Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Χταπόδι - Mαλάκιο

5 48


alt

Το χταπόδι είναι μαλάκιο, κεφαλόποδο με 8 πλοκάμια, δίχως καθόλου όστρακο.

Στο κέντρο των πλοκαμιών υπάρχει το στόμα το οποίο φέρει σιαγόνες από κερατίνη για τον τεμαχισμό της τροφής, όπως επίσης και μασητική κατασκευή (Radula). Φέρει επίσης εγκέφαλο, πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια πολύπλοκης δομής και η όραση τους είναι οξεία.

Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα. Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη η οποία περιέχει χαλκό και έχει γαλάζιο χρώμα.

Κατά μήκος των πλοκαμιών,το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες,αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως το χταπόδι χρησιμοποιούσε τα τέσσερα πλοκάμια του για να κινείται και τα άλλα για να τρώει και να χειρίζεται αντικείμενα. Νέες έρευνες όμως έδειξαν ότι χρησιμοποιούν τα έξι από τα πλοκάμια τους για να πιάνουν τα θηράματά τους και τα δύο για να μετακινούνται.

Η επαγγελματική αλιεία του χταποδιού στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 2.190 τόνοι, το 2002 2.443 τόνοι και το 2003 περίπου 3.000 τόνοι.


Πηγή: wikipedia.org


Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Ροφός

5 48

alt


Ροφός. Κοινή ονομασία των περκόμορφων ιχθύων του είδους Epinephelus marginatus, της οικογένειας των σερανιδών
Ο ροφός είναι κοινό ψάρι της μεσογείου, ενώ εμφανίζεται και σε εκτεταμένες παράκτιες ζώνες του Ατλαντικού ωκεανού. Το μεγαλόσωμο αυτό ψάρι που μπορεί να φτάσει μήκος εως 1,5 μέτρο έχει χοντρό και μυώδες σώμα και μεγάλο πεπλατυσμένο κεφάλι το οποίο καταλαμβάνει το 1/3 του σώματός του. Τα μάτια του είναι πολύ ευκίνητα και το στόμα του είναι μεγάλο και εφοδιασμένο με αιχμηρά δόντια.. Η κάτω γνάθος προεξέχει. Φέρει δύο ενιαία πτερύγια αποτελούμενα από άκανθες. Το σώμα του είναι σκούρο καστανό, διάστικτο από ακανόνιστες ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Ζει μοναχικά σε βραχώδη υποστρώματα κοντά στην ακτή, όπου τρέφεται κυρίως με μαλάκια (χταπόδια) καρκινοειδή και μικρότερα ψάρια. Ο ροφός ψαρεύεται εντατικά για το τρυφερό και εύγευστο κρέας του.

Πηγή:Εγκυκλοπαίδια δομή.


Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Ψάρεμα με surfcasting

5 48

Tο surfcasting κατ' εξοχήν γίνεται από μεγάλες αμμουδερές παραλίες, γι' αυτό και χρειαζόμαστε βάσεις για να στηρίξουμε τα καλάμια με τα οποία θα ψαρέψουμε, που θα πρέπει να είναι από 3 και πάνω, ώστε να μεγαλώνουν οι πιθανότητες σύλληψης ψαριού, εφόσον θα υπάρχουν περισσότερα δολώματα.

Τα ιδανικά καλάμια και οι κατάλληλες βάσεις είναι το ήμισυ του παντός για τον αρχάριο.
Τα ιδανικά καλάμια και οι κατάλληλες βάσεις είναι το ήμισυ του παντός για τον αρχάριο.Ξεκινάμε με τη βάση που είναι καρφωμένη στην άμμο. H βάση αυτή μας επιτρέπει να κρατάμε όρθια τα καλάμια μας κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, αποφεύγοντας να τα κρατάμε πάντα στα χέρα μας, κάτι πολύ κουραστικό. Γενικά, όλες οι βάσεις καλαμιών είναι φτιαγμένες με γωνίες αλουμινίου μήκους 1,30 μέτρων, με τη μία άκρη μυτερή, για να καρφώνεται εύκολα στην άμμο, να μεγαλώνει το ύψος των καλαμιών, ώστε τα κύματα να «ενοχλούν» την τεντωμένη πετονιά μας όσο λιγότερο γίνεται και η αλμύρα της θάλασσας να μην τις σκουριάζει. Yπάρχουν όμως και με πλαστικό κύλινδρο όπου τοποθετείται το καλάμι, ενώ μια μεταλλική βέργα καρφώνεται στην άμμο.

