές φορές θα χρειαστείτε να ακουμπήσετε πάνω σε κάποιο βράχο όπου υπάρχει ένας αχινός ή να πιάσετε το ψάρι που θα έχετε συλλάβει μετά από μια επιτυχημένη βολή. Το πάχος των γαντιών που θα χρησιμοποιήσετε είναι το πολύ 3 χιλιοστών πάχους.
 7. Κάλτσες/μποτάκια

 8. kaltsesΜετά τα γάντια για να ολοκληρώσετε την καταδυτική ένδυση σας πρέπει να προμηθευτείτε κάλτσες οι οποίες δίνουν την τέλεια εφαρμογή των πελμάτων σας σε σχέση με τα πέδιλα διευκολύνοντας τις κινήσεις σας μέσα στο νερό. Το πάχος πρέπει να είναι το πολύ 3χιλιοστά καθώς μεγαλύτερο πάχος μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή πιασίματα νεύρων.
 9. Πέδιλα

 10. pediloΤα πλαστικά πέδιλα μεγάλου μήκους είναι η πιο προσιτή και οικονομική λύση για κάθε αρχάριο ψαροντουφεκά. Ευελιξία και ταχύτητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προσφέρουν στο κολυμπτιτό ψάρεμα. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα πέδιλα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί στην αρχή να σας φανούν βαριά και να σας δυσκολεύουν, με την πάροδο όμως του χρόνου σίγουρα θα σας ανταμείψουν.
 11. Μάσκα/Αναπνευστήρας

 12. maskaanapneystirasΗ καλή επιλογή μιας καλής μάσκας σε συνδυασμό με έναν αναπνευστήρα να είστε σίγουροι ότι θα σας προσφέρουν ένα ευχάριστο και ξεκούραστο υποβρύχιο κυνήγι. Μάσκες μικρού όγκου προτιμούνται από τους περισσότερους ψαροντουφεκάδες παρέχοντας την μέγιστη ορατότητα, ωστόσο υπάρχουν μάσκες μέσου όγκου ισάξιες με τις προηγούμενες. Μην ξεχνάτε πάντα να ελέγξετε την καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό σας πριν την αγοράσετε. Όσον αφορά τον αναπνευστήρα, στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά είδη, όλα αξιόλογα.
 13. Σημαδούρα/πλωτήρας

 14. simadouraΤο πιο σημαντικό κομμάτι του καταδυτικού μας εξοπλισμού. Δεν νοείται ψαροντουφεκάς χωρίς σημαδούρα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών σημαδούρες, κοντές, μακριές, ορθογώνιες, στρόγγυλες, με στεγανά κ.α. Διαλέγετε όποια σας αρέσει αρκεί το εξωτερικό της υλικό να είναι σκληρό ώστε να αντέχει στις κακουχίες. Επίσης υπάρχουν προστατευτικά εξωτερικά καλύμματα που προστατεύουν τη σημαδούρα σας από τον ήλιο και τυχόν κοψίματα. Μαζί με την σημαδούρα προμηθεύεστε και σκοινί 50 μέτρων το λιγότερο, το οποίο το τυλίγετε σε μια ανέμη σημαδούρας.
 15. Βάρη και ζώνη βαρών

 16. vari_zoniΗ ζώνη με την σωστή κατανομή βαρών βοηθάει στην πλευστότητα σας, βοηθώντας την κατάδυση και γενικά τις κινήσεις μέσα στο νερό. Προσοχή, τα βάρη πρέπει απλά να σας δίνουν μια ώθηση προς τον βυθό και όχι να σας βουλιάζουν. Με τον καιρό θα καταλάβετε από μόνοι σας πόσα κιλά σας χρειάζεστε για να αποκτήσετε την τέλεια πλευστότητα. Ελαστικές ζώνες εφαρμόζουν τέλεια πάνω στην στολή χωρίς να μετακινούνται τα βάρη κατά την διάρκεια της κατάδυσης. Να προσέχετε η πόρπη να είναι ταχείας απελευθέρωσης ώστε να μπορεί να απελευθερώνεται εύκολα από το σώμα σας.
 17. Μαχαίρι

