Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Ανοιξιάτικο θαλασσινό σαλόνι 2010: Δεν ήταν όλοι εκεί

5 48

Με μικρή συμμετοχή εκθετών, σε σχέση με τις υπάρχουσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο των φουσκωτών και πολυεστερικών σκαφών, καθώς επίσης σχετικών ειδών και εξοπλισμού, ολοκληρώθηκε το φετινό ανοιξιάτικο ναυτικό σαλόνι το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας από τις 15 έως και τις 19 Απριλίου.

Το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε κατά την έκθεση ήταν βαρύ, εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών συγκυριών που πλήττουν τη χώρα ενώ ο χώρος που φιλοξένησε την εφετινή έκθεση, δεδομένου ότι δεν ήταν ευρύχωρος, είχε ως επακόλουθο να δημιουργείται συνωστισμός, τόσο ως προς την τοποθέτηση των περιπτέρων και των εκθεμάτων όσο και ως προς την διέλευση του κοινού.

Αν και το φετινό ανοιξιάτικο ναυτικό σαλόνι προβλημάτισε, τόσο από άποψη συμμετοχών όσο και από οργανωτικά ζητήματα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της διοργανώτριας εταιρείας, υπήρχε μία αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 12% σε σχέση με την περσινή έκθεση ενώ προέκυψε ένα επιπλέον θετικό στοιχείο αφού ορισμένες εταιρείες πραγματοποίησαν σημαντικές προσφορές στα προϊόντα τους.

Το Ανοιξιάτικο Θαλασσινό Σαλόνι διοργανώθηκε από την εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων EXPO ONE με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πλαστικών Σκαφών Παρελκομένων Εξαρτημάτων Εμπόρων & Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ ΠΕΕΥ).


http://www.in.gr/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=12770&lngChapterID=25515&lngItemID=103977


Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

8ο Πλωτό Σαλόνι μεταχειρισμένων σκαφών αναψυχής από τις 15 έως τις 18 Aπριλίου, στο Λαύριο

5 48

Το 8ο πλωτό σαλόνι μεταχειρισμένων σκαφώνα, Best Value Yachting 2010, ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 15 Απριλίου στο Λιμάνι Λαυρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 Απριλίου. Το καθιερωμένο πλέον πλωτό σαλόνι μεταχειρισμένων σκαφών, έρχεται για να βοηθήσει τους φίλους της θάλασσας να επιλέξουν και να αποκτήσουν άμεσα το δικό τους μεταχειρισμένο σκάφος αναψυχής στην καλύτερη τιμή.

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, στο λιμάνι του Λαυρίου, η έκθεση συγκεντρώνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταχειρισμένων σκαφών αναψυχής καθώς και ιδιώτες, οι οποίοι παρουσιάζουν με άμεσο τρόπο τα προϊόντα τους.

Η Best Value Yachting έχει δυο πλεονεκτήματα που καθιστούν την επίσκεψη σε αυτή χρήσιμη για κάθε υποψήφιο αγοραστή σκάφους. Το πρώτο είναι ότι προσφέρει πολλά μοντέλα συγκεντρωμένα για αγορά ή ανταλλαγή, ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους. Και το δεύτερο είναι ότι όντας πλωτή, όχι μόνο παρουσιάζει τα σκάφη στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά επιτρέπει και τις δοκιμές, ώστε ο αγοραστής να μπορέσει να πάρει την τελική του απόφαση αφού κάνει μια επί τόπου δοκιμή του σκάφους που τον ενδιαφέρει.

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Παρασκευή 15.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-20.00

Πληροφορίες: EuroPartners τηλ: 210 92 21 254, e-mail:info@europartners.gr , www.europartners.gr


Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Επικίνδυνα ψάρια για τον ψαροντουφεκά

5 48


alt

Η φράση επικίνδυνα ψάρια ίσως παραπέμπει σε εικόνες θρίλερ με καρχαρίες και σκυλόψαρα. Ευτυχώς στα νερά μας οι συναντήσεις με επικίνδυνα καρχαριοειδή είναι ελάχιστες.