Η βάση, που είναι καρφωμένη στην άμμο, μας επιτρέπει να κρατάμε όρθια τα καλάμια.
Η βάση, που είναι καρφωμένη στην άμμο, μας επιτρέπει να κρατάμε όρθια τα καλάμια.

H τρίποδη ή Indian, υπάρχει σε μικρό και μεγάλο μέγεθος. Eνας τύπος μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε συγκεντρωμένα τα δύο ή τρία καλάμια με τα οποία ψαρεύουμε, με βάση κοπής δολωμάτων και διαφορετικούς σε μέγεθος γάντζους στους οποίους τοποθετούμε τα έτοιμα παράμαλλά μας, ώστε να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο. O τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν τα καλάμια, θα πρέπει να τους δίνει γωνία 45 μοιρών περίπου σε σχέση με τη θάλασσα.

Kάθε βάση στον καιρό της
Oι τρεις κατευθύνσεις που θα ρίξουμε τα δολώματα και η αστάθεια του Indian το καθιστούν άχρηστο στις σκληρές καιρικές συνθήκες. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε τρία καλάμια, τα δολώματα -εκτός από εκείνο του κεντρικού καλαμιού που θα το ρίξουμε ευθεία προς τα ανοικτά- θα πρέπει να πέσει πολύ ανοικτά στα αριστερά από τη μία πλευρά και στα δεξιά από την άλλη. Aυτό, σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα καταστρέψει το ψάρεμά μας, αφού τα δυνατά κύματα, τα φύκια και τα ρεύματα θα έχουν δράση σε περισσότερο μήκος της πετονιάς μας.

Aυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι έμπειροι ψαράδες του είδους χρησιμοποιούν τις «κανονικές» μονές βάσεις, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικές αποστάσεις, ώστε να καλυφθεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι παραλίας.

Bέβαια ενώ στην indian με μια ματιά παρακολουθούμε και τα τρία καλάμια, στην περίπτωση των μονών θα πρέπει να καρφώσουμε τις μονές βάσεις σε ευθεία γραμμή, ώστε να παρακολουθούμε όλα μαζί τα καλάμια, κοιτάζοντάς τα παράλληλα με την ακτογραμμή. Eτσι μόνο θα αντιληφθούμε έγκαιρα το παραμικρό τσίμπημα.

Kαλάμια
Για τον νέο surfcaster, χρήσιμα είναι τρία τηλεσκοπικά καλάμια, μήκους από 3,60 έως 4,50 μέτρα, με αντοχή μολυβιού (action) 80-150 γραμμάρια και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ικανά να αντέξουν αρκετά καλά σε κάποιες περιπτώσεις θαλασσοταραχής μεσαίας δύναμης, δηλαδή περίπου 4 μποφόρ. Φυσικά, πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξουμε τα καλάμια μας όταν αποφασίσουμε ποιο είδος μηχανισμού πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, με σταθερή μπομπίνα ή με περιστροφική. Στην περίπτωση που επιλέξουμε περιστροφική, το καλάμι αναγκαστικά θα είναι δίσπαστο, σκληρό, με μικρότερους και περισσότερους οδηγούς δηλαδή από 8 έως 9.

Kείμενο-Φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13065&subid=2&pubid=9056985


Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Ψάρεμα με μολύβι φύλακα

5 48

Κείμενο: Νίκος Λυμπερόπουλος

photo:www.photo-reporter.gr

Το ψάρεμα «με μολύβι φύλακα»,  είναι ένας από τους αποδοτικότερους τρόπους ψαρέματος μεγάλων και καλών ψαριών πρώτης κατηγορίας. Για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος χρειαζόμαστε κατάλληλο εξοπλισμό, ζωντανό δόλωμα για καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά το σκάφος μας να διαθέτει βυθόμετρο.

Ψάρεμα  «με μολύβι φύλακα» Αναλυτικά.
Θα πρέπει να επιλέξουμε σημεία που ο βυθός έχει απότομες διακυμάνσεις, να πέφτει για παράδειγμα από τα 30 στα 50 μέτρα βάθος. Σε σημεία που ενώ ο βυθός είναι ομαλός στα 40 -50 μέτρα, ένας μεγάλο μονόπετρο ή  μια συστάδα με βράχια σηκώνονται στα 20 μέτρα βάθος.  Σε βυθό με πολλά και ογκώδη βράχια, ή σε μια σχετικά βαθιά τραγάνα από τα 70  έως 120 μέτρα βάθος ψάχνουμε για φαγκριά, συναγρίδες, σφυρίδες, ροφούς κλπ. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βυθόμετρο είναι ο σύμβουλος μας για το είδος του βυθού, τον έλεγχο για μικρόψαρα και αν αυτά είναι σε κατάσταση συναγερμού προσπαθώντας να ξεφύγουν από μεγαλύτερα ψάρια.