 18. maxairiΤο μαχαίρι χρησιμοποιείται στο ψαροντούφεκο κυρίως για την θανάτωση των θηραμάτων. Εκτός αυτού όμως παρέχει ασφάλεια καθώς τα κομμένα δίχτυα και παραγάδια στους ελληνικούς βυθούς απαντώνται πολύ συχνά αποτελώντας θανάσιμη παγίδα για τους έλληνες ψαροντουφεκάδες. Προσοχή λοιπόν και το μαχαίρι σε ετοιμότητα!
 19. Ψαροβελόνα

 20. psarovelonaΗ ψαροβελόνα χρησιμεύει για το «κρέμασμα» των ψαριών. Ασφαλέστερο μέρος για να κρεμάτε την ψαροβελόνα σας είναι η σημαδούρα.http://www.psarontoufeko.com/eksoplismos/katadytikos/katadytikos-eksoplismos-neou-psarontoufeka


Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Ο Ροφός, αγαπημένo θήραμα κάθε ψαροντουφεκά

5 48

rofosΟ Ροφός είναι ένα από τα αγαπημένα θηράματα κάθε ψαροντουφεκά. Συγγενεύει με τη Πέρκα το Λαβράκι και μοιάζει πολύ με τη Στήρα. Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα. Είναι μεγάλο ψάρι και το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια.

Ανήκει στα περκοειδή και η επιστημονική ονομασία του είναι Epinephelus marginatus (επινέφελος). Ανήκει στην οικογένεια των Σερανιδών και πιο συγκεκριμένα στην υποοικογένεια Επινεφελιδών (epiphelinae).

Είναι το κυρίαρχο ψάρι στη Μεσόγειο ενώ συναντάται και στον Ανατολικό Ατλαντικό και σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο με διάφορες μορφές.

Ονομασία ανά την Ελλάδα:

 • Ροφός: κοινή ονομασία ανά την Ελλάδα.
 • Ορφός: στα Δωδεκάνησα
 • Ρουφός: στις Κυκλάδες και βγαίνει από το ρουφάω. Ο ροφός λόγω της μεγάλης στοματικής του κοιλότητας έχει την τάση να καταβροχθίζει τα θηράματα του.
 • Μαυρόψαρο-Μαύρο: κοινή ονομασία ανά την Ελλάδα λόγω του σκούρου χρώματός του. Στην γλώσσα του ψαροντούφεκου όταν λέμε «Πάω να ψαρέψω Μαύρα» εννοούμε ότι πάμε να κυνηγήσουμε ψάρια όπως ο ροφός, η στήρα ο βλάχος κ.α.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

rofos2Γενικά ο ροφός είναι ένα κοντόχοντρο ψάρι με πολύ μεγάλο κεφάλι το οποίο αποτελεί το 1/3 του συνολικού του μήκους. Στο κεφάλι του, αυτό που διακρίνεται πολύ έντονα είναι το πολύ μεγάλο στόμα του με τις πολύ σκληρές βρογχικές του πλάκες που καλύπτουν τα βράγχια. Ποτέ δεν πιάνουμε τον ροφό από τα βράγχια καθώς είναι εξαιρετικά κοφτερά. Το καλύτερο σημείο για να πιάσεις με τα χέρια ένα ροφό είναι τα μάτια. Τα δόντια του είναι γενικά πολύ ψιλά και πριονωτά. Τα μάτια του είναι πολύ μεγάλα και επιβλητικά ενώ η σκληρότητα του κρανίου του διαπιστώνεται σε κάθε βολή με το ψαροντούφεκο. Δεν είναι λίγες φορές που βέργες σφηνώνουν στο κρανίο του ροφού δυσκολεύοντας το ξεβράχωμα. Ο όγκος του σώματός του αρχίζει να μειώνεται αισθητά μετά το κεφάλι προς την ουρά, ενώ τα πλευρικά του πτερύγια καθώς και η ουρά έχουν χαρακτηριστικό σχήμα βεντάλιας και είναι πολύ ισχυρά.

Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με το περιβάλλον που ζει. Το πιο σύνηθες χρώμα είναι το σκούρο μαύρο-καφέ με έντονες πρασινόασπρες κηλίδες καθ'όλο το μήκος του σώματός του. Η κοιλιακή του χώρα έχει χρώμα ανοιχτό καφέ-κόκκινο και πλησιάζοντας την ουρά ασπρίζει τμηματικά.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γενικά ο ροφός είναι ένα ψάρι που καταβροχθίζει ότι ελκυστικό βρεθεί στην περιοχή της κυριαρχίας του. Συνήθως ειδικεύεται στο καρτέρι, όπως ένας καλός ψαροντουφεκάς και εκτινάσσεται ανοίγοντας διάπλατα το στόμα του και ρουφώντας το θήραμα του. Ο ροφός τρέφεται με κάθε λογής μικρότερα ψάρια όπως, σκορπίνες, σαργοί κ.α. ενώ το αγαπημένο του θήραμα είναι το χταπόδι και γενικά όλα τα μαλάκια, όπως σουπιές και καλαμάρια. Τα καβούρια , τα κυδώνια, τα στρείδια, μύδια και όλων των λογής οστρακοειδή αποτελούν μέρος της δίαιτας των ροφών. Επίσης καραβίδες, μικροί αστακοί και γαρίδες αποτελούν ελκυστικά μενού για τον λαίμαργο ροφό.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

rofos3Ο ροφός αποτελεί ένα πολύ δυνατό, άγριο και κυρίαρχο διεκδικητή της περιοχής του. Δεν επιτρέπει εύκολα την προσέγγιση κοντά στο θαλάμι του άλλων ομοίων  ψαριών. Την περιοχή του την οριοθετεί προκειμένου να απομακρύνει άλλα μεγάλα ψάρια καθώς και να προσελκύσει τα θηλυκά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Παρόλα αυτά ο ροφός είναι πολύ πιο φιλικός και κοινωνικός με άλλα μικρότερα ψάρια πολλά εκ των οποίων ζουν μαζί του μέσα στο θαλάμι. Ένα ψάρι που επισημαίνει την παρουσία ροφού στην ευρύτερη περιοχή είναι ο σικυός. Δεν είναι λίγες φορές που συναντάμε σικυούς, σαργούς ή κακαρέλους στο θαλάμι του ροφού. Ο λόγος είναι η προστασία τους από μεγαλύτερους θηρευτές. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο θα συναντήσουμε ροφούς να συγκατοικούν σε μεγάλα θαλάμια.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ροφός είναι ένα ψάρι ερμαφρόδιτο. Ο ροφός από τον πρώτο κιόλας χρόνο ζωής του ξεκινάει την παραγωγή αυγών. Παραμένει ως θηλυκό  για τα πρώτα 10 έτη της ζωής του ενώ  όταν ξεπεράσει τα 10 χρόνια ζωής(6-7 κιλά) αρχίζει να μετατρέπεται κατά ένα περίεργο τρόπο σε αρσενικό. Δηλαδή με την αύξηση του βάρους και ηλικίας ο ροφός μετατρέπεται σε αρσενικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν σε μία περιοχή υπάρχει ένα αρσενικό το οποίο για κάποιο λόγο ψοφήσει ή εγκαταλείψει την περιοχή τότε άμεσα ξεκινάει η μετατροπή ενός άλλου θηλυκού ροφού σε αρσενικό. Ποτέ στην ίδια περιοχή δεν συναντάμε πάνω από ένα αρσενικό ροφό.

ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΡΟΦΟΥ ΜΕ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ψαρέψεις τον ροφό με το ψαροντούφεκο είναι το ψαχτήρι. Ο ροφός ζει κυρίως σε ξέρες και βραχώδης βυθούς ενώ τα αγαπημένα του θαλάμια είναι μεγάλα μονόπετρα με περιτριγυρισμένες φυκιάδες που αποτελούν το καλύτερο καμουφλάζ κατά την διάρκεια της αναζήτησης τροφής. Επίσης είναι πολλές οι φορές που συναντάμε ροφούς μέσα σε σχισμές και τρύπες σε ρηχές ξέρες. rofos_sargosΈνα ψαροντούφεκο 90αρι με δυνατά λάστιχα είναι άξιο για την σύλληψη ενός μεγάλου θηράματος. Ο ροφός όταν χτυπηθεί μέσα στο θαλάμι του ή όταν βρίσκεται κοντά στο θαλάμι έχει την τάση να βραχώνει εύκολα κάνοντας πολύ δύσκολο το ξεβράχωμα του. Τα βράγχια του είναι εξαιρετικά ογκώδη και με το άνοιγμά τους μέσα στην τρύπα γαντζώνουν οι σκληρές βρογχικές πλάκες στα βράχια. Είναι καλό όταν σκοπεύουμε να πάμε ψαροντούφεκο για ροφούς, να έχουμε εφεδρικά ψαροντούφεκα για δευτέρωμα και θανάτωση, καθώς  και γάντζο και μπαλονάκι ξεβραχώματος. Επίσης ένας άλλος τρόπος για το ψάρεμα του ροφού είναι το καρτέρι ή το συρτό καρτέρι. Ο ροφός είναι ένα περίεργο ψάρι όπως ο χάνος. Είναι ικανός να σε περιμένει να τον πλησιάσεις πολύ κοντά αλλά συνήθως στο τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την βολή εξαφανίζεται αστραπιαία. Το καρτέρι μπορεί να κινήσει την περιέργεια του ροφού αλλά πρέπει να είμαστε σε αρκετά καλή φόρμα με υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η βολή θα είναι καίρια και σίγουρα στο κεφάλι.

Τέλος, δεν πρέπει να χτυπάμε ροφούς κάτω των 4-5 κιλών γιατί ο πληθυσμός τους έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να μειώνεται αισθητά. Εμείς οι ψαροντουφεκάδες πρέπει να είμαστε αυτοί που θα εναντιωθούμε απέναντι στην παράνομη αλιεία του ροφού και να απομονώσουμε όλους αυτούς που δεν σέβονται τους νόμους της θάλασσας και τα ίδια τα ψάρια. Η απληστία και η ανευθυνότητα είναι δύο συναισθήματα τα οποία δεν πρέπει να κυριαρχούν σε κανένα ψαροντουφεκά.

Την θάλασσα και τα ψάρια πρέπει να τα σεβόμαστε με όλη μας την δύναμη.


http://www.psarontoufeko.com/psarontoufeko/eidi-psarion/rofos-sto-psarontoufeko


Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Η ελληνική ναυτιλία άντεξε στην κρίση

5 48


alt"Η ελληνική ναυτιλία άντεξε στην κρίση" αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Australian σχετικό με την ευρωστία της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία στηρίζεται σε φορτηγά πλοία μεγάλης χωρητικότητας και πετρελαιοφόρα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως όντας ευέλικτες οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που εγγράφουν πλοία κάτω από ξένες σημαίες, έχουν έδρες στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Σημειώνεται ακόμα πως απέφυγαν την έκθεση στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) και χαίρουν τη δεύτερη θέση σε μέγεθος εμπορικού στόλου παγκοσμίως, μετά την Ιαπωνία.

http://www.express.gr/news/shipping/302963oz_20100514302963.php3Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Αστακός: Είναι ένα σπάνιο είδος θαλασσινού που ως μεζές θεωρείται απΆ τους πιο εκλεκτούς