Έτσι λέγοντας επικίνδυνα ψάρια εννοούμε είδη, που μάλλον από δική μας υπαιτιότητα μπορούν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι σκορπιοί, η δράκαινα, κάποια είδη σαλαχιών και φυσικά η γνωστή μας σμέρνα. Τα παραπάνω είδη γενικά δεν θεωρούνται υψηλής γευστικής αξίας και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν τις ψαρευτικές συγκινήσεις που αναζητά ο ψαροτουφεκάς. Είναι απαραίτητο όμως να τα έχουμε υπόψη μας ώστε να αποφύγουμε κακοτοπιές που πιθανόν θα χαλάσουν το ψάρεμα μας και ίσως μας βάλουν σε μπελάδες.

altΟι δράκαινες ανήκουν στην οικογένεια των τραχινιδών. Η μεγάλη δράκαινα (Trachinus araneus) χαρακτηρίζεται από το μικρότερο κεφάλι το οποίο καταλήγει σε ένα στόμα το οποίο έχει διεύθυνση προς τα πάνω. Μπορεί να φτάσει στα 40 εκατοστά και είναι αρκετά επικίνδυνη. Έχει επτά δηλητηριώδης αγκαθωτές ακτίνες στο ραχιαίο πτερύγιο, ενώ και στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα όταν αυτός έχει την ατυχία να τσιμπηθεί. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι ο έντονος και με διάρκεια πόνος, η λιποθυμία, ο εμετός και ο υψηλός πυρετός. Οι παρενέργειες ενός τέτοιου τσιμπήματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις άμυνες και τις αντιστάσεις του οργανισμού του. Τα ίδια ισχύουν και για τη μικρή δράκαινα (Trachinus draco) η οποία διαφέρει μορφολογικά ως προς τα χρώματα σε σχέση με τη μεγάλη δράκαινα. Οι δράκαινες ζουν και κυνηγούν σε αμμώδεις περιοχές. Τις ζεστές μέρες του χρόνου οι δράκαινες γίνονται νωχελικές στις αντιδράσεις τους και έτσι δεν αποκλείετε κάποιος κολυμβητής να πατήσει μία και φυσικά να δεχθεί ένα αναπάντεχο τσίμπημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγούμε αμέσως έξω από το νερό και αν είναι δυνατόν να επισκεφθούμε ένα σημείο που θα μας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το τσίμπημα μιας δράκαινας (όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος, τόσο πιο επώδυνο το τσίμπημα) μπορεί σε ορισμένους να δημιουργήσει αλλεργικό σοκ με πολύ άσχημα επακόλουθα. Στο ίδιο μοτίβο και το τσίμπημα από τους σκορπιούς και τις σκορπίνες.

altΗ σκορπίνα ή σκόρπαινα είναι σε εμφάνιση ένα από τα πιο άσχημα ψάρια. Ζει συνήθως σε βαθύτερα νερά και μπορεί να φθάσει και τα 45 εκατοστά μήκος σώματος. Το χρώμα της είναι κυρίως κόκκινο και συνοδεύεται με τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του βυθού. Το τσίμπημα γίνεται από τα δηλητηριώδη αγκάθια του ραχιαίου πτερυγίου, όμως ιδιαίτερα επώδυνο είναι όταν το τσίμπημα γίνει από τα αγκάθια που βρίσκονται στο επικάλυμμα. Ο σκορπιός είναι πιο μικρός από τη σκορπίνα και μπορεί να φθάσει τα 20-25 εκατοστά μήκος σώματος. Είναι πιο κοινό είδος και συναντάται εύκολα στα πολύ ρηχά. Οι εξαιρετικές δυνατότητες του στη παραλλαγή, κάνει πιθανή μια τυχαία επαφή μαζί του. Μερικές φορές η σκόρπαινα γίνεται αρκετά μεγάλη και αποτελεί ένα καλό θήραμα. Είναι εύκολο να χτυπηθεί με ψαροτούφεκο, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά το ξεψάρισμα.