 

alt
Φωτο 9 Ένα από τα καλύτερα δολώματα στο μολύβι φύλακα είναι η ζωντανή σουπιά.


Πως θα ψαρέψουμε
Αφού λοιπόν φτάσουμε στον τόπο, θα δολώσουμε το δόλωμά μας προσεκτικά και θα το αφήσουμε απαλά στην θάλασσα, αν πρόκειται για ζωντανό δόλωμα όπως σουπιά,  καλαμάρι,  θράψαλο,  ζαργάνα,  κέφαλο,  μελανούρι,  κλπ.
Αν δεν έχουμε ζωντανό δόλωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ψεύτικο ψαράκι,  όπου θα δέσουμε τον κρίκο του στο παράμαλλό μας και θα το αφήσουμε επίσης στην θάλασσα.
Βάζουμε  πρόσω και  αρχίζουμε να αφήνουμε το παράμαλλο στο νερό που θα πρέπει να έχει μήκος 12 - 16 μέτρα. Όταν φτάσει το στριφτάρι του παράμαλλου, με μια παραμάνα θα κρεμάσουμε το βαρίδι.
Στην συνέχεια βάζουμε τον μηχανισμό στην θέση Free και αφήνουμε νήμα μέχρι το βαρίδι να ακουμπήσει στο βυθό. Μεταφέρουμε το μοχλό στη μικρότερη ρύθμιση του φρένου έτσι ώστε  να μην περιστρέφετε η μπομπίνα και μαζεύουμε 2-3 μέτρα για να ανέβει το βαρίδι  ψηλότερα από τον πυθμένα. Βλέπουμε το βάθος στην οθόνη του βυθομέτρου και ακολουθώντας την διαμόρφωση του βυθού μαζεύουμε νήμα όταν ρηχαίνει και αφήνουμε όταν βαθαίνει.
Η ταχύτητα μας  θα πρέπει να είναι γύρω στον 1 κόμβο για βάθη μέχρι 30 - 40 μέτρα, για βάθη 60 - 80 μέτρα ακόμη λιγότερο,  από 0,5 έως 0,8  ενώ το καλάμι συνήθως το κρατάμε στο χέρι.

alt
Φωτο 17 Για μεγάλα και καλά ψάρια θα πρέπει να επιλέξουμε σημεία που ο βυθός έχει απότομες διακυμάνσεις, σε βυθό με πολλά και ογκώδη βράχια, σε μονόπετρα, ή σε μια σχετικά βαθιά τραγάνα.

Το τσίμπημα του ψαριού
Μόλις τσιμπήσει το ψάρι χαμηλώνουμε στιγμιαία το καλάμι μεταφέρουμε τον μοχλό του μηχανισμού στην θέση Strike και μετά σηκώνοντας απότομα καρφώνουμε το ψάρι. Μεταφέρουμε τον μοχλό
1 -2 θέσεις πριν το Stike και φέρνουμε το ψάρι, αφήνοντας τον μηχανισμό και τα φρένα να κάνουν την δουλειά τους όταν το ψάρι τραβάει, ενώ «τρομπάρουμε» όταν το ψάρι στέκεται.
Όταν το βαρίδι φτάσει στο καλάμι, αφαιρούμε την παραμάνα του με το κομμάτι της πετονιάς και χαμηλώνουμε το καλάμι για να περάσει το στριφτάρι εύκολα από τα δαχτυλίδια ή τους οδηγούς του καλαμιού και να τυλιχτεί στην μπομπίνα του μηχανισμού.

Το Καλάμι
Για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα θα χρησιμοποιήσουμε καλάμι παραβολικό ή προοδευτικό 16- 20 lb αν πρόκειται να ψαρέψουμε πιο τεχνικά ή για μικρότερα ψάρια , αλλά ένα 20 - 30lb θα μας χρησιμεύσει και για μεγάλα και για μικρά. Το καλάμι μας καλό θα είναι να είναι δίσπαστο, (και για λόγους μεταφοράς)  μήκους 2 - 2.20μ,   με οδηγούς ανθεκτικούς, κατάλληλους για νήμα και για «wind on» παράμαλλο.
Να επιτρέπουν δηλαδή την εύκολη διαδρομή του στριφταριού και του παράμαλλου, ώστε να τυλίγεται όλη η αρματωσιά πάνω στο μηχανισμό, όπως προαναφέρουμε. Το καλάμι πρέπει να συνδυάζει μειωμένο βάρος , αντοχή πολύ καλές επαναφορές και ευαισθησία , ώστε να καταλαβαίνουμε το παραμικρό τσίμπημα.