5 48

alt

Ο αστακός είναι ένα σπάνιο είδος θαλασσινού που ως μεζές θεωρείται απ' τους πιο εκλεκτούς γι' αυτό η τιμή του ήταν ανέκαθεν πολύ υψηλή.
Ζει σε καθαρά πελάγη και έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στα δροσερά νερά. Το χειμώνα τον βρίσκουμε κοντά στο γιαλό και είναι μαυριδερός ενώ το καλοκαίρι προτιμά τα βαθιά, χωρίς ποτέ να ξεπερνάει τα 200 μέτρα βάθος (εξού και η ονομασία "βαθύτης"), τότε το κέλυφός του αποκτά μια ξανθή απόχρωση.
Απ' όλη την Ελλάδα έρχονται να ψαρέψουν αστακούς στα νερά γύρω απ' τη Σκύρο. Εκτός του αστακού που φτάνει, το πολύ, μέχρι 4,5 κιλά υπάρχει και η λεγόμενη αστακοκαραβίδα ή αλλιώς "πολίτης" που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 κιλά (έχει και δαγκάνες). Σπάνια επίσης συναντάται και ένα είδος των ρηχών νερών που ονομάζεται ταρακούκος.
Το ψάρεμα του αστακού γίνεται με δίχτυ με μεγάλο μάτι στις "τραγάνες" δηλαδή σε ομαλούς, πετρώδεις βυθούς που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, τις "καβουριές". Εκεί, οι ψαράδες, ρίχνουν τα δίχτυα τους και τ' αφήνουν τουλάχιστον δέκα ώρες μέσα στη θάλασσα, μάλιστα σε περιπτώσεις τρικυμίας μπορεί να τ' αφήσουν μέχρι και δυο μέρες. Αυτό εξηγεί και το φαινόμενο του "άδειου" αστακού γύρω απ' τον οποίο έχει δημιουργηθεί ένας μύθος. Τίποτα το ανεξήγητο δεν υπάρχει σ' αυτό, αφού, καθώς μας λένε οι ψαράδες, οι αστακοί πιασμένοι στα δίχτυα, μπορεί να δεχθούν επίθεση είτε από κάποιο χταπόδι ή από τις "μαμουρήθρες" (ένα είδος σκουληκιού που πάει κατά χιλιάδες) με αποτέλεσμα, μέχρι να τραβήξουν τα δίχτυα τους, να μην έχει μείνει παρά μόνο το κέλυφος.
Το ψάρεμα του αστακού συνεχίζεται με ενδιάμεσα διαλείμματα που ξεκινούν όταν μειώνεται ο αριθμός τους και τελειώνουν όταν γεμίζουν πάλι οι "καβουριές". Από το Νοέμβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη το ψάρεμα του αστακού απαγορεύεται σύμφωνα μ' ένα νόμο που εφαρμόζεται από το 2000, διότι τότε είναι περίοδος ανα-παραγωγής. Μερικά αυγωμένα θηλυκά, πολλές φορές, πιάνονται και μέσα στον Αύγουστο.
Η τιμή του ωμού αστακού κυμαίνετε γύρω στις 9.000δρ το κιλό αλλά συνήθως καθορίζεται από τη προσφορά και τη ζήτηση της κάθε εποχής. Στη Σκύρο μπορείτε να βρείτε φρέσκους αστακούς σαν αυτούς που στολίζουν το εξώφυλλό μας και προσέφερε ο Δημήτης Ψαριώτης (τηλ.: 0222 93250. Επίσης στον Μανώλη Παναγιώτου τον "Τσίφτη" (τηλ.: 0222 93401 & 93483) και περιστασιακά σε διάφορα ψαροκάικα που συναντά κάποιος στο λιμάνι.Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2015
ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Τελευταίες εγγραφές

Alaska Fishing. (0 comments)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ DENDOUMARU 1000 ΚΑΙ 4000 PLAYS (0 comments)
Για να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης για τους...

Το βίντεο που σαρώνει το ίντερνετ! Η «μαγική» στιγμή για ένα δελφίνι! (0 comments)

Τετράκοπη η «Φονική» δοκιμή διεισδυτικότητας της τετράκοπης αιχμής στη βέργα. (0 comments)
Η φιλοσοφία της δεν έχει να κάνει μόνο με το πολύ...

Θα πάθετε ΣΟΚ με αυτό που θα συμβεί στη κοπέλα! (0 comments)

Επίθεση ψαριού στο δόλωμα στην οθόνη του βυθόμετρου! (0 comments)

Χειμερινό ψάρεμα στον Αργολικό (0 comments)

Διαβάστε τί κρύβεται πίσω από το καλαμάρι-«γίγας» στο Κατάκολο. (0 comments)
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥΗ Ευγενία Λευκαδίτου ειδικός...

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit

vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Search Engine Submission - AddMe