altΗ σμέρνα ανήκει στην οικογένεια των μουρενοειδών. Το σώμα της είναι φιδίσιο με χρώμα που ποικίλει στις αποχρώσεις του καφέ και συμπληρώνεται από βούλες υποκίτρινου χρώματος. Το κεφάλι της καταλήγει σε κωνοειδές σχήμα και η μασέλα της είναι εξαιρετικά δυνατή. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Τα δόντια της σμέρνας έχουν μια κλήση προς τα μέσα, έτσι αν δαγκώσει κάτι δεν μπορεί να το αφήσει, παρά μόνο αν αποκολλήσει το κομμάτι που δάγκωσε. Η σμέρνα κατοικεί σε όλα τα βάθη, ακόμα και σε πολύ ρηχά νερά. Εκεί θα την δούμε στο βραχώδες περιβάλλον να ξετρυπώνει από κάποια τρύπα. Η θωριά της παραπέμπει σε επιθετικό χαρακτήρα και καθώς ανοιγοκλείνει το στόμα της μοιάζει να απειλεί τον δύτη. Η αλήθεια είναι ότι η σμέρνα δεν θα επιτεθεί στο δύτη που περνά έξω από το θαλάμι της. Ανοιγοκλείνει το στόμα της γιατί έτσι αναπνέει. Η σμέρνα θα γίνει επικίνδυνη όταν χτυπηθεί σε κακό σημείο, τότε θα προσπαθήσει να δαγκώσει ότι βρεθεί μπροστά της. Επίσης έλκεται από τη μυρωδιά του αίματος, γι' αυτό καλό είναι όταν κάνουμε ψαχτήρι σε περιοχές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σμέρνες να μην κρεμάμε σκοτωμένα ψάρια στη μέση μας. Αν σας αρέσει το κρέας τη σμέρνας, τότε η βολή θα πρέπει να γίνεται με ακρίβεια στο κεφάλι. Τέλος θα πρέπει να προσέχουμε κατά τις περιόδους που βλέπουμε από γειτονικές τρύπες να βγαίνουν δύο σμέρνες. Ίσως είναι εποχή αναπαραγωγής και τότε η σμέρνα μπορεί να γίνει πολύ επιθετική.

alt

Λέγοντας σαλάχι ή σελάχι εννοούμε ένα μεγάλο εύρος από είδη που ανήκουν στην οικογένεια των ραγιδών. Ο αετός, η τρυγόνα, το διαβολόψαρο και η ρίνα είναι μερικά από αυτά. Ταalt σαλάχια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τον ψαροτουφεκά, λόγω ενός πριονωτού αγκαθιού που έχουν στη βάση της ουράς τους. Αν μετά το χτύπημα δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, είναι πολύ πιθανόν ο δύτης να δεχθεί ένα χτύπημα με αυτό το αγκάθι. Ο πόνος είναι δυνατός και γίνεται περισσότερο έντονος καθώς περνά η ώρα. Μάλιστα ανάλογα με το είδος του σαλαχιού και τις αντοχές του οργανισμού του ψαροκυνηγού ίσως δημιουργηθούν λιποθυμικές τάσεις κτλ. Μάλιστα θα πρέπει να τονιστεί, ότι λόγο του αγκιστρωτού σχήματος του αγκαθιού είναι πολύ δύσκολο να βγει. Είναι καλύτερο όταν βρίσκεστε κοντά σε σημείο που μπορείτε να πάρετε τις πρώτες βοήθειες, να αφήσετε σε κάποιον ειδικό το βγάλσιμο του αγκαθιού. Για να αποφύγουμε όλα αυτά είναι καλό να κόβουμε το αγκάθι του σαλαχιού αμέσως μετά το χτύπημα του και να είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αρκετά είδη ψαριών μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Ας σκεφτούμε τα κοφτερά δόντια του λούτσου, το δάγκωμα του γοφαριού, της συναγρίδας ή του φαγκριού. Το θέμα είναι ότι τα ψάρια δεν φταίνε ποτέ. Εμείς εισβάλουμε στο δικό τους χώρο. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον αυτό να γίνεται με διακριτικό τρόπο και τόσο αποτελεσματικά ώστε ούτε τα ψάρια να υποφέρουν και φυσικά ούτε εμείς.