Ο Μηχανισμός.
Για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος ο ιδανικός μηχανισμός είναι εκείνος που θα μας  εξασφαλίσει σταθερά και ομαλά φρένα και θα ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε κάθε «κεφάλι» του ψαριού ώστε σε συνδυασμό με το καλάμι μας να προστατεύει το νήμα και το παράμαλλό μας.
Ιδανικό θεωρούμε  ένα μηχανισμό καλής ποιότητας από αλουμίνιο,  μονής ταχύτητας με μοχλό φρένων, με τύλιγμα έως 5/0.
Σημαντικό ρόλο παίζει  η θερμική επαγωγή και για αυτό το λόγο καλό θα είναι ο μηχανισμός μας να είναι κατασκευασμένος από κάποιο κράμα αλουμινίου. Το γιατί θα το καταλάβουμε όταν έχουμε πιάσει το μεγάλο ψάρι!
Ο μηχανισμός μας καλό θα  είναι ακόμη  να έχει και διπλά φρένα. Έτσι θα  εξασφαλίσει ομόρροπες δυνάμεις στον άξονά του , πιο άμεση ανταπόκριση, ομαλότητα στη λειτουργία του και καλύτερη θερμική επαγωγή. Πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι το να έχει ο μηχανισμός lever drag ( τον μηχανισμό με την πεταλούδα δηλαδή) σε συνδυασμό με προρύθμιση ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε και να αυξομειώνουμε άμεσα τα φρένα μας με ασφάλεια αφού ανά πάσα στιγμή είμαστε μέσα στο όριο της αντοχής των εργαλείων μας.
Ο αντίχειράς μας πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στη μπομπίνα, για να μπορούμε εύκολα είτε να την μπλοκάρουμε , είτε για να εφαρμόσουμε «Hand Drag» σε περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί. Όλα αυτά πρέπει να συνδυάζονται και με το όσο το δυνατόν μικρότερο  βάρος, το οποίον σημαίνει βέβαια - αν και όχι πάντα- περισσότερα χρήματα. 
Αν διαθέτουνε ήδη τέτοιο  μηχανισμό που προαναφέραμε, αλλά διαθέτει  "level wind", θα πρέπει να το αφαιρέσουμε.
Το "level wind" είναι ένας κινητός κατανομέας του νήματος ή της πετονιάς ώστε να  επιτυγχάνεται ομοιόμορφο τύλιγμα στην πομπίνα του μηχανισμού. Μέσα από τον κατανομέα αυτόν όμως δεν μπορεί πλέον να περάσει στριφτάρι και παράμαλλο, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αντίχειρα στη μπομπίνα, ενώ ο μηχανισμός  με "level wind"  μπορεί και να μπλοκάρει άσχημα σε ένα τρελό φευγιό του ψαριού. Το καλύτερο πάντως είναι να αγοράσουμε έναν καινούριο, αν δεν είμαστε σίγουροι για τις αποτελεσματικές τεχνικές μας επεμβάσεις.

alt
Φωτο 2 Ο ιδανικός μηχανισμός είναι εκείνος που θα μας εξασφαλίσει σταθερά και ομαλά φρένα, ενώ θα πρέπει να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε κάθε «κεφάλι» του ψαριού.

 Νήμα και Παράμαλλο
Σημαντικό ρόλο για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα παίζει  το νήμα, αφού μόνο με αυτό μπορούμε να επιτύχουμε μειωμένο "blow back" και να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν ελαφρύτερα βαρίδια για να «δουλέψει» το δόλωμά μας στο επιθυμητό βάθος. Ένα επιπλέον προσόν του νήματος είναι το ότι μας δίνει άμεση αίσθηση του τσιμπήματος και της επαφής του μολυβιού με το  βυθό.
Πριν αγοράσουμε νήμα - εκτός από την αντοχή του - θα πρέπει να προσέξουμε να είναι συμπαγές, αδιάβροχο και όσο πιο κυλινδρικό γίνεται. Είναι σημαντικό για το νήμα να είναι συμπαγές και αδιάβροχο γιατί αλλιώς μέσα στο νερό φουσκώνει αυξάνοντας τη διάμετρό του, ενώ όσο πιο κυλινδρικό είναι τόσο καλύτερη είναι η υδροδυναμική του συμπεριφορά.  Ένα νήμα των 30 lb για 20 lb καλάμι ή 40 lb για 30 lb καλάμι, είναι συνήθως ιδανικό.
Για παράμαλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με επιτυχία πολύ καλής ποιότητος πετονιά 70mm (με την οποία έχουμε πιάσει σφυρίδες και στείρες επανειλημμένα), ή  πετονιά από fluorocarbon 100%  που πωλείται στα καταστήματα ειδών αλιείας σε συσκευασίες των 20 - 25 μέτρων.

alt
Φωτο 6 Αγκίστρια θα χρησιμοποιήσουμε από 1/0 έως 8/0 αναλόγως με το δόλωμα που χρησιμοποιούμε.

Αγκίστρια, δόλωση, στριφτάρι και βαρίδι
Αγκίστρια θα χρησιμοποιήσουμε από 1/0 έως 8/0 αναλόγως με το δόλωμα που χρησιμοποιούμε. Πρέπει να συνδυάζουν μειωμένο βάρος , τεράστια αντοχή , σωστή γεωμετρία, αιχμή με μέγιστη διατρητικότητα,  σωστό αρπάδι, ενώ αποφεύγουμε τα ανοξείδωτα που δεν σκουριάζουν  πιο εύκολα και δεν χρειάζονται συχνότερα αλλαγή, αλλά αντίστοιχα θα διαβρωθούν ευκολότερα στο σαγόνι ενός μεγάλου και δυνατού ψαριού.
Αναλόγως του μήκος του δολώματος - αν πρόκειται για
ζωντανό -  θα δέσουμε 2 αγκίστρια στο παράμαλλο, ένα στο τέλος και ένα στο μέσον του δολώματος (αναλυτικά στα κεφάλαια  «καλαμάρια» και «Σουπιές»). Στην περίπτωση του ψαριού θα αγκιστρωθεί 1 στο δέρμα του για να μην το σκοτώσει κι ένα λίγο πριν την ουρά. Όσον αφορά καλαμάρι και σουπιά, ένα στην μύτη του δεκάποδου κι ένα στον φυσητήρα του.
Όσον αφορά το στριφτάρι μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας..
Το  βαρίδι μας αναλόγως του βάθους που ψαρεύουμε θα είναι από 250 έως 350 γραμμάρια υδροδυναμικό, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλό αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε καινούριο. Θα το δέσουμε  με μια πετονιά 0,40 mm ενός έως ενάμισι μέτρου περίπου, ενώ  από την άλλη πλευρά της πετονιάς θα δέσουμε μια παραμάνα ώστε να την περάσουμε τη δεδομένη στιγμή στο στριφτάρι του παράμαλλου, όπως προαναφέρουμε στην διαδικασία της τεχνικής του ψαρέματος στην αρχή.

alt
Φωτο 5 Το βαρίδι μας αναλόγως του βάθους που ψαρεύουμε θα είναι από 250 έως 350 γραμμάρια ή και λίγο βαρύτερο, υδροδυναμικό, ή απλό.

Με ηλεκτρικό μηχανάκι
Ένα ηλεκτρικό μηχανάκι με δύναμη ανεβάσματος από το βυθό 40 - 45 κιλά, είναι ότι πρέπει εάν επιλέξουμε τον συγκεκριμένο τρόπο. Εκτός από τους ιδιοκτήτες πολυεστερικών, είναι το ιδανικό μηχανάκι για τους κυβερνήτες φουσκωτών σκαφών, διότι για να ψαρέψουμε με τα κλασσικά μηχανάκια, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη βάση τους σε κάποιο πολυεστερικό μέρος του φουσκωτού, ή είμαστε αναγκασμένοι να φτιάξουμε κάποια «πατέντα» για να στηρίξουμε τη βάση.
Με ένα ηλεκτρικό μηχανάκι για καλάμι μπορούμε να κάνουμε την άνοδο του μεγάλου ψαριού αυτόματα και με ασφάλεια.
Επειδή τα βάθη είναι μεγάλα και οι αντιστάσεις επίσης, το  ηλεκτρικό μηχανάκι θα πρέπει να  έχει  ανύψωση μεγάλου στατικού βάρους, με μεγάλη αλλά ρυθμιζόμενη ταχύτητα μαζέματος, ελεγχόμενη αντιστροφή, ελεγχόμενο φρένο, μετρητές κλπ.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας πια, μας δίνει σε μικρό μέγεθος εκπληκτικές επιδόσεις, σε σχέση με τούς κλασσικούς ογκώδης ηλεκτρικούς  μηχανισμούς που πρέπει να τοποθετηθούν στο σκάφος συνήθως σε κάποια ανοξείδωτη βάση - αρκετά δύσκολο για τους ψαράδες από  φουσκωτό  σκάφος, ενώ θα πρέπει να πάρουν ρεύμα από κάποια μεγάλη έξτρα μπαταρία, σε αντίθεση με τα σύγχρονα ηλεκτρικά μηχανάκια που η κατανάλωση τους είναι ελάχιστη.
Η επιλογή χειροκίνητου ή ηλεκτρικού μηχανισμού είναι δική σας.