Πηγή: naspor.gr


Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Ψάρεμα με καθετή

5 48

Σε όλο τον κόσμο είναι διαδεδομένη η παράκτια αλιεία από βάρκα

 η δημοφιλέστατη και στην Ελλάδα καθετή σε ρηχά ή βαθιά νερά, στις πέτρες στα φύκια ή στην άμμο. Στην περίπτωση αυτή ο ψαράς κράτα την πετονιά στο χέρι του και το ψάρι πιάνεται στο αγκίστρι με τίναγμα του βραχίονα. Η αρματωσιά της καθετής αποτελείται από δυο ή περισσότερα αγκίστρια και ένα μικρό μολύβι. Με καθετή αλιεύονται κυρίως πέρκες, χάνοι, σκορπιοί (στις πέτρες) κ.ά., όλα κοντά στην ακτή. Το πιο γνωστό θήραμα είναι ο χάνος, γι'αυτό και οι βασικές στοιχειώδεις καθετές αποκαλούνται χανικά. Το ψάρεμα με καθετή ενδείκνυται για μέτρια έως ρηχά βάθη, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται ο ψαράς το τσίμπημα αλλά και να μπορεί να μαζεύει την καθετή χωρίς να μπερδεύεται η πετονιά. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πολύ και μια ειδική κατηγορία καθετής, η οποία γίνεται σε πολύ βαθιά νερά 150-300 μέτρων. Αυτό το είδος αλιείας διευκολύνουν ειδικές ανέμες με ηλεκτροκίνητα μοτέρ οι οποίες τυλίγουν αυτόματα την καθετή από τα βάθη, ενώ με ένα ηλεκτρικό σήμα ειδοποιούν τον ψαρά πότε πιάνονται ψάρια.  Το πιο συνηθισμένο θήραμα με αυτή την μέθοδο είναι οι μπαλάδες (γι'αυτό λέγονται και μπαλαδοκαθετές), ενώ συχνά πιάνονται και μεγάλες σκορπίνες, μουγκριά, μπακαλιάροι, γαλέοι και μεγάλοι βλάχοι. Μια καθετή ειδικής μορφής είναι η ζόκα, εργαλείο με χοντρή πετονιά στην οποία το αγκίστρι έχει προσαρμόστε απευθείας σε μολυβήθρα σε σχήμα ψαριού ή ψαροκεφαλής, τρυπημένη στην μια άκρη για να δένεται το νήμα. Το δόλωμα συνήθως είναι χταπόδι ή σουπιά. Με τη ζόκα πιάνονται (κυρίως σε νυχτερινό ψάρεμα) μεγάλα ψάρια, όπως στήρες, ροφοί και σφυρίδες. Ένα είδος ζόκας είναι και η καθετή με σημαδούρα. Ο ψαράς ρίχνει τις ζόκες του (ή απλές χοντρές πετονιές με μεγάλα αγκίστρια δολωμένα με ολόκληρο ψάρι) και σε καθεμία δένει μια μικρή σημαδούρα και αφήνει το εργαλείο να ψαρέψει μόνο του.

http://www.kynigos.com/%CE%A8%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%CE%A8%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1/tabid/276/ctl/Details/mid/943/ItemID/49/Default.aspxΤετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Εμπρησμοί κτιρίων, τρεις νεκροί στην Αθήνα

5 48

Τρεις νεκρούς έβγαλε η πυροσβεστική από το κτίριο της Σταδίου 23, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά μετά από εμπρησμό με βόμβες Μολότοφ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά το τέλος της πορείας των απεργών στο κέντρο της Αθήνας. Γύρω στις 3:30 το απογευμα υπηρχαν σε εξέλιξη εμπρησμοί κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.


http://www.enet.gr/

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2014
ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Τελευταίες εγγραφές

ΑΠΙΘΑΝΟ ΒΙΝΤΕΟ - Δείτε τι ανέβηκε σε σκάφος! (0 comments)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΑ (0 comments)

ψάρεμα με καθετή - Εξοπλισμός μακρύ καλάμι από τον Marco Volpi (0 comments)

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ "Από την εγκυκλοπαίδεια ο Βυθός" (0 comments)
Το κοινό χταπόδι, Octopus vulgaris είναι το τυπικό...

Ψάρεμα καλαμαριού με συρτή απο τον Marco Volpi (0 comments)

Εκδρομή του Μακεδονικού Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών στη Θράκη. (0 comments)
Ο Μακεδονικός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, μετά τις...

Αγώνας Παράκτιας Αλιείας στη Σύρο και σεμινάριο για casting και εγγλέζικο. (0 comments)
Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου διοργανώνει τον 1o...

Βοήθεια, δεν εξισώνω!!! Το μεγάλο δράμα κάθε ελεύθερου -και αυτόνομου- δύτη. (0 comments)
Ίσως όλοι το έχουν ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη...

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit
SYNC ME @ SYNC
vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Neemo.gr
Search Engine Submission - AddMe