http://www.psarema-skafos.gr/full_product.php?prod_id=psarema6


Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Jigging - light jigging - slow sinking

5 48

Κείμενο: Νίκος Λυμπερόπουλος

photo:www.photo-reporter.gr

Το jigging είναι ένας από τους αποδοτικότερους τρόπους ψαρέματος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μικρά ή μεγαλύτερα βάθη - έως το πολύ 120 μέτρα - με καλάμι και μηχανισμό, ενώ στα ρηχά ακόμη και  με το χέρι. Με την μέθοδο του jigging, μπορούμε να πιάσουμε μεγάλα και καλά ψάρια όπως  συναγρίδες, σφυρίδες , ροφούς, μαγιάτικα κλπ.

alt
Φωτο 3 Πολύ αποδοτικά jigs


Το jigging αναλυτικά
Το jigging είναι ψάρεμα που γίνεται με καλάμι - ή με το χέρι όπως προαναφέραμε - χρησιμοποιώντας μεταλλικά ομοιώματα ψαριού σε διάφορα βάρη τα οποία ονομάζονται «jigs». Παλιά τα τεχνητά αυτά δολώματα, χοντροκομμένα, φτιαγμένα από μολύβι, αποκαλούσαμε  «πλάνους», που είχαν το σχήμα  ψαριού με μια κουκίδα το πολύ στο μάτι του.

alt
Φωτο 4 Πολύ αποδοτικά jigs


Τι είναι τα jigs.
Ο πλάνος (αγγλιστί jig), είναι ένα ψεύτικο ψάρι από μολύβι, που εξωτερικά περιβάλετε από χρωματισμούς με πρισματικές αντανακλάσεις,  ενώ διαθέτει έντονα τρισδιάστατα μάτια, ανάγλυφα βράγχια και λέπια. Αυτοί  τουλάχιστον είναι οι καλής ποιότητος πλάνοι οι οποίοι είναι και οι αποδοτικοί, διότι μοιάζουν σχεδόν όπως ένα αληθινό ψάρι. Στο εμπόριο πάντως κυκλοφορούν και φθηνά κομμάτια αμφιβόλου αποδόσεως, γι' αυτό προσοχή!

alt
Φωτο 7 Το στριφτάρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μικρό, πολύ ισχυρό, με ένσφαιρους τριβείς.Αρματωσιά
Το ψαράκι για jigging αρματώνετε είτε με σαλαγκιά, είτε με μεγάλο αγκίστρι με κοντό στέλεχος και μεγάλη καμπύλη. 

alt
Φωτο 8 Αγκιστριά που χρησιμοποιούμε στα jigs

Το  παράμαλλο με το οποίο θα δέσουμε το  jig μας θα πρέπει να είναι
λίγο μικρότερης διαμέτρου από την μάνα, ενώ  για καλύτερο αποτέλεσμα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε αόρατο. Αν ψαρεύουμε με νήμα - που είναι και ο προτεινόμενος τρόπος - ένα παράμαλλο διαμέτρου
70 mm θα κρατήσει και τα μικρά αλλά και τα μεγάλα ψάρια που θα πιαστούν. 
Όσον αφορά το στριφτάρι μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη σύνδεση παράμαλλου - jig - αγκίστρων, όπου πρέπει ανάμεσα να τοποθετηθεί κρίκος. Αν το jig μας δεν έχει αγκίστρι ή σαλαγκιά θα πρέπει να δέσουμε μόνοι μας και μετά να περάσουμε στο νήμα θερμοπλαστικό σωληνάκι, αν και τις περισσότερες φορές το jig συνοδεύετε από ένα ή δύο δεμένα αγκίστρια.


alt
Φωτο 10 Το lucanus είναι ένα μικρό καλαμάρι που φωσφορίζει, και χρησιμοποιείται για light jigging ή slow sinking

Για light jigging ή slow sinking με lucanus ή fish ball.
Τα τεχνητά δολώματα με την πάροδο του χρόνου γίνονται καλύτερα και μοιάζουν όλο και περισσότερο στα ζωντανά. Οι επονομαζόμενοι ελληνιστί «καμπούρηδες» οπου στην «συνομοταξία» αυτή ανήκουν  τα lucanus ή τα fish ballς είναι  από τις τελευταίες ανακαλύψεις και θα τα αποκαλούσαμε «τεχνολογικά επιτεύγματα». Το lucanus είναι ένα μικρό  καλαμάρι που φωσφορίζει,  τα πλοκάμια και τα μάτια του είναι  όπως του αληθινού, διαθέτει 2 αγκίστρια με μικρά παράμαλλα μεγέθους πλοκαμιού που αλλάζουν πολύ εύκολα κι έχει βάρος  160 γραμμάρια. Διαθέτει δύο μικρούς κρίκους, ένα στο επάνω κι έναν στο κάτω μέρος του σώματός του, ώστε από την επάνω πλευρά να δεθεί στο παράμαλλο της αρματωσιάς, ενώ σε οποιαδήποτε περίπτωση  χρειαστούμε περισσότερο βάρος, δένουμε στον κάτω κρίκο του lucanus ένα κομμάτι πετονιάς  περίπου 1 μέτρου με το απαιτούμενο βαρίδι.
Ένα από τα μεγάλα συν του συγκεκριμένου δολώματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι τόσο έντονα όπως στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε jig, αλλά μπορούμε να κάνουμε πιο ελαφρές κινήσεις, δηλαδή slow sinking. Οι πιο «τεμπέληδες» μάλιστα μπορούν να τοποθετήσουν το καλάμι στην καλαμοθήκη, ενώ  το «επάνω - κάτω»  αναλαμβάνει το κυματάκι που θα κουνάει το σκάφος ...;
Η πλεύση και η συμπεριφορά του δολώματος αυτού είναι τέτοια, ώστε θα λέγαμε ότι αδίκως αποκαλείται  «ψεύτικο» ...; 
Με τον ίδιο τρόπο δουλεύει και το fish ball.
Και εδώ πάντως παίζει σημαντικότατο ρόλο η ποιότητα κατασκευής, γι' αυτό προσοχή στα «πάρα πολύ φθηνα» προϊόντα ...;


alt
Φωτο 1 Ένα από τα καλά ψάρια που πιάσαμε με jigging χρησιμοποιώντας καλαμαρόψαρο.

Καλάμι και μηχανισμός
Στα ψαρέματα αυτού του είδους χρησιμοποιούμε  καλάμι 30 - 50 λιμπρών ή ακόμη ισχυρότερα έως 100 λίμπρες για πολύ μεγάλα ψάρια, μήκους περίπου 1.80.
Όσον αφορά το μηχανισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο με αυτό αν ψαρεύουμε με «μολύβι φύλακα», αρκεί να είναι ελαφρύς και εύχρηστος ώστε να μην μας κουράσει μετά από μερικά «ανεβοκατεβάσματα».  Προτεινόμενοι είναι : OKUMA TITUS GOLD, ή  SHIMANO TORIUM TOR-30 ή κάποιος της δικής σας επιλογής.
Ιδανικοί μηχανισμοί για jigging θεωρούνται εκείνοι με  μαγνητικό έλεγχο της περιστροφής της μπομπίνας ελεγχόμενο με διακόπτη, ισχυρό σύστημα φρένων τα οποία καλό θα είναι να είναι προρυθμιζόμενα,  σφραγισμένα ρουλεμάν, το υλικό κατασκευής του να είναι από γραφίτη και αλουμίνιο για όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος (περίπου 700 γραμμάρια) και σωστά ζυγισμένος. Η χωρητικότητά της πομπίνας του θα πρέπει να είναι  τέτοια ώστε να χωρά   250m νήματος 0,50mm , με μια σχέση μετάδοσης από 5 έως 6:1.

Με ηλεκτρικό μηχανάκι
Στο jigging πρέπει να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος στα συγκεκριμένα σημεία των αποχών ή των μεγάλων βράχων. Βλέποντας το βάθος του συγκεκριμένου τόπου στο βυθόμετρό μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε στο μηχανάκι μας το βάθος που θέλουμε να κατέβει το jig μας, ακριβώς στα μέτρα θέλουμε, κάτι που μας λύνει τα χέρια και προστατεύει τα εργαλεία μας από το να κολλήσουν στα βράχια και να τα χάσουμε. Προσοχή όμως γιατί το μηχανάκι μαζί με το καλάμι θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος για να μπορέσουμε να  κάνουμε συνεχώς την γνωστή κίνηση (πάνω - κάτω) του jigging. Αν το εργαλείο μας είναι βαρύ θα κουραστούμε γρήγορα.

Με το χέρι
Αν κάνουμε jigging με το χέρι, θα χρειαστούμε ένα ζευγάρι γάντια, και πετονιά 0,60 - 1,00 mm ανάλογα με το βάθος. Το δύσκολο έως ακατόρθωτο θα είναι πάντως να φέρουμε από τα 60 ή τα 80 μέτρα ένα ψάρι έστω και 3 έως 4 κιλά, φανταστείτε να μας τύχει ένα 8 ή 10! Η άνοδος του στο σκάφος θα είναι μάλλον αδύνατη ...;
Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε στα 30 - 35 μέτρα για μονόκιλα ή δίκιλα  ψάρια τότε τα πράγματα είναι πιο απλά.

Πώς θα κάνουμε jigging
Με σβηστή τη μηχανή του σκάφους μας και με το αερακι να μας παρασύρει αφήνουμε το δόλωμα να κατέβει προς το βυθό. Όταν φτάσει στο πυθμένα σημαδεύουμε την πετονιά, παρατηρούμε το βάθος στο βυθόμετρο και μαζεύουμε 2 - 3 μέτρα  γρήγορα για να μην μας σκαλώσει το ψεύτικο ψαράκι.
Στην συνέχεια μαζεύοντας γρήγορα και χαλαρώνοντας, ανεβοκατεβάζουμε το δόλωμά μας , έτσι ώστε να κινείται  πάντα από 1 έως 5 μέτρα πάνω από τον πυθμένα.
Τα ψαράκια για το jigging κοστίζουν ανάλογα με το βάρος και φυσικά την ποιότητά τους. Ενδεικτικά τέλος, αν  ψαρέψουμε στα 90 - 100 μέτρα χρειαζόμαστε ένα ψαράκι 350 γραμμαρίων, ενώ μπορούμε επίσης  να κάνουμε συνδυασμό jig  με lucanus, το οποίο διαθέτει 2 κρίκους πάνω και κάτω για να το δέσουμε όπως θέλουμε.

Που θα πως κάνουμε jigging
Με Jigging μπορούμε να ψαρέψουμε  από 40 έως 120 μέτρα. Ανάλογα με το βάθος και το είδος των ψαριών που θα ψαρεύουμε,  εξαρτάται το βάρος και το χρώμα των  δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Οι τόποι που θα κάνουμε jigging είναι τα απότομα κατεβάσματα του βυθού και γενικά οι πυθμένες με πολλά και ακανόνιστα βράχια.
Αν ο αέρας μας παρασύρει γρήγορα, η χρήση της πλωτής  άγκυρας είναι η καλύτερη λύση.

http://www.psarema-skafos.gr/full_product.php?prod_id=psarema5

Profile

fishingmania Alex Vasarmidakis
Κρήτη

Την θάλασσα δέν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την σέβεσαι.

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2014
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Τελευταίες εγγραφές

Πατέντα βαρίδι για την τεχνική του φύλακα. (0 comments)

Ψάρεμα με Downrigger (0 comments)

Συρτή Βυθού VISK (0 comments)

ΨΑΡΕΜΑ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ (0 comments)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ: Ψάρεμα για μελανούρι, χταπόδι και καλαμάρι. (0 comments)

Ψάρεμα Με Πεζόβολο Στον Αραχθο (0 comments)

Ψάρεμα, πρωι πρωι με την δροσούλλα (0 comments)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ: ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΘΕΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΥΝΑΤΑ ΘΥΡΑΜΑΤΑ. (0 comments)
Μια από τις πιο συναρπαστικές τεχνικές ψαρέματος...

Δημοφιλείς εγγραφέςΑπιστία: Μην το πεις... σσσσσ...... (18)
Έπαθε αμνησία μετά από άγριο sex με... Να... (13)
WWF:Σε εξαφάνιση καταδικάζει η διεθνής κοινότητα... (11)
Πέντε στυλ ξυρίσματος και η ερμηνεία τους (11)
5 Λόγοι για να μην στείλεις τον Υπολογιστή σου... (11)

Σελίδες

Tags

Αρχείο

ΨΑΡΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ

Χάραξη πορείας σε χάρτη

VIDEO ΨΑΡΕΜΑ

Tags

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by pathfinder blogs
Blog Catalog Submit
SYNC ME @ SYNC
vasarmidakis on TheBoaters Fishing Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Ελληνικές ιστοσελίδες

Neemo.gr
Search Engine Submission - AddMe